«Pacte progressista o repetició electoral»: Illa delimita el terreny de joc fins al 26 d'agost

ERC es regira contra la pressió i insta el PSC i Junts a desbloquejar la investidura, mentre el partit de Puigdemont continua exhibint com a viable el retorn a Palau de l'expresident malgrat la negativa socialista

Salvador Illa, al ple del Parlament d'aquest dimecres.
Salvador Illa, al ple del Parlament d'aquest dimecres. | Hugo Fernández Alcaraz
Oriol March / Bernat Surroca
26 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:10h

Dos mesos. Fins al 26 d'agost. El Parlament ha activat el compte enrere cap a una repetició electoral -fet inèdit a Catalunya- amb un ple breu, sense candidat a la investidura, en què els grups parlamentaris han marcat posició sobre les negociacions que tot just comencen. El PSC, que a priori és qui té més opcions d'arribar a la presidència, ja ha començat a fer reunions amb ERC perquè doni els vots a Salvador Illa, però les posicions estan allunyades. Junts manté que Carles Puigdemont pot ser investit, però necessitaria una abstenció socialista que ara com ara està descartada. El ple ha estat un tràmit per donar el tret de sortida a un estiu de negociacions que pot culminar, o no, amb unes noves eleccions a l'octubre.

"Cap dels grups planteja cap candidat a la investidura", ha detallat el president del Parlament, Josep Rull, a l'inici del ple. La fórmula escollida per posar en marxa en rellotge, un "acte equivalent" que no recull el reglament, però que es va utilitzar, amb l'aval dels lletrats, quan van inhabilitar el president Quim Torra, no ha agradat a tothom. De fet, ERC ha estat molt crítica amb el fet que Rull no hagi presentat cap candidat, que més enllà de permetre calibrar el grau de suports, també hauria permès presentar el programa que després hauran de votar els diputats. A les files dels republicans encara recorden que Pere Aragonès es va haver de sotmetre a tres debats abans de reunir els suports.

Les mirades estaven centrades, especialment, en Illa, guanyador de les eleccions i que s'ha encarregat de delimitar el terreny de joc de les properes setmanes. El líder del PSC ha defugit el cos a cos amb la resta de grups parlamentaris, malgrat ser blanc de bona part de les crítiques. Illa ha volgut aprofitar la seva intervenció per explicar què farà aquests dos mesos que avui comencen, centrades en les negociacions. "Intentaré que hi hagi investidura, govern, i que s'eviti una repetició electoral; és el més positiu per al país", ha assegurat. Per fer-ho, ha dit, l'única possibilitat és un pacte progressista, amb ERC i els comuns. "O pacte progressista, o repetició electoral", ha deixat clar. El dirigent socialista ha assegurat que no estarà esperant que la resta de grups "deixin fer". "Vull un pacte progressista sòlid, ambiciós i fet des del convenciment, per generar prosperitat i distribuir equitativament aquesta prosperitat", ha afirmat. 

Illa ha reivindicat els "valors progressistes" que comparteixen els socialistes, els republicans i els comuns davant dels discursos d'odi -avui ha debutat Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, a l'hemicicle-, i que han de servir per posar al centre les polítiques progressistes i desplegar el "potencial" de Catalunya, amb atenció "singular" a la llengua. "A això dedicaré el meu temps aquests propers dos mesos, sense presses però sense pauses, dialogant; i m'esforçaré", ha assegurat, i ha garantit que "dialogarà de bona fe" amb ERC i comuns per tenir els seus vots, que li permetrien arribar a la majoria absoluta de 68 diputats.

ERC no dona res per fet i serà exigent

El 12-M va constatar la davallada d'ERC, però l'aritmètica del Parlament ha situat els republicans amb els vots clau per decidir si hi ha investidura d'Illa o no, però s'han volgut espolsar aquesta responsabilitat. El president del grup parlamentari republicà, Josep Maria Jové, ha criticat que ni Junts ni el PSC "no tenen ni fora ni lideratge". "Especular amb noves eleccions és no prendre's el país seriosament. Es tracta d'incapacitat i irresponsabilitat", ha apuntat Jové, que ha trobat a faltar "valentia i coratge" per presentar un programa de Govern. "Defugen la seva responsabilitat. Ens ha tocat sentir com es posava en dubte la nostra capacitat per liderar el país. Els exigim que es postulin tantes vegades com calgui", ha remarcat. Ha situat, en aquest sentit, a les mans de Junts i del PSC si hi ha president o hi ha repetició electoral. Els dos partits, de fet, "sumen sobradament", com es va demostrar en l'anterior legislatura.

Ara bé, també ha aprofitat per recordar les condicions d'ERC per donar suport a una eventual investidura: finançament singular, entès com a concert econòmic fora del règim comú i enfortiment nacional de Catalunya, amb el català i les polítiques socialment avançades com a eixos clau. Jové ja ha advertit que ningú pot donar per descomptats els seus vots. Ni Junts, pel fet de ser independentistes, ni el PSC, per considerar-se d'esquerres.

Jéssica Albiach, cap de files dels comuns, ha assenyalat que els números "no menteixen". "Poden agradar més o menys, però només hi ha dues opcions: un acord PSC-ERC-comuns, o una repetició electoral. Que no es disfressi la realitat ni s'intenti enganyar la ciutadania", ha remarcat Albiach, que ha cridat a evitar una nova cita amb les urnes. Entre les prioritats de cara a un acord, la dirigent dels comuns ha situat l'habitatge com la més urgent. També ha aprofitat per instar Illa a "moure's" de cara a aconseguir la investidura.

Junts intenta mantenir viva la via Puigdemont

"El pressing Junts no funciona. Si algú té la temptació, que s'ho estalviï", ha apuntat Albert Batet, president del grup parlamentari de la formació de Carles Puigdemont. L'aritmètica, ha dit, permet una "majoria independentista operativa", i ha preguntat al PSC si Pedro Sánchez o Jaume Collboni estan "deslegitimats" pel fet de governar sense haver guanyat les eleccions. "La millor manera d'encarar els problemes és un Govern d'estricta obediència catalana", ha ressaltat. Evitar noves eleccions és una "responsabilitat compartida", i ha remarcat que el pacte amb ERC és "factible". "Esgotarem totes les vies possibles per tenir el Govern que Catalunya es mereix", ha ressaltat el dirigent de Junts.

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha marcat distàncies amb Junts, allunyant la possibilitat d'un suport cupaire a la candidatura de Puigdemont. La diputada ha recordat que Junts pot pactar amb el PSC, perquè comparteixen el programa dels "macroprojectes" i de "retre acatament" a l'Ibex. "No facilitarem el retorn de la sociovergència", ha deixat clar. Estrada ha empatitzat amb la "frustració" de l'independentisme després de 2017 i ha alertat de la desafecció política. "Posarem tots els nostres esforços per reconstruir un moviment independentista ampli", ha reblat, i ha lamentat que el Govern que surti no podrà donar resposta a les demandes de la classe treballadora ni al que necessita el país.

El PP carrega contra Illa

El líder del PP, Alejandro Fernández, ha recordat que el PSC va guanyar les eleccions però ha assenyalat que el vot als socialistes "no serveix per res". "El PSC ha tornat a enganyar els ciutadans", ha afirmat, i insistit que els d'Illa continuen alimentant el procés i fa un cordó sanitari als partits espanyolistes. Fernández ha remarcat que el PP, hi hagi o no repetició electoral, faran just "el contrari" del PSC. "Només investirem qui aposti per acabar amb el procés, aquí i a Madrid", ha deixat clar. Més enllà d'això, la proposta dels populars passa per més seguretat i rebaixes d'impostos. "No ens rendirem", ha reblat.