El Govern i Junts rebutgen el pla estatal del repartiment de menors no acompanyats

La Generalitat exigeix que l'Estat assumeixi el finançament de l'acollida i reconegui la "singularitat" de Catalunya mentre que els juntaires reclamen directament que no s'enviïn més migrants a territori català

Diverses persones protesten amb pancartes en la desena Marxa de la Dignitat amb el lema 'Ja n'hi ha prou de violència a les fronteres! Migrar és un dret!', a la platja del Tarajal
Diverses persones protesten amb pancartes en la desena Marxa de la Dignitat amb el lema 'Ja n'hi ha prou de violència a les fronteres! Migrar és un dret!', a la platja del Tarajal | Antonio Sempere / Europa Press
27 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:12h

Oposició d'ERC i Junts al pla estatal per repartir menors no acompanyats arreu de les comunitats autònomes, amb posicionaments diferents entre republicans i convergents. L'executiu espanyol contempla un repartiment obligatori de territoris de prop de 6.000 migrants que es troben a Canàries, i la Generalitat de moment s'hi oposa i demana introduir una sèrie de canvis per donar-hi suport.

Concretament, el departament de Drets Socials ha emès un comunicat en què assegura que no "pot acceptar la proposta en els termes en què s'ha plantejat" i demana una sèrie de modificacions. Concretament, que es reconegui la "singularitat" de Catalunya en l'acollida de menors, que inclouen nouvinguts no només de les Illes Canàries, Ceuta i Melilla, sinó també d'altres territoris de l'Estat. També que es garanteixi un sistema de repartiment "just i equilibrat" amb uns criteris "clars i transparents", i que l'Estat assumeixi el finançament d'aquestes acollides.

La posició de Junts, en canvi, és molt més taxativa, i és que els de Míriam Nogueras ja han advertit a Madrid que no donaran suport a aquesta mesura si no s'exclou Catalunya de la distribució. La formació recorda que Catalunya ja ha assumit –sense recursos suficients- prop de 2.000 d'aquests menors fruit de la crisi de l'octubre del 2023, i que es troba en plena negociació sobre el traspàs de les competències en immigració a la Generalitat, d'acord amb el compromís que l'executiu espanyol va assumir fruit les negociacions dels decrets anticrisi. 

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ja ha anunciat una trobada en les "pròximes setmanes" a les Illes Canàries amb les comunitats autònomes per explicar l'accelerada que prepara l'executiu estatal per resoldre el repartiment de menors no acompanyats. Es tracta d'aclarir el futur dels adolescents arribats majoritàriament en pastera a terres insulars. Els darrers dies el PSOE ha estat conversant amb els diferents grups polítics del Congrés dels Diputats i només l'extrema dreta de Vox li ha brindat un "no" ferm a la iniciativa plantejada.

Al mateix temps, el govern espanyol encara no ha rebut per escrit la modificació legal que Junts vol plantejar a l'hora de concretar el traspàs de competències. Per contra, ells sí que han expressat als juntaires la urgència del seu pla estatal que afecta els menors no acompanyats. Així, la Moncloa ha assegura que s'ha fet arribar a Junts "la necessitat de plantejar una solució urgent a una emergència objectiva". Ho diu en referència a l'augment d'arribades en embarcacions precàries que s'està produint durant els darrers mesos a les Illes Canàries. Amb aquest argument, arracona la possibilitat d'una arribada imminent del traspàs competencial.

Així, el pla que dibuixa l'Estat és tornar a posar al centre del debat polític els compromisos en la distribució migratòria. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ara en funcions, ja fa temps que assenyala que els deures pendents sobretot pel que fa a la comunicació i els preparatius en la derivació de migrants joves. "Està vivint-se una crisi humanitària a les Illes Canàries i l'Estat pot tenir la temptació, i de fet ja l'ha tingut, de continuar derivant persones en situació irregular arribades a Canàries sense informar-ne ni el Govern de la Generalitat ni els ajuntaments. Això és una mala praxi política que genera sensació de descontrol i que abona el discurs extremista en contra de la immigració", deia Campuzano en una entrevista a Nació l'octubre passat.