L'Estat reobre la carpeta del repartiment de menors no acompanyats entre territoris

El govern de Pedro Sánchez adverteix Junts que vol aprovar ràpidament una reforma de la llei d'estrangeria que considera urgent i deixa per més endavant el debat sobre el traspàs de competències en immigració

Migrants arribant a la costa canària, en imatge d'arxiu
Migrants arribant a la costa canària, en imatge d'arxiu | Europa Press
26 de juny del 2024

Una trobada a les Illes Canàries en les "pròximes setmanes" entre el govern espanyol i totes les comunitats autònomes. Aquest és l'anunci que ha posat sobre la taula el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, a l'hora d'explicar l'accelerada que prepara l'executiu estatal per resoldre el repartiment de menors no acompanyats. Es tracta d'aclarir el futur dels adolescents arribats majoritàriament en pastera a terres insulars. Els darrers dies el PSOE ha estat conversant amb els diferents grups polítics del Congrés dels Diputats i només l'extrema dreta de Vox li ha brindat un "no" ferm a la iniciativa plantejada, ha detallat el ministre.

Ara es contempla una trobada entre els territoris de l'Estat com a pas previ al tancament d'un text que ha d'acabar tornant al Congrés per reformar la llei d'estrangeria. Tot plegat, però, ha d'acabat resolent-se amb un cronòmetre a sobre. El ministre Torres ha reivindicat que vol que la nova normativa arribi a la cambra baixa abans que acabi el mes de juliol. Així, es posa fil a l'agulla debat sobre el qual Catalunya fa temps que exigeix al govern de Pedro Sánchez més compromís, més claredat, més comunicació sobre quan arribaran els migrants joves i més recursos econòmics per fer una acollida digna. De fet, el que es planteja des de la Generalitat és que el repartiment de recursos entre les comunitats autònomes vagi en consonància als esforços reals que facin els territoris per afavorir la inclusió d'aquests menors. 

El factor Junts i el traspàs en immigració

A Catalunya, però, aquest debat arriba amb un trencaclosques enganxat i pendent d'abordar-se. El grup de Junts a Madrid va tancar un acord amb els socialistes perquè es traspassessin les competències en immigració a l'administració catalana. Almenys aquesta era la reivindicació que van fer valer els juntaires a l'hora de posar-se de perfil davant els primers decrets de Sánchez en la nova legislatura. Ara bé, la reforma de la llei d'estrangeria que vol accelerar el govern de PSOE i Sumar, però, té previst irrompre abans que hi hagi hagut cap moviment rellevant pel que fa al cas català amb el grup liderat per Míriam Nogueras. 

Ángel Víctor Torres ha remarcat en roda de premsa que encara no han rebut per escrit la modificació legal que Junts vol plantejar a l'hora de concretar el traspàs de competències. Per contra, ells sí que han expressat als juntaires la urgència del seu pla estatal que afecta els menors no acompanyats, ha insistit. Així, el responsable de Política Territorial a l'Estat ha assegurat que s'ha fet arribar a Junts "la necessitat de plantejar una solució urgent a una emergència objectiva". Ho diu en referència a l'augment d'arribades en embarcacions precàries que s'està produint durant els darrers mesos a les Illes Canàries. Amb aquest argument, ha arraconat la possibilitat d'una arribada imminent del traspàs competencial.

Les queixes de la Generalitat i la resposta de l'Estat

Així, el pla que dibuixa l'Estat és tornar a posar al centre del debat polític els compromisos en la distribució migratòria. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ara en funcions, ja fa temps que assenyala que els deures pendents sobretot pel que fa a la comunicació i els preparatius en la derivació de migrants joves. "Està vivint-se una crisi humanitària a les Illes Canàries i l'Estat pot tenir la temptació, i de fet ja l'ha tingut, de continuar derivant persones en situació irregular arribades a Canàries sense informar-ne ni el Govern de la Generalitat ni els ajuntaments. Això és una mala praxi política que genera sensació de descontrol i que abona el discurs extremista en contra de la immigració", deia Campuzano en una entrevista a Nació l'octubre passat. 

Segons el ministre, aquest nou pla contempla que hi hagi recursos econòmics "suficients" per als territoris, sempre en relació als migrants no acompanyats que assumeixin. Per rematar-ho, però, caldrà tancar un text normatiu que encara pot introduir matisos. De moment, el representant del govern de Pedró Sánchez subratlla que aquesta modificació és "singular" i que cal abordar-la amb responsabilitat. "Significa distribuir personal, concretament menors, població vulneable, per tant necessitem suport i col·laboració de les comunitats autònomes", ha conclòs. La paraula final, però, la tindran els grups parlamentaris al Congrés a l'hora de teixir una majoria encara incerta.

De moment, Catalunya s'ho mira amb ànsies de saber més sobre com cristal·litzaran les promeses del govern espanyol. Després de diversos anys de llunyania respecte a les xifres d'arribades de migrants adolescents que es van assolir el 2018, quan van instal·lar-se al país 3.709 menors estrangers en dotze mesos, els darrers mesos han repuntat les dades. Davant aquesta realitat, es busquen certeses entre la península i les Canàries.