Junqueras evita un adeu definitiu

El president d'ERC deixa el càrrec per "reconnectar" amb la ciutadania i calibrar els suports per refermar el lideratge al partit

Oriol Junqueras, aquest dijous
Oriol Junqueras, aquest dijous | Hugo Fernández
16 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:09h

Un pas al costat per "reconnectar" amb la ciutadania i revalidar el lideratge. Després de la dimissió de Pere Aragonès el dilluns, Oriol Junqueras va anunciar dimecres que també deixarà la presidència d'ERC després de les eleccions europees per obrir un període "de reflexió i escolta activa". Marta Rovira no es tornarà a presentar a la secretaria general en el congrés que els republicans celebraran al novembre, però Junqueras sí que hi serà.

L'encara president d'ERC, que dimarts va enviar una carta a la ciutadania explicant que es veia amb forces encara per liderar la nova etapa, ha dit que també s'apartarà, però per tornar amb més força. Junqueras, que va arribar agafar les regnes del partit amb Rovira l'any 2011, ha donat detalls de la decisió en una roda de premsa aquest matí a la seu de Calàbria, amb dirigents republicans escoltant a la darrera fila de l'auditori. 

Junqueras ha evitat un adeu definitiu. El seu pas al costat és per "reconnectar" amb els ciutadanis i saber, "d'igual a igual" i "a peu de carrer", en quina posició el vol la militància. El president d'ERC ha assegurat que no s'ha sentit pressionat per apartar-se -malgrat les paraules d'Aragonès demanant assumir responsabilitats i la carta de Rovira apostant per una transició- i ha insistit que es veu  "amb forces" per continuar liderant el partit.

"La meva dimissió és per saber l'aval de la militància", ha explicat. I per fer-ho, ha situat com a prioritat "soritr al carrer, escoltar la gent" i contribuir a crear de nou un relat que engresqui la ciutadania després d'un cicle electoral que no ha estat bo per ERC. Si la militància creu que ha de plegar, marxarà, però si les bases li revaliden la confiança, continuarà liderant el partit.

Després de les eleccions europees, el 9 de juny, Junqueras obrirà aquest procés d'escolta activa, ja sense el càrrec de president d'ERC. "Vull aprendre de la nostra societetat, aprendre què volen i ajudar a construir un relat compartit, de majories i que arribi a tothom", ha dit. El diagnòstic del líder dels republicans és que cal "escoltar, reconnectar i reconstruir" el relat, perquè interpreta que la percepció d'ERC de la feina feta i la de la ciutadania no sintonitzen. "Hi ha una manca de sintonia entre allò que nosaltres creiem que és bo i la valoració que en fan els ciutadans", ha afirmat.

La seva dimissió obre un procés congressual, que serà el 30 de novembre: Junqueras s'hi presentarà per revalidar el càrrec de president, si així ho avala la militància. El seu adeu, doncs, no és ni molt menys un adeu definitiu.

Investidura? PSC i Junts s'han de posar d'acord

En paral·lel a la reflexió de Junqueras i a la gestió interna d'ERC hi haurà el debat d'investidura. Salvador Illa, guanyador de les eleccions s'hia presentarà. I Carles Puigdemont ha anunciat que també. Cap dels dos té, ara com ara, els suports necessaris.

Quin paper hi tindrà ERC? Junqueras no s'ha mogut del missatge que va enviar el partit just després del 12-M: correspon al PSC i Junts posar-sé d'acord. "Les formacions que han dedicat la legislatura a fer oposició al govern d'ERC, ara s'han de posar d'acord per formar govern", ha dit. Una entesa entre aquests dos partits és, ara com ara, inviable.