Noves decisions que se sumen a la dimissió de Pere Aragonès després de la patacada electoral d'ERC el 12-M. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha cedit a la pressió de la crisi derivada pels mals resultats de diumenge i deixarà la presidència del partit temporalment per "obrir un procés de reflexió i escolta activa abans de decidir el seu futur". El moviment arriba després que en les últimes hores la número dos del partit, la secretària general Marta Rovira, hagi expressat internament la seva aposta per un canvi de lideratges a ERC. Després de l'executiva, de fet, ha anunciat que no es tornarà a presentar a la secretaria general del partit.
Junqueras ha traslladat la seva decisió de plegar en la reunió que l'executiva ha celebrat a la seu nacional del carrer Calàbria, amb Rovira connectada telemàticament des de Ginebra, on està exiliada per l'1-O. Ha començat a les sis de la tarda i ha acabat passades les deu de la nit, amb un debat molt viu. Han estat quatre hores que també han servit per consensuar la celebració d'un congrés nacional el 30 de novembre per endreçar el partit i planificar la nova estratègia i possibles lideratges. Després del desastre electoral, Junqueras havia plantejat un congrés exprés per refermar el seu lideratge, però després va retirar la proposta. Finalment el partit es dona més temps.
La decisió es produeix després que aquest dimarts publiqués una carta dirigida "a la ciutadania" a través de la web d'ERC en la qual manifestava la seva voluntat de continuar al capdavant del partit. Segons l'entorn de Junqueras, no s'ha sentit en cap moment responsable del fracàs electoral de Pere Aragonès, motiu pel qual no era partidari de posar fi a la seva presidència.
Una dècada de tàndem per reconciliar el partit
Junqueras i Rovira van començar a capitanejar el vaixell el 2011, després d'èpoques de disputes internes entre sectors que van dessagnar els republicans. El seu tàndem ha servit per aconseguir una dècada de reconciliació entre famílies i sectors. Però amb els mals resultats, Rovira considera que el cicle s'ha d'acabar. També Aragonès, després de plegar dilluns, va plantejar que el partit ha de fer una "reflexió col·lectiva" i que no "pertany a ningú", en referència a Junqueras.
"Toca recanvi per radicalitat democràtica", ha escrit Rovira en una carta distribuïda a les xarxes socials un cop acabada l'executiva d'ERC d'aquest dimecres, en la qual també ha anunciat la seva decisió de deixar les regnes del partit. En l'escrit defensa que ERC es "cuidi, reorganitzi i s'enforteixi".
"Com a militant de base, i per coherència, he comunicat als companys i companyes de la direcció nacional que no em presentaré de Secretària General al proper Congrés Nacional." @Esquerra_ERCpic.twitter.com/Nei1W9ubJX
— Marta Rovira Vergés🎗 (@martarovira) May 15, 2024
L'encara secretària general de la formació sosté que a ERC li cal fer una "transició serena", que el partit s'ha de fer "responsable de si mateix" per integrar els aprenentatges de l'última dècada, fer una "reafirmació ideològica" i marcar les noves fites polítiques, socials i nacionals davant el nou panorama postelectoral. I malgrat no optar a la reelecció, Rovira recalca que el vol acompanyar en aquesta transició. En un moment concret del text rebutja els "lideratges messiànics" i demana que ERC no els reprodueixi. "Som persones al servei de persones", conclou. Finalment, Rovira apel·la a la "consciència política, nacional i de classe", així com al llegat, per tornar-se a aixecar.
El paper de Rovira, malgrat l'anunci de no renovar el seu càrrec, serà crucial en els mesos vinents per les decisions amb alta transcendència política que haurà de fer front el partit: les negociacions per la investidura de Salvador Illa. Amb Junqueras apartat de la presidència, serà Rovira a qui li toqui arbitrar-les, i també podria tenir un paper crucial en cas que existís una repetició electoral, ja que a hores d'ara els republicans no tindrien un candidat decidit.