Junqueras es veu «amb força» per continuar al capdavant d'ERC després de la desfeta

En una carta adreçada a la militància l'endemà de l'adeu d'Aragonès, el dirigent republicà referma la idea que es quedaran a l'oposició en la nova legislatura

Oriol Junqueras, en un acte amb ERC
Oriol Junqueras, en un acte amb ERC | ERC / Marc Puig
14 de maig del 2024
Actualitzat a les 19:51h

"Em veig amb cor i força de seguir treballant pel nostre país. I fer-ho, com sempre, des del lloc que determini la militància d’ERC, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que corresponguin". Aquesta és, segurament, la frase més destacada de la carta a la ciutadania que ha adreçat aquest dimarts Oriol Junqueras, president dels republicans, a través del web del partit. La reflexió arriba dos dies després de la patacada d'ERC als comicis -pèrdua de 13 escons- i l'endemà de l'adeu de Pere Aragonès. En l'executiva celebrada ahir a la tarda, ja amb els resultats a la mà i el pas enrere del president de la Generalitat en funcions, va quedar clar que no hi hauria cap moviment exprés de la direcció.

Junqueras assenyala que és "conscient dels límits" que continua "imposant" la repressió a l'espera de la llei d'amnistia, que li hauria de permetre poder tornar a càrrecs institucionals. De moment, té una "inhabilitació absoluta" que, com recorda en la missiva, li impedeix fer classes a la universitat. El president d'ERC assumeix la caiguda dels republicans, i la radiografia d'aquesta manera: "La ciutadania ens ha donat un missatge clar. No ha confiat en nosaltres, o en les nostres propostes, o en la nostra manera de fer o d’explicar-nos. Això vol dir que, tot i la feinada, molta gent s'ha distanciat del projecte republicà. I vull que sàpiguen, siguin votants d’ERC o no, que hem entès el missatge".

Davant la disjuntiva que se li planteja als republicans sobre la propera legislatura, amb la pregunta sobre si faran o no president Salvador Illa -amb Carles Puigdemont demanant tanda pel flanc independentista-, Junqueras assenyala que seran a l'oposició "al servei del país". "Ens erigim com l’alternativa, ferma i exigent, contra els que volen que Catalunya sigui la dissetena comunitat autònoma a la qual se li diu el que ha de fer", remarca el president d'ERC. Sobre el moviment de Puigdemont, a qui no fa referència de manera directa, manté que ara no és moment de "fer volar coloms" que "paralitzin" i aprofundeixin en el "desgast" i la "frustració" observada a les urnes el 12-M.

"Tothom sap que, a ERC, sabem que el camí cap a la independència és des de la democràcia i la defensa dels drets socials, una via àmplia sobiranista i d’esquerres que no admet desercions a la primera de canvi. Nosaltres no venem fum i tenim clar el nostre objectiu. Ara toca lluitar pel referèndum i ens hi deixarem la pell", sosté Junqueras, que remarca que els republicans s'han "dessagnat" en solitari. "Catalunya necessita una Esquerra Republicana forta, gran i central. Sense ERC no hi haurà una Catalunya lliure i plena. I tothom sap que els nous dies de mobilització, de lluita, tornaran", remarca l'exvicepresident de la Generalitat, que comanda les sigles des de finals del 2011.

Quina fórmula té al cap Junqueras? "Volem tornar a obrir el partit a les corrents més innovadores i políticament fèrtils, des del catalanisme més pragmàtic fins al més idealista, que sota la divisa republicana i progressista vincula a tots els demòcrates, moderats i radicals. Som l’esquerra nacional transformadora, feminista i verda, de socialistes, liberals, sindicalistes, que abraça totes les sensibilitats del centre cap a l’esquerra: des de democratacristians i socialdemòcrates fins a comunistes i llibertaris", indica el president d'ERC. En aquesta campanya, els republicans han rebut el suport d'antics convergents -Andreu Mas-Colell, per exemple- i portava a les llistes Carles Campuzano.