Puigdemont es compromet a tornar «peti qui peti» pel debat d'investidura

El líder moral de Junts, en l'acte pel quart aniversari del partit, reclama a les autoritats que impedeixin una "detenció il·legal" i manté que cal parar els peus als jutges "colpistes" que estan intentant frenar l'aplicació de l'amnistia

Carles Puigdemont, aquest dissabte als Banys i Palaldà, a la Catalunya Nord.
Carles Puigdemont, aquest dissabte als Banys i Palaldà, a la Catalunya Nord. | Junts

Els Banys i Palaldà (Catalunya Nord)

27 de juliol del 2024
Actualitzat a les 14:31h

La perspectiva del retorn a Catalunya mai havia estat tan propera per a Carles Puigdemont. Quan va fundar Junts, fa exactament quatre anys, la llei d'amnistia no apareixia en el radar -tampoc ho feien els indults, que encara trigarien uns quants mesos-, i la persecució del Tribunal Suprem continuava implacable. En tot aquest temps, el mapa ha canviat per complet: Junts és decisiva al Congrés dels Diputats, l'amnistia està en vigor i d'exiliats ja només en queden tres. Són Toni Comín, Lluís Puig i el mateix Puigdemont, protagonista indiscutible de l'acte celebrat als Banys i Palaldà, a la Catalunya Nord i amb presència de 2.200 persones segons el partit, per celebrar el quart aniversari de Junts. Un aniversari marcat per la perspectiva de retorn, que ha garantit pel moment en què se celebri el debat d'investidura encara que existeixi el risc de detenció en creuar la frontera.

"El retorn és el que els jutges patriòtics volen evitar. Volen evitar un retorn com a homes lliures, i el triomf democràtic que suposa la llei d'amnistia", ha apuntat el líder moral del partit, que ha apuntat que la norma és un "projecte català", no estatal. "Volen substituir la imatge de conquesta amb la imatge que porten set anys buscant, que és el nostre empresonament. Han decidit confrontar i bloquejar. Què farem, nosaltres?", s'ha preguntat just abans de respondre's a ell mateix que la decisió ha de ser "política". "Ningú ho podrà impedir: no hi haurà més campanyes electorals a l'exili. Serem allà. Jo hi seré, peti qui peti, pesi a qui li pesi", ha remarcat el dirigent independentista, en relació a la investidura.

El debat encara no té data, perquè no està tancat el preacord entre ERC i el PSC i encara s'hauria de validar per part de les bases republicanes un cop es rubriqui. La consulta a la militància d'ERC està programada per l'1 d'octubre, la qual cosa situaria la tria de Salvador Illa a partir del 5 d'agost. "Seré al Parlament", ha garantit Puigdemont, que també ha demanat a les "autoritats" -no ha dit quines- impedir una detenció que seria "il·legal". Segons l'expresident, ara es diposa de més elements per defensar-se de l'estratègia judicial de l'Estat, perquè hi ha resolucions de les Nacions Unides en contra de l'empresonament dels presos polítics després del referèndum..

Puigdemont ha indicat que venen dies "crítics", perquè el PSC d'Illa s'assembla a Josep Borrell i no a Pasqual Maragall. "Això és una amenaça", ha apuntat l'expresident, que ha lamentat el "desafiament a la democràcia" del Suprem a l'hora de negar a aplicar l'amnistia. "Donen a la política espanyola aires de cop d'estat que es comencen a percebre arreu. Abans hi havia els Tejero, els Milans del Bosch i els Armada, però volen el mateix que els d'ara: que un Parlament no prengui decisions", ha remarcat. Davant d'això, ha lamentat que Pedro Sánchez no hagi dit res sobre la inaplicació de l'amnistia, i l'ha acusat de parlar només quan la justícia actua contra la seva dona, Begoña Gómez.

Sota la banda sonora habitual -el No Surrender de Bruce Springsteen- i acompanyat per la dona i una de les seves filles-, Puigdemont ha entrat al recinte a les 12.55, amb retard perquè l'organització ha decidit postergar durant una estona l'arrencada per les cues a la frontera en dia d'operació sortida. Abans d'ell han parlat Laura Borràs, presidenta de Junts, i també el secretari general, Jordi Turull. També s'ha volgut cedir espai a Xavier Trias, que ahir es va acomiadar de la política i ha criticat Salvador Illa, i Josep Lluís Cleries, que deixarà de ser cap de files al Senat, substituït per Eduard Pujol. Junts els ha convidat a formar part de l'escaleta com a agraïment a tota una carrera dedicada a la política.

"Necessitem que Junts estigui més forta, que estigui arrelada, que la seva veu es pot declinar de moltes maneres i que s'escolti arreu del país. Aquest és el deure que teniu en els propers mesos i anys, perquè necessitem reforçar la nostra posició central del catalanisme, del sobiranisme i de l'independentisme", ha remarcat Puigdemont, que ha esmentat les xifres d'execució pressupostària com a element per defensar la plena sobirania. L'expresident ha retret a Illa que no hagi dit res sobre això, ni sobre el mal funcionament de Rodalies, ni sobre l'incompliment de la ordinalitat en matèria de finançament. "Qui defensarà els vuit milions de catalans a Madrid? Nosaltres", ha apuntat el dirigent independentista.

Contra la investidura de Salvador Illa

Turull, que quan es va fundar Junts era a la presó, ha fet referència a les derrotes que ha inflingit el partit al PSOE al Congrés -objectius de dèficit i llei d'estrangeria-, i ha exhibit el "full de serveis" per les "setmanes decisives". "Tingueu confiança. Ens en sortirem. Ens voldran menystenir, ens voldran dividir, ens voldran marginar", ha pronosticat, donant per fet que intentaran fins al final que Illa no sigui president. "Farem el que puguem per impedir-ho", ha ressaltat. En aquest punt, ha assenyalat que els jutges tenen una actitud colpista a l'estil de Tejero i Armada el 23-F. "La cúpula judicial està desmarxada. Estan boicotejant l'amnistia", ha apuntat Turull, que ha lamentat que l'alta judicatura només vol "venjança".

Borràs, que ha elogiat Trias i Cleries, ha posat de manifest com "ideologies i persones diverses" es van posar d'acord fa quatre anys per fundar un partit pensat per "persistir", un verb que ha assimilat també a Puigdemont. "Toca somriure i cridar més fort que mai que la independència ens vol junts, nets i honestos. És el millor objectiu que podem tenir", ha remarcat l'expresidenta del Parlament, que ha acusat el PSOE -a qui ha posat al mateix sac que PP i Vox- de voler "dividir" l'independentisme promovent el "caïnisme". Borràs ha estès la mà a ERC i a la CUP per emular l'esperit de la Via Catalana del 2013, i ha posat com a exemple l'1-O. Recuperar la unitat, ha dit, s'ha de fer "sense el retrovisor".

Bona part de les inquietuds dels dirigents de Junts congregats aquest dissabte a la llera del riu Tec, en una zona d'arbres i ombra, passava per saber en quin punt es troba el pacte entre el PSC i ERC per investir Illa. I, sobretot, per intuir què farà la militància dels republicans. La negociació està encarrilada i s'encamina cap al moment de fer pública l'entesa, que si tot segueix el calendari previst serà sotmesa a consulta dijous vinent. A la direcció d'ERC hi ha inquietud sobre què faran les bases, perquè tombar l'acord -o que fos validat amb un percentatge escàs- ampliaria la crisi que viuen els republicans. El termini màxim per evitar unes noves eleccions -que serien a l'octubre- és el 26 d'agost.