La reforma de la llei d’estrangeria pel repartiment de migrants embarranca pel «no» de Junts

Nogueras, que ha votat en contra igual que el PP i Vox, s'oposa a fixar per llei el repartiment de menors a les comunitats autònomes perquè considera que no es pot "continuar sobresaturant Catalunya"

Míriam Nogueras, aquest dimarts al Congrés.
Míriam Nogueras, aquest dimarts al Congrés. | Eduardo Parra / Europa Press
23 de juliol de 2024, 12:19
Actualitzat: 20:59h

La reforma de la llei d'estrangeria s'ha embarrancat al Congrés dels Diputats. La iniciativa, registrada pel PSOE, Sumar i Coalició Canària tenia per objectiu fixar com obligatori el repartiment de menors a les comunitats autònomes quan hi hagi col·lapse a Canàries, amb l'objectiu d'alleugerir també la complexa situació humanitària en la qual es troben a hores d'ara més de 5.000 menors que esperen ser ubicats des d'unes illes que només tenen recursos per atendre'n 2.000. Si bé tots els socis de la investidura de Pedro Sánchez han votat a favor de la presa en consideració de la iniciativa, Junts se n'ha desmarcat i ha votat en contra, igual que el PP i Vox

La juntaire Míriam Nogueras ha iniciat la seva intervenció reivindicant que Catalunya sempre ha estat "solidària" i "terra d'acollida", i que malgrat això el govern espanyol no ha volgut "negociar" ni conèixer la "realitat" per entendre les "necessitats i recursos" que necessiten els catalans. "La resposta del govern espanyol ha estat la de sempre, abusar de la solidaritat del poble de Catalunya". Per Nogueras, no s'hauria d'establir com a obligatori que totes les comunitats hagin d'acollir, sinó obligar aquelles que "sempre o casi sempre" s'hi han oposat. Com a condició per aprovar la reforma de la llei, el partit de Carles Puigdemont havia demanat que Catalunya quedés fora del repartiment. "Ens oposem a continuar sobresaturant Catalunya, ens oposem a continuar tensant la convivència del nostre país", ha afegit Nogueras. En qualsevol cas, ha enviat un ultimàtum al PSOE, a qui ha demanat que retiri la llei i la pacti "amb Catalunya". 

Ben diferent ha estat el discurs de Jordi Salvador, d'ERC, que ha apuntat que no "hi ha dubte" sobre si s'han d'acollir menors o no, i que qui en tingui dubte "és d'extrema dreta". Ha explicat que voten a favor de la tramitació, però que la votació final -estava prevista si la presa en consideració tirava endavant- dependria de si s'accepten les esmenes que plantegen els republicans, sobretot centrades a què les comunitats comptin amb el finançament necessari per fer una bona acollida. "Si volem complir amb els drets humans volem tenir els diners per poder-ho fer i és l'Estat qui té la clau de la caixa", ha reblat. 

Més enllà dels partits independentistes, el discurs més contundent l'ha pronunciat Cristina Valido, de Coalició Canària, preveient que embarrancaria la reforma. "Avui amb el seu vot diran que no als menors. De veritat creuen que tenim més temps? Aquest cap de setmana han arribat més de 500 persones. En aquest moment hi ha menors navegant i no saben si arribaran a terra. Resem perquè arribin. El lamentable és que alguns desitjarien que no ho aconseguissin", ha proclamat. Ha assegurat, donant per fet que es tombaria la iniciativa, que no es veu amb cor de tornar a Canàries i explicar a tot el personal que treballa amb migracions i als menors que el Congrés és "incapaç" d'arribar a acords en matèria migratòria. 

Luc André Diouf, diputat socialista, ha titllat la situació migratòria d'"extraordinària" i ha demanat ser capaços de donar una resposta a l'esforç que fa Canàries, Ceuta i Melilla. "Senyors del PP, es tracta de nens i nenes, no de vostès". En aquest sentit, ha demanat que com a mínim s'aprovi la presa en consideració per poder continuar debatent. "El patiment que han viscut no l'ha viscut mai ningú de vostès", ha reblat. També ha intervingut la diputada del PSOE María Guijarro, que ha lamentat que es munti un "espectacle mediàtic" pel nombre de menors a repartir, "que són persones i no mercaderies" en un país amb 48 milions d'habitants, el cinquè més ric de l'eurozona, i que ja va mostrar "robustesa" amb l'arribada dels ucraïnesos. Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, l'Estat ha repartit un total de 200.000 ucraïnesos arreu del territori.

"S'ha de ser molt insolidari per tancar els ulls i no voler mirar". Des de Sumar Nahuel González ha defensat que la reforma busca "garantir els drets humans i de la infància", i aconseguir que el model d'acollida sigui més estable. "El govern té el compromís d'apostar perquè cap nen quedi desemparat. Aquesta cambra ha de ser a l'altura", ha afegit. També s'ha referit directament a Junts, en un intent de fer moure el partit perquè permetés tirar endavant la tramitació de la llei. "Necessitem més recursos, en això podem estar d'acord, però no utilitzin l'excusa per votar en contra, no siguin igual que ells i per por a l'extrema dreta catalana es converteixin en ella. No avergonyeixin el poble català". 

Finalment per part del PP Ana Isabel Alós ha criticat el govern espanyol per fer "xantatge" al PP amb les exigències perquè donin suport a la llei. També ha carregat contra els socialistes per haver estat "incapaços" d'impulsar una "política migratòria seriosa", i ha apuntat que sense recursos les comunitats autònomes són al "límit" per poder exercir la solidaritat. Ha apostat igual que Coalició Canària, per la retirada de la proposició de llei i una nova negociació que impliqui una trobada amb tots els presidents autonòmics i un ple monogràfic sobre migració. Això, però, no ha acabat passant.

A poc més d'una hora que es dugués a terme la votació, fonts del govern espanyol sostenien que han fet tots els esforços per a convèncer el PP, fins i tot estant disposats a incloure mesures per a cobrir les peticions que havien plantejat els d'Alberto Núñez Feijóo, com per exemple, incloure mecanismes per a afrontar situacions d'urgència i d'emergència. L'executiu espanyol ha estat negociant durant tota la jornada al Congrés, però no ha aconseguit atreure al PP, els vots del qual són imprescindibles per la negativa de Junts a donar suport a la iniciativa.