Es cronifica l'incompliment: l'Estat executa només el 45% de les inversions previstes a Catalunya el 2023

Catalunya és el segon territori on es van destinar menys recursos per habitant, menys de la meitat que a Madrid

Trens de Rodalies Renfe
Trens de Rodalies Renfe | Europa Press
25 de juliol del 2024
Actualitzat el 26 de juliol a les 9:54h

Nova demostració dels incompliments de l'Estat amb Catalunya en matèria d'inversions. El govern espanyol i el seu sector públic va executar tan sols el 45% de les inversions que hi havia previst en els seus pressupostos del 2023, segons va denunciar dimarts Junts al Congrés, amb dades del mes de juny del Ministeri d'Hisenda que han transcendit ara, a les quals ha tingut accés Nació. Així, Catalunya va ser el territori on menys s'han complert les promeses, i el segon amb una inversió més baixa respecte a la població.

El 2023, l'Estat va executar a Catalunya poc més de 1.028 milions d'euros, dels 2.276 milions que havia pressupostat: un 45%, la xifra més baixa d'entre totes les comunitats autònomes. Per contra, com també és habitual, l'execució del govern espanyol a la Comunitat de Madrid és molt superior a la prevista: un 165% (si se n'exclou el pagament de les compensacions per les autopistes radials). A Múrcia, un 218%, més del doble del que s'havia votat inicialment al Congrés.

Catalunya també és el segon territori amb una inversió per habitant més baixa: 130 euros per persona, només per sobre de Navarra (121), si bé aquest es tracta d'un territori amb règim foral. A Madrid, en canvi, puja fins als 290 euros, més del doble que a Catalunya, i a Múrcia, fins als 644 euros. De mitjana, la inversió regionalitzable (despesa destinada a un territori concret) va ser de 230 euros per persona, el 87% del que s'havia pressupostat.

ADIF no ha vist 3 de cada 4 euros previstos

Encara més greu és l'incompliment pel que fa a les infraestructuresferroviàries catalanes. L'Estat només ha executat el 24% de les inversions pressupostades per a ADIF: una despesa de 260 milions d'euros dels més de 1.000 milions previstos als PGE, aprovats a finals del 2022 amb el suport d'ERC, el PDeCat i la resta de formacions aliades del govern de coalició. Sumant-hi l'Alta Velocitat i l'operadora Renfe, el percentatge executat de les tres partides puja fins al 43%.

Així, es cronifica l'incompliment de l'Estat, que des del 2015, tan sols ha acabat invertint menys del 60% de tot el que havia pressupostat a Catalunya. El 2021 es va arribar al 36%, la xifra més baixa de la sèrie històrica. En tots aquests anys, de mitjana ha rebut el 58% del que li tocava, una dada que contrasta amb el 133% de la Comunitat de Madrid. Una diferència que els darrers anys, des del 2021, no ha fet més que eixamplar-se: el percentatge d'execució de les inversions estatals a la capital espanyola és 3,6 vegades més elevat que a Catalunya.

Històricament, el Ministeri d'Hisenda estava obligat per llei a publicar les dades d'execució pressupostària, un exercici de transparència que posava en entredit la igualtat territorial. El 2021, però, un canvi de normativa ha fet que es deixin de publicar. En canvi, la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), l'organisme que per llei ha d'elaborar aquests informes, únicament els traspassa al Congrés.

Arxivat a