Junts vota contra els objectius de dèficit i atura els pressupostos de Sánchez

Els juntaires havien demanat que es dotés d'una dècima més a les comunitats autònomes, de tal manera que aquestes tinguessin més capacitat i recursos econòmics

El ple del Congrés, aquest dimarts.
El ple del Congrés, aquest dimarts. | Fernando Sánchez / Europa Press
Redacció
23 de juliol del 2024
Actualitzat a les 21:03h

Junts ha frenat la tramitació dels pressupostos de Pedro Sánchez. La formació de Carles Puigdemont ha votat aquest dimarts en contra dels objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les administracions, per la qual cosa els juntaires han tombat el camí plantejat pel govern espanyol. Això significa que es complica la tramitació, que no es podrà fer dins del termini previst. A favor dels objectius hi han votat la resta de socis de la investidura del president socialista, i en contra, a banda dels juntaires, el PP, Vox i UPN.

"Avui votarem en contra d'aquest primer tràmit dels pressupostos, que són els objectius d'estabilitat pressupostària", ha avançat Cruset en declaracions a la premsa mentre es desenvolupa el debat dins de la cambra baixa. Segons ha explicat, la seva formació demanava que en aquests objectius d'estabilitat pressupostària es dotés d'una dècima més de dèficit a les comunitats autònomes, de tal manera que aquestes tinguessin més capacitat i més recursos econòmics.

"Però no hi ha hagut absolutament cap canvi", ha lamentat el portaveu adjunt de Junts, després de criticar que el govern central no entén que no té majoria absoluta a l'hemicicle i que, per tant, necessita altres grups, en aquest cas dels 7 vots de Junts, per tirar endavant iniciatives. "És evident que mentre no canviï aquesta realitat, que hem exposat a aquest dèficit d'execució de pressupostos que tant perjudica Catalunya, el govern espanyol no pot comptar amb els set vots de Junts", ha dit.

El portaveu ha assenyalat que en aquesta legislatura han avisat en diferents ocasions que la formació no forma part de cap bloc de l'hemicicle i que, per tant, no es pot donar per descomptat el seu vot favorable o contrari a les iniciatives que s'impulsen en funció de qui sigui el que les dugui a terme. "Hem explicat també en les diferents intervencions que aquestes queden emmarcades només amb un criteri, que és que aquelles propostes que siguin a favor de Catalunya, comptaran amb el nostre suport i aquelles que no, no es pot donar per suposada la nostra implicació", ha remarcat.

Des de Junts protesten per la baixa execució pressupostària de l'exercici 2023 a Catalunya. Tal com ha indicat Cruset, les dades que tenen a la seva disposició mostren que només s'ha executat un 45% del que es pressuposta. A parer seu, aquesta xifra contrasta amb els percentatges de comunitats com Madrid (212%), Múrcia (218%) o Castella la Manxa (115%). "Si mirem la totalitat, Catalunya queda al percentatge més baix de tot l'Estat", ha lamentat Cruset abans de recordar que els catalans són els que més aporten al pressupost espanyol.

 

 

Després de l'anunci de Junts, el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha advertit que el moviment dels juntaires acosta la possibilitat d'una moció de censura del PP al govern espanyol, secundada per la formació de Puigdemont. "Crec que estem més a prop que ahir d'una moció de censura d'Alberto Núñez Feijóo, votada per Junts. Crec que és poc opinable tant per la dinàmica que veiem de vots de Junts com per la dreta espanyola. És absolutament legítim, però crec que pot arribar a passar. Jo ho dic fa temps", ha llançat en declaracions als mitjans.