1 d'agost. Aquesta és la data en què ERC preveu consultar la militància si es tanca en els dies vinents un preacord amb el PSC per investir Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. Així ho detallen diverses fonts consultades per Nació, que posen l'accent en la necessitat de rubricar l'entesa amb els socialistes abans de finals de mes. La coreografia es va desplaçant en aquest sentit: els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez tenen previst reunir-se aquest dimecres a Barcelona, i dilluns es van tancar acords rellevants en matèria de recursos per a Rodalies, beques i recerca. Queda pendent, en tot cas, determinar com queda el model de finançament singular que reclamen els republicans.
En un consell nacional celebrat a finals de juny, Marta Rovira -que encara no havia pogut tornar a Catalunya perquè la causa de Tsunami Democràtic estava viva a l'Audiència Nacional- ja va demanar al PSC -i també a Junts- que qualsevol entesa s'havia de tancar de manera preliminar abans que s'acabés el mes de juliol. Per què? Perquè qualsevol pacte ha de ser validat per les bases d'ERC, que travessen per un moment complex pel procés congressual -Oriol Junqueras aspira a tornar a ser president al novembre- i pels cartells de l'Alzheimer sobre Ernest i Pasqual Maragall. Un episodi que ha causat dimissions rellevants, com la de Sergi Sabrià, i que ha sacsejat encara més el clima intern.
La intenció, en aquest sentit, és no esgotar el termini de la investidura, que es tanca el 26 d'agost. Si en aquella data no hi ha un president, les eleccions es repetiran a principis d'octubre. Un dels elements a tenir en compte, si es procedeix a la investidura d'Illa en cas que les bases avalin l'entesa ERC-PSC, és el retorn de Carles Puigdemont. El líder de Junts, que ha intentat rebre el suport dels republicans de cara a una tria que requeria la col·laboració socialista -com a mínim amb una abstenció-, es juga ser detingut si travessa la frontera, perquè el Tribunal Supremha decidit no aplicar-li la llei d'amnistia pel delicte de malversació. Els efectes d'una entrada a la presó de Puigdemont són imprevisibles.
Negociacions més madures
Al llarg de les últimes setmanes s'han intensificat les negociacions entre els dos equips. La principal demanda verbalitzada per ERC durant les converses ha estat el finançament singular, que a les files republicanes defineixen com el concert per a Catalunya perquè ha de servir per gestionar, recaptar i liquidar tots els impostos. En aquests termes s'expressaven aquest mateix dilluns els negociadors d'ERC en un article a La Vanguardia que servia d'ultimàtum cap al PSC. El missatge, de fet, era que sense el nou pacte fiscal s'aniria a noves eleccions. El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) indica que en uns nous comicis els resultats no es mourien substancialment del 12-M.
A banda de la qüestió del finançament, en els últims dies el Govern i l'Estat han acordat qüestions rellevants, com és el cas de la dotació pressupostària de més de 1.000 milions d'euros en tres anys per a Rodalies, o bé l'increment de recursos per a beques i recerca. També s'ha parlat de com complir els compromisos adoptats fa deu mesos amb la investidura de Pedro Sánchez, com ara la condonació del 15% de deute en mans del fons de liquiditat autonòmica (FLA). El manteniment de la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític també ha sobrevolat les converses, que s'han desenvolupat també en el marc de la mesa oberta a Suïssa, tal com va avançar Nació.