ERC fa un ultimàtum al PSC: «sobirania fiscal» o repetició de les eleccions

Els negociadors republicans, en un article a "La Vanguardia", asseguren que no poden avalar un Govern liderat per Salvador Illa que "renunciï a resoldre el dèficit fiscal"

Marta Rovira, amb Pere Aragonès i Marta Vilalta, en una reunió de la direcció d'ERC
Marta Rovira, amb Pere Aragonès i Marta Vilalta, en una reunió de la direcció d'ERC | ERC
Redacció
22 de juliol de 2024, 08:30
Actualitzat: 12:21h

Moviments de pressió d'ERC al PSC per encaminar un acord satisfactori per a la investidura de Salvador Illa. La formació republicana ha formulat un ultimàtum als socialistes: hi haurà repetició d'eleccions si en les negociacions no s'aconsegueix un "acord de sobirania fiscal" que permeti a Catalunya recaptar, gestionar i liquidar els impostos. Així ho expressen els negociadors d'ERCen un article publicat aquest dilluns a La Vanguardia, en el qual expressen que el partit no podrà avalar un Govern que "renunciï a resoldre el dèficit fiscal".

El text està firmat la secretària general d'ERC, Marta Rovira; la secretària general adjunta, Marta Vilalta; el president del Consell Nacional d'ERC, Josep Maria Jové; el diputat en el Parlament Juli Fernàndez; i el sotssecretari general de coordinació interna de la formació, Oriol López. Formen l'equip negociador dels republicans, amb Rovira al capdavant, que ha aposat el mes de juliol com a frontera límit per arribar a un preacord que després hauran d'avalar les bases del partit. L'exigència coincideix amb la reunió, també aquest dilluns, de la Comissió mixta d'assumptes econòmics i fiscals Estat-Generalitat

Els dirigents republicans que signen l'article demanen als socialistes "un pas de gegant" per pactar el finançament singular i rebutgen limitar els canvis al consorci tributari inclòs en l'Estatut, que qualifiquen d'operació de maquillatge perquè tot quedi igual. També expressen que no acceptaran "promeses de finançament que no acaben de concretar-se" i exigeixen un canvi de model estructural.

Des d'ERC entenen que Catalunya va votar per un nou cicle polític en les eleccions del 12 de maig, la qual cosa asseguren que els obliga a mantenir-se a l'oposició, encara que reconeixen el "paper determinant" que juguen en l'actual aritmètica electoral. Els negociadors republicans destaquen que en la legislatura passada es va posar fi a la "repressió" amb els indults i amb l'amnistia, i assenyalen que la següent etapa ha de ser la de la sobirania fiscal i la de la solució al conflicte polític entre Catalunya i la resta d'Espanya, i no renuncien a un referèndum.

El PSOE creu que ERC expressa una posició de màxims

La portaveu del PSOE, Esther Peña, considera que ERC està expressant una posició maximalista respecte a la negociació per a la governabilitat de Catalunya, però assenyala que les converses continuen i que hi ha temps per arribar a un acord de cara a la investidura d'Illa. Preguntada per l'estat de les negociacions, Peña ha expressat que la seva formació està "molt confiada, molt optimista i molt esperançada".