La reunió entre Aragonès i Sánchez abordarà el finançament en plena negociació de la investidura

El president de la Generalitat rebrà el president espanyol aquest dimecres al migdia a Palau coincidint amb la recta final de les converses entre ERC i el PSC; signaran el conveni de traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital

Pedro Sánchez i Pere Aragonès, en l'última reunió al Palau de la Generalitat
Pedro Sánchez i Pere Aragonès, en l'última reunió al Palau de la Generalitat | Miquel Homs
Joan Serra Carné / Oriol March
23 de juliol de 2024, 10:29
Actualitzat: 16:08h

Contacte al més alt nivell en plena negociació per a la investidura de Salvador Illa. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran aquest dimecres al migdia a Barcelona, coincidint amb la recta final de les converses entre ERC i el PSC per trobar un desllorigador a l'escenari polític català. Els republicans desitgen que es tanqui un preacord en el termini màxim d'una setmana, quan finalitzi aquest mes de juliol. És en aquest context que Aragonès rebrà Sánchez a les 12 del migdia, una trobada que inclourà la signatura del conveni de traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV). L'última visita del president espanyol al Palau de la Generalitat data del 21 de desembre de l'any passat.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha concretat que els dos presidents lideraran l'acte de signatura del traspàs de la gestió de l'IMV, que la Generalitat sempre ha demanat des que es va posar en marxa aquesta prestació. Els encarregats de signar seran Carles Campuzano, conseller de Drets Socials en funcions, i la ministra d'Inclusió, Elma Saiz. No està prevista cap compareixença de Sánchez i Aragonès després de la reunió. Plaja ha indicat que la cita no servirà per negociar cap investidura, però ha remarcat que el president de la Generalitat en funcions s'encarregarà de posar sobre la taula la demanda de finançament singular per a Catalunya que enarbora des de fa mesos.

"Segur que parlaran de finançament singular. El president traslladarà la seva posició, que és coneguda perquè l'ha defensat en públic i en privat, i aquesta reivindicació no té només a veure amb una possible investidura. Aragonès no forma part de les negociacions", ha remarcat la portaveu de l'executiu, que ha apuntat que cal un finançament "just" perquè és el que "pertoca" als catalans. Plaja també ha remarcat que cal avançar en el compliment dels acords ja signats en el marc de la investidura de Sánchez.

Al seu torn, la Moncloa ha posat l'accent en la gestió de l'ingrés mínim vital en lloc del finançament i ha evitat situar la trobada en el marc de les converses de cara a la investidura: "En el que afecta a la nova etapa a Catalunya, s'ha de circumscriure als partits i és en aquest fòrum on s'han de produir", ha exposat la ministra portaveu, Pilar Alegría.

Moviments d'acostament

El contacte entre presidents, que es produirà després que Marta Rovira reclamés a la Moncloa una reunió en una entrevista recent en aquest diari -coincidint amb el retorn del seu exili a Ginebra-, s'ultima després que l'Estat i la Generalitat hagin fet passos endavant per desencallar acords signats i pendents de complir. La setmana passada, el Departament de Territori i el Ministeri de Transports van concretar detalls del traspàs de Rodalies -es farà la cessió a Catalunya de la gestió de la línia R1 de Rodalies el gener de 2025-, i aquest mateix dilluns es va rubricar una altra entesa rellevant. La Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat va acordar la transferència de 1.058 milions d'euros en tres anys per finançar Rodalies. Una partida acompanyada de recursos per a recerca i beques.

ERC perseguia el compliment d'aquests acords abans d'afrontar la recta final dels contactes amb el PSC. Una negociació que encara no ha resolt el gran interrogant: com es vehicularà la reclamació d'un finançament singular per a Catalunya, que tant els republicans com el Govern han reclamat en els darrers mesos. El partit n'ha fet bandera com a condició indispensable per concedir els vots als socialistes i l'executiu d'Aragonès ha defensat la mateixa aposta, també a Madrid. Per exemple, en l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, en la qual va participar la consellera d'Economia, Natàlia Mas.

En les últimes hores i, en paral·lel als avenços entre l'Estat i la Generalitat en carpetes sectorials, l'equip negociador d'ERC havia plantejat un ultimàtum als socialistes: "sobirania fiscal" o eleccions. Un missatge clar, firmat també per Rovira, per traslladar públicament a Illa que la seva investidura només serà possible si s'avança en la millora del finançament. La secretària general, per cert, no es reunirà amb Sánchez aquest dimecres a Barcelona, tal com confirmen fonts republicanes a aquest diari.