Junts posa en alerta els seus dirigents per un retorn de Puigdemont a principis d'agost

La perspectiva d'un acord PSC-ERC per a la investidura de Salvador Illa, amb la setmana del 5 d'agost com a data probable per al debat d'investidura, acota el calendari de l'expresident

Carles Puigdemont, en un míting a Argelers.
Carles Puigdemont, en un míting a Argelers. | Frederic Esteve
Carme Rocamora i Seguí / Oriol March
26 de juliol de 2024, 13:40
Actualitzat: 18:18h

El 4 d'agost, tothom localitzable i a Catalunya. Aquesta és una de les consignes que han rebut en les últimes hores els dirigents de Junts, grup parlamentari inclòs, de cara a un retorn de Carles Puigdemont. Segons diverses fonts consultades per Nació, aquest horitzó temporal s'ha fixat davant la imminència d'un acord entre ERC i el PSC per la investidura de Salvador Illa, que les bases republicanes haurien de validar -si s'acaba tancant l'entesa- dijous de la setmana vinent. Això implicaria que la investidura -moment en el qual Puigdemont s'ha compromès a tornar malgrat el risc de detenció- se celebraria a partir del 5 d'agost. Per això Junts vol tenir tothom mobilitzat a partir del dia abans.

L'expresident de la Generalitat, des de l'abril, verbalitza que serà present al Parlament pel debat d'investidura encara que ell no en sigui el protagonista. Les circumstàncies s'han anat complicant des d'aquell moment, perquè es donava per descomptat que l'amnistia seria aplicada en el seu cas i que, per tant, podria efectuar un retorn sense traves judicials. La negativa del Tribunal Suprem a amnistiar-lo pel delicte de malversació fa que l'ordre de detenció en territori estatal continuï vigent, de manera que es dona per segur l'escenari de privació de llibertat. L'estratègia jurídica la porta un nucli reduït de persones, amb el mateix Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, al capdavant.

Es preveu, perquè així s'ha abordat en privat en els últims mesos, un escenari de mobilització que serveixi per acompanyar l'expresident en el moment que decideixi travessar la frontera. En un primer moment, quan s'estava negociant l'amnistia, aquest retorn es preveia pels volts de la tardor, però la decisió de presentar-se a les eleccions catalanes -va quedar segon, per darrere d'Illa, que va treure set diputats més- va accelerar els terminis. Després dels comicis es va refredar la perspectiva d'una tornada imminent, tenint en compte les dificultats per veure aplicada l'amnistia, però de moment preval el compromís de ser a Catalunya pel debat d'investidura. Es tancarien, així, quasi set anys d'exili a Bèlgica.

El retorn de Puigdemont és una de les qüestions que poden tenir impacte en el pacte entre Illa i ERC. "S'atreviran a fer president algú que va avalar el 155 mentre el president és a la presó?", es pregunten aquests dies dirigents de Junts. El partit, en paral·lel a l'acostament entre republicans i socialistes per desbloquejar la legislatura, ha anat incrementant la distància amb el PSOE al Congrés dels Diputats. Aquesta setmana, per exemple, Junts ha tombat els objectius de dèficit -no tanquen la porta a negociar-los en el mes vinent, tenint en compte la rellevància que té la votació de cara als pressupostos del 2025 a l'Estat- i la reforma de la llei d'estrangeria pel repartiment de migrants arribats a les Canàries.

Tot i que Junts i ERC es van posar d'acord perquè hi hagués majoria independentista a la mesa del Parlament, amb Josep Rull com a president, no s'ha avançat en les converses per situar Puigdemont a la Generalitat. El principal escull és que el vot de les dues formacions és insuficient, perquè qualsevol fórmula passa per la col·laboració del PSC. El més probable és que l'expresident, si torna definitivament, no ho faci per ocupar el despatx del qual el 155 el va desposseir. En tot cas, Junts ho té tot a punt per acompanyar-lo en el retorn. Aquest dissabte, de fet, bona part dels quadres a qui s'ha demanat estar a punt el primer cap de setmana d'agost es trobaran a la Catalunya Nord per fer costat a Puigdemont.