Els acords Aragonès-Sánchez aplanen el camí per al pacte d'investidura

El compromís entre presidents per "culminar el compliment" dels pactes pendents orienta les negociacions entre ERC i el PSC per tancar un preacord la setmana vinent, amb el finançament com a gran interrogant

24 de juliol del 2024
Actualitzat a les 19:38h

"No podem fer cap pas endavant sense que el PSOE acabi de complir els acords". La frase és del 9 de juliol passat i la va pronunciar Marta Rovira, secretària general d'ERC. Quinze dies després, el govern espanyol s'ha posat mans a la feina per accelerar compromisos segellats amb els republicans durant la tardor, en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. Els moviments, sintetitzats amb la trobada institucional entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez d'aquest dimecres a Palau, dona oxigen a ERC per continuar negociant la investidura de Salvador Illa, amb la mirada posada en la rúbrica d'un preacord la setmana vinent. La fotografia i encaixada de mans entre els dos presidents pretén transmetre a les bases republicanes que els avenços són significatius. Però encara queda un gran interrogant per resoldre: la fórmula del finançament singular.

Si bé tots dos executius insisteixen a desvincular la reunió dels mandataris de la negociació de la investidura, la trobada s'ha llegit com una palanca imprescindible per encarar la recta final de les converses entre ERC i PSC. Una imatge, la d'aquest dimecres, que també dona força a Marta Rovira per demostrar a la militància -que és qui tindrà l'última paraula sobre una eventual entesa amb Illa- que els acords que els republicans arrenquen als socialistes es compleixen. 

El primer acostament va arribar dijous de la setmana passada després d'una reunió telemàtica del Departament de Territori i el Ministeri de Transports. S'hi va acordar que el traspàs de la infraestructura de la línia Rodalies R1 comenci el gener del 2025. Els gestos han continuat aquesta setmana. Dilluns, després d'una reunió de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals entre l'Estat i la Generalitat, liderada per les conselleres Ester Capella i Natàlia Mas, es va conèixer que l'Estat transferirà a Catalunya 1.520 milions d'euros en tres anys per Rodalies, recerca i beques.

Els avenços han continuat aquest dijous amb el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital, rubricat pels màxims encarregats sectorials, observats per Aragonès i Sánchez: el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz. Tots dos han comparegut després de la reunió i han celebrat l'entesa. Aragonès i Sánchez, en canvi, no han atès la premsa després de la trobada, que s'ha allargat poc més d'una hora. El líder de la Moncloa ha arribat a Palau a les 12 del migdia i, quan faltaven pocs minuts per les 2, ja era amb Illa dinant a un restaurant del Raval. Per enllestir-ho i de manera coordinada, Generalitat i Moncloa han emès un comunicat per transmetre un "clima cordial".

"S'ha fet un repàs de la relació entre els dos governs després de la signatura de diversos acords aquesta última setmana que concreten i calendaritzen diferents transferències i acords pendents, entre els quals es troben, entre d'altres, el servei de Rodalies, les beques i ajudes a l'estudi o les iniciatives d'investigació i desenvolupament. Els dos presidents han analitzat el desenvolupament d'aquests acords i s'han compromès a treballar per culminar el seu compliment en benefici de la ciutadania de Catalunya", apunta el text consensuat. Destaca, així mateix, que aquesta és la cinquena reunió entre tots dos mandataris des que Aragonès va arribar al capdavant de Palau. Recuperar la institucionalitat era una de les obsessions del president de la Generalitat.

Encara queden alguns compromisos per complir, però des d'ERC manifesten "satisfacció" pels moviments dels últims dies. Un dels reptes que més està costant als republicans, més enllà del traspàs de Rodalies que va fent via, és fer efectiva la condonació de part del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA), per valor de 15.000 milions d'euros. Segons fonts de Palau, s'efectuarà en les "pròximes setmanes o mesos", fet del qual en tenen "totes les garanties". Gairebé enllestides aquestes carpetes, Aragonès també ha aprofitat la reunió per insistir en el finançament singular a Sánchez, que, al cap i a la fi, és la pedra angular de les negociacions per la investidura d'Illa. 

"Durant la trobada Aragonès ha defensat que Catalunya ha de tenir un finançament just i propi, i ha recordat al president Sánchez que s'ha de moure en aquesta qüestió", han apuntat fonts governamentals després de la sessió. Segons Palau, el fet que Aragonès hagi insistit en aquesta matèria no té a veure amb la negociació per investir Illa. "Hauria insistit igualment hi hagués o no converses per la investidura", apuntaven aquest dimarts des de l'entorn d'Aragonès. La qüestió del finançament singular la va plantejar el president republicà en la recta final de la seva presidència i, si finalment s'aconsegueix, serà una fita que rendibilitzarà l'encara inquilí de la Generalitat, que es retirarà de la política un cop hagi fet el seu traspàs. "Aragonès no tracta el seu relleu. Sánchez compleix el que deu", apuntava aquest dimecres una altra veu de la cúpula d'ERC consultada per aquest diari. 

Més enllà del finançament singular, republicans i socialistes han fet avenços en català, energètica pública, pla pilot de la renda bàsica universal mentre que la regulació dels lloguers de temporada, també negociada pels comuns amb el PSC, és una incògnita. Els aires d'acord ressonen per totes bandes i ERC ho té tot preparat per activar la consulta a la militància -és qui ha de ratificar un acord- l'1 d'agost, com va avançar Nació

Mentre ERC prova d'agafar velocitat de creuer, resta pendent calcular l'impacte que pot tenir el retorn de Carles Puigdemontdavant un escenari d'investidura d'Illa. "S'atreviran a investir-lo si passa això?", es pregunten veus de Junts si l'expresident de la Generalitat és detingut i acaba a la presó. De moment, els juntaires ja han marcat perfil aquesta setmana. Mentre ERC i socialistes es van acostant per moments -amb cessions del govern espanyol a la Generalitat-, el partit de Puigdemont ha posat la traveta a Sánchez amb les votacions al Congrés dels objectius de dèficit -que aturen els pressupostos generals de l'Estat- i el repartiment de menors migrants. L'últim ple a la cambra baixa abans de l'aturada d'estiu ha estat un toc d'atenció de Junts a la Moncloa.