Aragonès reclama a Sánchez que es «mogui» pel finançament en la recta final per investir Illa

Els dos presidents, reunits durant una hora abans de la signatura del traspàs de l'ingrés mínim vital, es comprometen a "culminar els acords", entre els quals queda pendent la condonació de 15.000 milions d'euros en mans del FLA

Pedro Sánchez i Pere Aragonès, aquest dimecres al Palau de la Generalitat
Pedro Sánchez i Pere Aragonès, aquest dimecres al Palau de la Generalitat | Hugo Fernández Alcaraz
Carme Rocamora i Seguí / Oriol March
24 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:42h

La sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat ha acollit aquest dimecres la signatura, amb un punt de cerimònia, de l'acord entre el govern espanyol i l'administració catalana pel traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV). L'acte l'han presidit Pedro Sánchez i Pere Aragonès, i els encarregats de rubricar el traspàs han estat Carles Campuzano, conseller de Drets Socials en funcions, i Elma Saiz, ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. A la sala també hi havia la vicepresidenta Laura Vilagrà i el ministre plenipotenciari Félix Bolaños, interlocutor amb ERC, que s'han reunit en paral·lel als presidents. Una coreografia que arriba en plena recta final per la investidura de Salvador Illa.

Què ha traslladat Aragonès en privat? Una sèrie de missatges. El primer, que encara queden acords pendents per complir, com és el cas de la condonació de 15.000 milions d'euros en mans del fons de liquiditat. El segon, també rellevant, que cal "continuar avançant" en la resolució del conflicte, tenint en compte que l'amnistia està aprovada però encara no ha beneficiat tots els actors de l'independentisme. I el tercer, clau en el context de les negociacions, que cal que Sánchez es "mogui" pel finançament. El president en funcions, en aquest sentit, ha apuntat que la Generalitat necessita un model "just" per tal de disposar de més recursos, en la línia del que ja ha defensat públicament.

En un comunicat difós mitja hora després de la trobada, la Moncloa ha indicat que els dos presidents han remarcat la necessitat de "culminar el compliment" dels acords pendents entre les dues administracions. Entre les qüestions que s'han abordat hi ha més recursos per a Rodalies -ja concretat aquest dilluns-, beques i recerca, tots ells en "benefici de la ciutadania". Les dues parts han volgut desvincular activament la cita de la investidura d'Illa, però la trobada s'emmarca en el clima de confiança que el PSOE vol generar en ERC a l'hora de complir amb els acords previs, alguns dels quals provinents de la legislatura anterior o bé de la investidura de Sánchez, el novembre passat.

Un acord tancat

A la sortida de la trobada, la primera en intervenir ha estat Saiz. "Tots som imprescindibles per lluitar contra la pobresa", ha remarcat la ministra, que ha remarcat la necessitat de col·laborar amb les autonomies a l'hora de "detectar" i "prevenir" les vulnerabilitats. En aquest escenari, ha dit, l'IMV des del principi ha estat obert a la col·laboració. El traspàs es va pactar en el marc de la investidura de Sánchez, el novembre passat, i es va acabar de detallar en la reunió Aragonès-Sánchez del mes de desembre. La prestació ja es gestiona des del País Basc i des de Navarra, i ara també la Generalitat en serà l'encarregada. "L'acord porta temps treballant-se. Es necessitava encaix jurídic", ha remarcat Saiz.

En aquest sentit, cal combinar l'IMV amb la renda garantida de ciutadania (RGC). "Cal reduir la burocràcia administrativa. Avui és un dia important per als dos governs. Confiem en l'eficàcia que comportarà aquest acord, i també l'intercanvi i la col·laboració entre les dues administracions", ha destacat la ministra, que ha remarcat la "seguretat jurídica" de l'entesa. Preguntada sobre si el pacte implica que la investidura d'Illa esta més a prop, ha apuntat que la decisió serà adoptada des de Catalunya. "Com a govern [espanyol], hem treballat amb total lleialtat amb l'executiu d'Aragonès. Sempre treballarem per respectar la diversitat, la llengua i la cultura", ha remarcat Saiz.

Segons Campuzano, no tenia "gaire sentit" que coexistissin l'IMV i la RGC amb les mateixes finalitats gestionades per dues administracions diferents. "Calia una gestió unitària i integrada de les dues prestacions orientades a combatre la pobresa extrema", ha apuntat. També ha destacat que la negociació ha estat "llarga i complexa", i que van haver de “forçar” el govern espanyol per habilitar el traspàs de la gestió amb una modificació de la llei. "L’ambició de la Generalitat ha de ser gestionar el conjunt del sistema de seguretat social, donant compliment a l'Estatut d’Autonomia", ha afegit el conseller de Drets Socials en funcions.

Un traspàs i més recursos en l'última setmana
  • Traspàs de l'ingrés mínim vital, que serà gestionat per la Generalitat
  • 1.058 milions d'euros per a Rodalies en els propers tres anys. També hi haurà una transferència de 283,4 milions per al dèficit d'explotació dels serveis de transport corresponent al 2023
  • 150 milions per al sistema de recerca
  • 7.9 milions per endarreriments en la gestió de beques i 2 milions pel traspàs