Més enllà de la investidura: totes les carpetes pendents de la reunió Aragonès-Sánchez

La cita és per rubricar el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital, però s'hi abordarà el finançament en un context marcat per la investidura de Salvador Illa; la llei de llengües pactada en l'anterior trobada de presidents encara no s'ha detallat

Pedro Sánchez i Pere Aragonès, aquest dimecres al Palau de la Generalitat.
Pedro Sánchez i Pere Aragonès, aquest dimecres al Palau de la Generalitat. | Hugo Fernández Alcaraz
24 de juliol de 2024, 07:00
Actualitzat: 12:31h

Pere Aragonès i Pedro Sánchez es reuneixen aquest dimecres al Palau de la Generalitat per formalitzar el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV), però la cita -la segona des que el líder del PSOEes va mantenir a la Moncloa després de les eleccions del 23-J- va molt més enllà. Per què? Perquè ERC i el PSC es troben en la recta final de les converses per la investidura de Salvador Illa i, encara que a Palau separen la gestió del dia a dia de l'arrencada de la legislatura catalana, la coreografia ja està en marxa. Quines carpetes s'obriran al llarg d'aquest matí? També hi ha el finançament singular, la condonació del deute autonòmic i compromisos pendents pactats fa mig any.

Ingrés mínim vital

Carles Campuzano, conseller de Drets Socials en funcions, i Elma Saiz, ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, seran els encarregats de signar l'acord sobre l'IMV. Serà després de la trobada dels dos presidents, que no tenen intenció de comparèixer públicament. El traspàs de la prestació formava part del paquet que s'arrossegava des de l'anterior legislatura al Congrés, es va detallar en la investidura de Sánchez i es va acabar de perfilar en l'última cita de presidents a la Generalitat, el desembre passat. Es continua, d'aquesta manera, el camí marcat a Euskadi, on les institucions autonòmiques -i el PNB- van pressionar per poder gestionar de manera integral l'ingrés mínim vital.

Finançament singular

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va assenyalar aquest dimarts en roda de premsa que la demanda d'un model específic per a Catalunya formarà part de la trobada perquè Aragonès l'ha defensat des d'abans de convocar les eleccions del 12-M. Aquest és un dels principals elements de les converses amb el PSC per la investidura: aconseguir que la Generalitat surti del règim comú i obtenir més recursos per acabar amb el dèficit fiscal. La carpeta del finançament, com va avançar Nació, s'ha tractat també en la taula de negociació internacional oberta entre el PSOE i ERC, i és nuclear per als anys vinents. El Govern va defensar sortir del règim comú la setmana passada davant la resta d'autonomies.

Investidura de Salvador Illa

Plaja es va esforçar ahir per desvincular la reunió de presidents de la investidura d'Illa, però és innegable que la cita arriba just quan quedarà una setmana perquè s'acabi el termini que ERC va posar al PSC per arribar a un preacord. La reunió, a banda, ve precedida d'acords rellevants en matèria de Rodalies, beques i recerca. Que l'entesa s'aproxima també ho avala el fet que, com va avançar aquest dimarts Nació, els republicans preveuen consultar la militància de manera telemàtica dijous vinent, 1 d'agost. La intenció és no esgotar el termini, que es tanca el 26 d'agost, per elegir nou president. Un preacord, en tot cas, no és garantia: sense l'aval dels afiliats, no hi haurà investidura.

Condonació del FLA

En el marc de la investidura de Sánchez, i amb participació en la negociació del Departament d'Economia, es va acordar la condonació del 20% del deute català en mans del fons de liquiditat autonòmica (FLA). La concreció està en mans d'una llei que ha de sortir del consell de ministres i ha de ser aprovada pel Congrés dels Diputats, inclosos mecanismes de compensació per aquelles comunitats que ja no tenen deute contret en el marc del FLA. Es preveu que Catalunya vegi cancel·lats uns 15.000 milions d'euros que hauria de tornar a l'Estat, de manera que també s'estalviaria el cost dels interessos corresponents a aquesta quantitat. S'hauria de desbloquejar en els mesos vinents.

Llei de llengües i taula de diàleg

Va ser el principal acord de la trobada de presidents del desembre: una llei de llengües per protegir el català que s'havia d'aprovar al Congrés abans del mes de juliol. També es va pactar una reunió de la taula de diàleg entre governs per abans del mes de març. Les dues qüestions s'han vist afectades pel calendari electoral a Catalunya, amb les eleccions anticipades del 12-M com a protagonistes. La taula de diàleg és una de les qüestions que també forma part de la negociació de la investidura -en concret, de la part que té a veure amb la resolució del conflicte-, i la llei de llengües s'haurà d'acabar desbloquejant. Més material per a una reunió Aragonès-Sánchez que arriba en la recta final de les negociacions per a la investidura.