Els Mossos desactiven l'operació Gàbia sense detenir Puigdemont

La policia catalana, que s'ha desplegat durant hores pel perímetre del país, deté un dels seus agents per, presumptament, haver ajudat l'expresident de la Generalitat després de l'acte a l'Arc de Triomf

Els Mossos, en l'operació Gàbia realitzada a Barcelona
Els Mossos, en l'operació Gàbia realitzada a Barcelona | David Oller / Europa Press
08 d'agost de 2024, 10:25
Actualitzat: 13:57h

Els Mossos d'Esquadra han desactivat el dispositiu Gàbia que, des de fa hores, ha estat actiu per intentar localitzar i detenir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha reaparegut a Barcelona després de set anys d'exili. Dins d'aquest operatiu, implementat tant a la capital catalana com a la Regió Metropolitana Sud, el cos ha establert durant la jornada controls en direcció a tots els aeroports, ports i fronteres del país. En aquest sentit, ha cridat l'atenció la publicació de l'alcalde de Molló, Pep Coma, a les xarxes socials, que s'ha queixat que, en altres ocasions, ha reclamat la presència policial a la zona i s'havien excusat al·legant que "no hi havia prou patrulles a la comarca". 

Segons han explicat a l'ACN fonts del Departament d'interior, els Mossos preveien fer una detenció de l'expresident "proporcional" i "discreta". L'escenari amb què es treballava era efectuar l'arrest després de l'acte convocat a l'Arc de Triomf, ja que no es considerava proporcional fer-ho davant de milers de manifestants ni mentre estava a l'escenari, per evitar mals majors que es poguessin produir. Aquestes mateixes fonts han precisat que no hi havia cap pacte amb el juntaire ni amb el seu entorn sobre com detenir-lo.

Un cop Puigdemont va manifestar la seva intenció de tornar a Catalunya per assistir al debat d'investidura del Parlament, hi va haver contactes per part d'algun comandament amb el seu entorn per fer un sondeig per analitzar els escenaris en què la policia es podia trobar el dia que tornés a Catalunya. Fonts d'Interior, però, han negat que hi hagués un pacte sobre com s'havia de fer la detenció.

La intenció de la policia era fer una operativa similar a la detenció de l'exconsellera Clara Ponsatí quan va tornar a Catalunya. En aquell moment, Ponsatí va arribar a Barcelona, va fer una roda de premsa i va ser després, mentre caminava pel centre de la ciutat, que un agent de paisà la va arrestar per portar-la davant del jutge.

Un mosso, detingut per ajudar Puigdemont

El que no es preveia en cap moment és que un dels propis agents dels Mossos ajudés Puigdemont, cosa que s'ha acabat materialitzant. Per això, tal com han confirmat fonts policials i ha avançat Catalunya Ràdio, un mosso ha estat detingut per col·laborar amb el juntaire després de l'acte a Arc de Triomf. Tal com ha confirmat Nació, Puigdemont hauria entrat dins una tenda de campanya que hi havia prop de l'escenari i des d'allà ha agafat un cotxe blanc per abandonar l'acte. L'agent detingut seria el propietari del vehicle amb el qual ha marxat Puigdemont. La policia catalana té en el seu coneixement la matrícula i el model del vehicle, tot i que en busca dos. En l'operatiu s'han vist implicades les policies locals i les guàrdies municipals. A Bossot, l'operació també ha comptat amb la complicitat de la Guàrdia Civil.

Afectacions a les carreteres: els Mossos busquen als maleters

Fruit de l'operació Gàbia hi ha hagut una revisió dels vehicles que circulaven, inclòs l'anàlisi dels maleters dels cotxes en què viatjaven menors. Al mirador de Sarrià, un conseller del districte ha confirmat a Nació que hi ha hagut un control policial en què els i les agents de les forces de seguretat han entrat al bus substitutori del funicular. 

Al llarg del matí, s'han registrat problemes en la circulació a la C-31 de Barcelona, a l'AP-7 a l'altura de la Jonquera en sentit nord, a l'N-II a la mateixa localitat i sentit, a l'N-260 a Llançà en sentit nord, a la Diagonal a l'altura de la sortida de Barcelona en sentit sud, a la B-10 en sentit sud a la Zona Franca, a la B-10 en sentit nord al Bon Pastor, a la C-31 a l'Hospitalet de Llobregat en sentit sud, a la B-23 en sentit Martorell, a la rotonda de Coma-ruga a la confluència amb l'N-340, i a la C-32

Així ha estat la tornada de l'expresident a Catalunya

Set anys després d'iniciar el camí de l'exili, aquest dijous 8 d'agost, tal com havia promès, Puigdemont ha aparegut al centre de la capital catalana. Ho ha fet a l'acte de benvinguda celebrat a l'Arc de Triomf que ha aplegat milers de persones. "Encara som aquí. No tenim dret a renunciar perquè el dret a l'autodeterminació és col·lectiu", ha afirmat el 130è president de la Generalitat de Catalunya just abans de desaparèixer entre la gent.

Tan bon punt s'ha acabat l'acte,la comitiva de Junts ha enfilat cap al Parlament de Catalunya amb Artur Mas, Quim Torra, Laura Borràs, Josep Rull i altres dirigents. En canvi, no hi havia l'expresident exiliat durant set anys, fet que ha tornat a disparar les especulacions. De fet, al diputat Joan Canadell se li ha sentit dir la frase que "no hi hauria investidura". Més tard, també hi han entrat tres persones del seu entorn: Josep Maria Alay, Jami Matamala i l'advocat Gonzalo Boye, que han acabat abandonant la cambra catalana poc després de començar el discurs del líder del PSC i candidat a la investidura, Salvador Illa.

El viatge de retorn a Catalunya de l'expresident va iniciar-se oficialment aquest dimecres, comunicat amb un vídeo enregistrat en què Puigdemont descrivia la seva detenció com una "anomalia democràtica" i feia una crida a "confrontar" la "repressió política" que implica no aplicar la llei d'amnistia. Ara bé, no se sap quan va fer efectiu l'entrada al Principat. De fet, ha aparegut a l'acte procedent del carrer Trafalgar just a les 9:00 del matí, on s'havien aplegat els principals dirigents de Junts.