Junts carrega contra l'operatiu dels Mossos i desitja que Puigdemont pugui votar al ple d'investidura

Batet deixa oberta l'opció que l'expresident torni a aparèixer i carrega contra el Govern per les càrregues policials al parc de la Ciutadella i contra ERC per "comprar les tesis del PSC"

Albert Batet, president parlamentari de Junts.
Albert Batet, president parlamentari de Junts. | Hugo Fernández
Joan Serra Carné / Carme Rocamora i Seguí
08 d'agost de 2024, 12:14
Actualitzat: 12:24h

Tot i que el debat d'investidura és per elegir al socialista Salvador Illa president de la Generalitat, Junts està sabent copsar aquest dijous gran part de la crònica política pel retorn de l'exili de Carles Puigdemont. L'expresident ha aparegut pel carrer Trafalgar de Barcelona als vots de les 9:00 hores del matí. Ha pronunciat un breu discurs dalt l'escenari habilitat a l'Arc de Triomf per entitats independentistes i ha desaparegut. Tornarà al ple d'investidura, com va prometre? De moment, des del partit mantenen la porta oberta a aquesta opció. "Esperem que abans que acabi el ple el president Puigdemont pugui exercir el seu vot com a electe", ha remarcat el president parlamentari, Albert Batet, que també ha carregat amb contundència contra el dispositiu policial que persegueix Puigdemont ara mateix.

Els Mossos han activat la recerca de Puigdemont pel delicte de malversació, ja que el Tribunal Suprem s'ha negat a aplicar-li l'amnistia. Però Junts ha responsabilitzat en part al Govern d'aquesta persecució. "En una situació normal, avui aquí el president Puigdemont hauria de poder assistir al ple. No s'hauria de fer tot aquest muntatge de gàbies per tot Catalunya. S'hauria de facilitar que tots els diputats puguin accedir per representar tots els drets dels ciutadans de Catalunya. Això és el que hauria de fer el Govern", ha llançat. 

"Celebrem aquest debat d'investidura en un context d'excepcionalitat", ha insistit Batet, que ha agraït a la ciutadania que s'hagi mobilitzat pel retorn de Puigdemont. També ha condemnat les càrregues policials que s'han produït a les portes del parc de la Ciutadella, que considera "desproporcionades" davant d'una mobilització "cívica i pacífica". Batet les ha titllat d'"escàndol". Un discurs que ha fet mirant als ulls al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "Busquen el president Puigdemont [els Mossos] de la mateixa manera que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional buscaven les paperetes i les urnes l'1-O", ha carregat. 

Els retrets s'han mantingut constants contra el Govern i contra els republicans. "ERC ha assumit les tesis del PSC, i ara defensa que cal resoldre el conflicte entre catalans mitjançant una taula de partits que anomenen convenció", ha apuntat Batet. Es refereix a la taula de partits que plantejava Illa la legislatura passada, i que ara ERC ha reconvertit en una 'convenció nacional' per resoldre el conflicte polític. "Nosaltres no vam rendir-nos després de l'1-O ni ens rendirem", ha insistit. Ha parlat d'unitat independentista, la del "carrer" d'aquest dijous, deixant fora de l'equació a ERC. Segons Junts, ara comença un procés de "desnacionalització", amb un president "espanyolista" i una Generalitat "sucursalista". 

"Volem llançar un missatge d'esperança a l'independentisme, que fem extensiu al conjunt de la ciutadania. El futur és de tots. Davant d'un Govern d'estricta obediència espanyola, Junts exercirem el lideratge com a primer partit de l'oposició i com a primera força d'obediència catalana. Som l'única alternativa al PSC. I actuarem com a tal, sense complexos ni dubtes. Compromesos amb el nostre projecte polític, sent fidels a les persones que ens han fet confiança i pensant sempre en els més de vuit milions de catalans i en el conjunt del país. Des de Junts treballarem per enfortir la transversalitat del nostre projecte polític", ha reblat. Ser un partit central i guanyar el suport dels independentistes enfadats amb ERC pel pacte amb el PSC és un dels objectius dels juntaires.