El Parlament posa en marxa el ple d'investidura de Salvador Illa sense Puigdemont

El president de la cambra, Josep Rull, inicia el debat sense fer referència al retorn a Catalunya del líder de Junts i expresident de la Generalitat

Salvador Illa, durant el seu discurs al debat d'investidura al Parlament
Salvador Illa, durant el seu discurs al debat d'investidura al Parlament | Hugo Fernández
Joan Serra Carné / Carme Rocamora i Seguí
08 d'agost de 2024, 10:16

El ple per a la investidura de Salvador Illa estava condicionat pel retorn de Carles Puigdemont. I així ha estat en la prèvia de la sessió, marcada per l'aparició de l'expresident de la Generalitat, que ha fet acte de presència a l'Arc de Triomf -on estava convocat un acte per donar-li suport- però no ha aparegut a l'hemicicle. A les 10 del matí, a l'hora que estava programat el debat, el president del Parlament, Josep Rull, ha donat l'ordre que s'iniciés la sessió sense fer cap referència a Puigdemont. En les seves primeres paraules, Illa ha demanat l'aplicació "àgil" i "sense subterfugis" de la llei d'amnistia.

El debat arriba gairebé tres mesos després de les eleccions del 12-M, i després de setmanes intenses de negociacions que s'han portat amb estricta discreció, i que també han implicat viatges a Ginebra, on estava exiliada fins fa unes setmanes la secretària general d'ERC i líder de les negociacions per part dels republicans, Marta Rovira. Va ser dilluns de la setmana passada, dia 29 de juliol, quan després d'una maratoniana executiva d'ERC i de moviments d'última hora del PSOE, es va donar per bo un acord amb el concert econòmic solidari com a pedra angular, que inclou també una protecció de la llengua catalana, compromisos per mantenir les polítiques socials impulsades pel Govern de Pere Aragonès o una protecció de l'entorn natural de l'aeroport del Prat. 

Però això només va ser una part del camí, perquè tot seguit la cúpula d'ERC va iniciar una campanya exprés amb les bases per aconseguir la seva confiança i que validessin l'acord, amb escrits inclosos a Nació de Rovira, Maragall o una vintena d'alcaldes. Finalment, en una ajustada votació, el 53,5% de la militància va avalar l'entesa. La llum verda definitiva va ser durant el consell nacional de les joventuts d'ERC, quan l'organització va confirmar que la seva diputada, Mar Besses, també votaria a favor de la investidura, tot i que amb un "sí crític". L'acord finalment es va posar en escena aquest dimecres, a menys de 24 hores del ple, en una fotografia encapçalada per Rovira i Lluïsa Moret, la presidenta de la Diputació de Barcelona i líder socialista de les negociacions.

En paral·lel a aquesta gestió el PSC i els comuns van tancar el seu acord, que inclou mesures clau com la connexió del tramvia per la Diagonal, el fre al Hard Rock -també contemplat amb un increment de la fiscalitat al joc en el pacte amb ERC- limitacions als creuers o la regulació dels lloguers de temporada. La incògnita pel que fa als comuns és si en un futur podrien entrar dins un executiu que començarà a caminar monocolor. La formació de Jéssica Albiach no ha tancat la porta a aquesta opció, i durant la campanya va reiterar en diverses ocasions la necessitat d'impulsar un executiu de coalició d'esquerres.