Fumata blanca. Salvador Illa ja compta amb tots els vots necessaris per ser el pròxim president de la Generalitat, després que les joventuts d'ERC hagin decidit que votaran a favor de la investidura del candidat socialista. El vot de la diputada del Jovent Republicà, Mar Besses, era l'últim escull per sumar els 68 suports imprescindibles al Parlament que representen el PSC, ERC i els comuns. Finalment, les joventuts republicanes, reunides en un consell nacional celebrat aquest dilluns vespre, han donat llum verda a la investidura. Això sí, prometent que és un "sí crític" i que utilitzaran el seu vot per "condicionar la majoria parlamentària".
Durant el consell nacional els presents han constatat que l'acord d'investidura "conté alguns elements positius". En aquest sentit, celebren l'aposta per la sobirania fiscal, però també han manifestat la seva "clara desconfiança" cap al compliment de l'acord. Les joventuts assumiran a partir d'ara una "oposició dura, clara i contundent" al govern d'Illa, a qui li "sortirà molt car no complir", avisen en un comunicat posterior a la trobada.
No és gens habitual que els diputats del Jovent Republicà trenquin la disciplina de vot, però en aquesta ocasió, en plena fractura interna a ERC i múltiples retrocessos electorals consecutius, els joves van decidir sotmetre a debat el sentit del vot, tal com va avançar Nació. Segons el protocol de relacions de les dues organitzacions, les joventuts republicanes tenen llibertat per votar diferent de la resta del grup parlamentari. Finalment, però, faran la mateixa votació que ERC.
Els dubtes sobre què farien les joventuts s'havien imposat per la postura que aquestes havien adoptat sobre la investidura. Primer, perquè després de les eleccions van emetre un comunicat, el mes de juny, en el qual advertien que el país "no es pot permetre que l'unionisme s'apoderi de la Generalitat", i menys de la mà d'un PSC que "comparteix model de país amb la dreta més sucursalista".
Poc després, en una entrevista a Nació, el portaveu de l'organització, Pol Baldomà, assegurava que no n'hi havia prou amb el finançament singular per investir Illa, sinó que calien avenços en autodeterminació. Finalment l'acord ERC-PSC no parla de referèndum, però recull la creació d'una "convenció nacional" per a la resolució del conflicte polític.
Amb aquest pas imprescindible, el dimarts el president del Parlament, Josep Rull, inicia una ronda de contactes amb els grups parlamentaris, un pas previ a la convocatòria del ple d'investidura que previsiblement se celebri el dijous. Ara bé, encara falta una pantalla que no serà poc complexa: l'impacte que pugui tenir el retorn de Carles Puigdemont i la seva més que possible detenció. Tot plegat, podria dilatar el calendari, sempre amb el termini màxim del 26 d'agost, el dia límit perquè hi hagi president abans d'una repetició electoral.