Les joventuts d'ERC decidiran el vot de la seva diputada al marge de la consulta a les bases

El Jovent Republicà podria dificultar la investidura d'Illa, ja que el seu escó és imprescindible per la majoria absoluta de republicans, socialistes i comuns; decidiran la seva postura en un consell nacional extraordinari el cap de setmana

La diputada del Jovent Republicà, Marc Besses, a l'hemicicle del Parlament
La diputada del Jovent Republicà, Marc Besses, a l'hemicicle del Parlament | ERC
31 de juliol del 2024
Actualitzat el 01 d'agost a les 12:53h

Nova complicació en la investidura del socialista Salvador Illa. Les joventuts d'ERC (Jovent Republicà), que tenen una diputada dins del grup parlamentari republicà, no descarten votar de manera diferenciada a la del partit si així ho decideix la seva militància. Aquesta és una opció que fa setmanes que té damunt la taula la formació, i que s'ha acabat oficialitzant, segons ha pogut saber Nació, en una assemblea dimecres al vespre en la qual s'ha debatut el preacord entre republicans i PSC per la investidura. Concretament, la direcció de les joventuts ha comunicat en el transcurs de la trobada que després de la consulta a les bases republicanes el divendres, es convocarà -previsiblement el cap de setmana- un consell nacional extraordinari per decidir el vot de la seva diputada, Mar Besses.

És a dir, que encara que a la consulta d'ERC sortís votar a favor de la investidura, el Jovent Republicà podria trencar la disciplina de vot i exercir un vot en contra del candidat socialista. Aquest moviment podria enterbolir la investidura d'Illa, ja que el vot de la diputada de les joventuts és imprescindible per sumar els 68 escons -majoria absoluta- d'ERC (20), PSC (42) i els comuns (6). En segona volta, Illa necessitaria més vots a favor que en contra per sortir escollit. Les joventuts ja van advertir en una entrevista a Nació que no n'hi havia prou amb un acord sobre el finançament, sinó que calen avenços en autodeterminació. També van emetre un comunicat rebutjant pactes amb els socialistes. 

L'assemblea d'aquest dimecres s'ha celebrat a la seu nacional d'ERC i per part del partit, ha estat el dirigent Juli Fernàndez qui ha defensat les virtuts de l'entesa entre ERC i PSC. Tot i que el Jovent exerceixi la seva sobirania i decideixi mitjançant un consell nacional el vot de Besses, segons diverses fonts presents a la trobada, la majoria d'intervencions van ser a favor del 'sí'. Fonts de la cúpula d'ERC consultades per aquest diari admeten que en un principi les joventuts eren molt crítiques amb els possibles acords amb el PSC, però que un cop vista la lletra petita han "virat" cap al sí. Preguntat per aquesta qüestió, el Jovent admet la convocatòria del consell nacional per "continuar analitzant la situació i els escenaris polítics"