"Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la convenció nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?". Aquesta serà la pregunta que ERC traslladarà a les bases durant la votació d'aquest divendres, que servirà perquè el partit decideixi si investeix o no a Salvador Illa. Les dues respostes que oferirà el partit seran "sí" i "no".
El moviment arriba després que se segellés el preacord entre el PSC i ERC el dilluns, després d'una maratoniana executiva en què es va decidir "pràcticament per unanimitat" donar per bona l'entesa que té com a plat fort un concert econòmic solidari amb Catalunya sortint del règim comú, però també una conselleria específica pel català i mantenir polítiques socials impulsades pel Govern de Pere Aragonès. A la votació estan cridats a participar aproximadament 8.700 militants, que podran fer-ho tant de manera telemàtica com presencial entre les 10 i les 19 hores. El resultat se sabrà el mateix vespre.
Abans de la votació, però, es preveuen més d'una desena de reunions territorials entre la cúpula i les bases. En primer lloc, es va fer una 'macroassemblea' telemàtica dilluns per explicar d'acord, i entre aquest dimarts i dijous se celebren la resta, un cop la militància ha pogut consultar el document de 25 pàgines on es recull el pacte.
El malestar entre les bases per la pèrdua de força, lligat al debat intern pels lideratges al partit, ha estat el que ha empès a la direcció, ara comandada per Marta Rovira, secretària general, a deixar en mans de la militància el futur d'aquesta nova etapa en què ERC, des de l'oposició, intentarà refer-se. En aquestes dues jornades de debat, Rovira i la resta de negociadors d'ERC defensaran l'acord que han segellat amb els socialistes.
Més enllà de si l'acord és considerat suficient o no per la militància republicana, en aquesta votació no només es votarà pensant en la lletra petita de l'entesa, sinó que impactarà de ple la mala salut que pateix ERC, amb una guerra interna que ja no s'amaga entre el sector de Rovira -partidari de la renovació- i el de Junqueras, que vol que l'expresident continuï liderant el partit. Tot plegat, amb l'impacte pel polèmic episodi dels cartells contra l'Alzheimer promoguts per un militant d'ERC i tapat per membres de la cúpula, amb la consegüent baixa de militància d'Ernest Maragall.
En paral·lel a aquests episodis Rovira ha intentat -amb més o menys èxit- mantenir la militància cohesionada o, com a mínim fer-la sentir escoltada. És així que la secretària general d'ERC, des d'inicis del mes de juny, s'ha anat reunint periòdicament amb el territori enassemblees per anar posant el termòmetre i sobretot explicar l'estat de les negociacions amb el PSC. Tot plegat, per anar fent pedagogia sobre un hipotètic acord que finalment s'ha produït.
Tota aquesta mobilització s'ha produït perquè a diferència d'altres votacions en què la situació d'ERC era molt més favorable, no hi havia dubte que les bases avalarien la línia política de la direcció. Es donava per fet. En les votacions de l'última dècada, per exemple, Oriol Junqueras i Rovira han estat escollits sempre per continuar liderant el partit amb més del 80% dels suports. A finals del 2023, les bases van avalar investir Pedro Sánchez amb un 89% del suport a canvi de la llei d'amnistia. En canvi, ara, des de la cúpula del partit, hi ha seriosos dubtes que la votació surti a favor del pacte d'investidura, segons diverses fonts consultades.
Un dels elements que s'ha produït en les últimes setmanes en aquesta intenció de seduir les bases va ser la reunió celebrada entre Sánchez i Pere Aragonès a Palau va servir per acabar d'encarrilar les converses i enviar un missatge a la militància republicana sobre el compliment dels acords. Es va signar el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV), però l'encaixada de mans arribava després d'una setmana marcada pel compliment d'altres acords que el PSOE devia a ERC, com més diners per Rodalies, beques o recerca. La intenció era transmetre a les bases que els socialistes compleixen els acords. La incògnita és si tots els moviments de Rovira i Aragonès seran suficients perquè unes bases revoltades donin confiança a l'entesa.
De moment, ja han estat diverses les veus que a través de les xarxes socials s'han posicionat, fins i tot abans de fer-se públic l'acord. Una d'elles és la diputada al Congrés Pilar Vallugera, que al seu perfil d'X va publicar diumenge al vespre un "no", en referència a investir Illa. L'exdiputat al Parlament Carles Castillo, que abans havia format part del PSC, i que també va advertir diumenge que coneix "personalment" Illa, que és "insegur, ultracatòlic, conservador i fals", i no "progressista". Davant d'això va defensar que sigui Junts qui es posi d'acord amb el PSC. Altres veus com la de Joan Tardà, en canvi, defensen aferrissadament una entesa entre socialistes i republicans.