ERC convoca la militància d'arreu del país per posar el termòmetre de cara a la investidura

La direcció del partit programa més d'una quinzena d'assemblees territorials en les quals Rovira explica l'estat de les negociacions i atén les reflexions de les bases, que tindran l'última paraula en una consulta

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intervé l'últim consell nacional des de Ginebra.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, intervé l'últim consell nacional des de Ginebra. | Marc Puig / ERC
03 de juliol del 2024
Actualitzat a les 11:44h

ERC necessita un acord amb profunditat a canvi de la investidura del socialista Salvador Illa perquè, més enllà de defensar-lo davant l'opinió pública, és imprescindible que rebi el vistiplau d'unes bases amb ganes de dir la seva després dels últims retrocessos electorals. Seran aquestes qui, mitjançant una votació, avalin o no una entesa amb el PSC. És en aquest context que la direcció nacional, ara comandada per la secretària general, Marta Rovira, ha convocat a la militància d'arreu del país a assemblees territorials per explicar l'estat de les negociacions i posar el termòmetre. Segons ha pogut saber Nació, es van iniciar el 17 de juny, en total se'n faran més de 15 i l'última serà el 15 de juliol a Barcelona.

En totes les convocatòries intervé Rovira -de manera telemàtica, des de Ginebra-, i també l'acompanyen diversos membres de la direcció nacional. En aquest segon cas, es van alternant, però la secretària general participa en la totalitat de les trobades. L'última i més gran de les convocatòries, la barcelonina, se celebrarà a l'Auditori de les Cotxeres de Sants. "Es tractarà, entre altres qüestions, de l'actualitat política nacional amb relació als escenaris de la investidura", posa la breu convocatòria enviada a la militància i consultada per aquest diari. A més, s'habilita un correu electrònic corporatiu perquè les bases puguin enviar, prèvia o posteriorment, "reflexions més extenses"

L'increment del contacte amb les bases va ser una de les qüestions que ERC va impulsar després de la patacada electoral en les eleccions municipals del 2023. A partir d'aquell moment es van començar a fer assemblees obertes a la militància arreu. Però el contacte es va incrementar encara més després de les eleccions catalanes del 12-M per convenciment de Rovira, que té la intenció de "desbunqueritzar" -segons detalla el seu entorn- un partit que en els últims temps, pels bons resultats electorals, no havia necessitat posar gairebé res a consulta de les bases. Un moviment que es gesta també en ple debat intern a ERC entre el sector de la secretària general, que defensa una renovació total dels lideratges, i el bàndol de l'expresident del partit, Oriol Junqueras, que reivindica renovació però reeditant el lideratge de l'expres polític republicà.

La posició dels republicans en aquesta negociació -liderada per Rovira i amb un equip conformat per Marta Vilalta, Oriol López, Josep Maria Jové i Juli Fernàndez- està delimitada per quatre carpetes: finançament singular, avenços en l'autodeterminació, defensa del català i polítiques socials per frenar les desigualtats. La clau, però està situada sobretot en un bon acord per posar fi al dèficit fiscal que viu Catalunya. Tot i això, ja hi ha alguns sectors del partit, com el Jovent Republicà, que consideren que un acord sobre el finançament no seria suficient per investir Illa i que cal concretar sobre el referèndum. També alguns territoris, com Lleida, s'han posicionat en contra de pactes amb el PSC.

Davant del fet que les resistències ja es generen abans de l'acord, la direcció fa pedagogia sobre la negociació. Ara bé, si no hi ha un bon acord, el partit assegura no témer una repetició electoral l'octubre. Així ho manifesta Rovira durant les trobades, transmetent a les bases que l'organització està forta, té els recursos i la capacitat per tornar a anar a eleccions. El que no té de moment, però, seria un candidat després del pas al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tot i això, Rovira assegura que en té "un al cap". En cas que sí que existís un acord amb el PSC abans del 26 d'agost -quan acaba el termini abans d'una repetició- el partit ja té posada en marxa la maquinària perquè les bases puguin votar de manera presencial i telemàtica.