Quin serà el calendari de la investidura d'Illa si les bases d'ERC avalen l'acord?

En cas d'actuar amb màxima celeritat, el ple per elegir un nou president es podria celebrar el 7 d'agost, però la tornada de Puigdemont podria fer saltar pels aires el calendari

Pere Aragonès amb Salvador Illa, al Parlament
Pere Aragonès amb Salvador Illa, al Parlament | Hugo Fernández
30 de juliol del 2024
Actualitzat a les 20:39h

En els últims cicles electorals la política catalana i espanyola ha anat desdibuixant el concepte de les "vacances d'agost". L'any passat l'avançament electoral de Pedro Sánchez el 23-J va provocar que les Corts espanyoles es constituïssin el 17 d'agost. Ara, Catalunya, després de les eleccions del 12-M,  es mou també en un calendari inusual. Després de les últimes negociacions i del principi d'acord entre ERC i el PSC, tot indica que el ple d'investidura del socialista Salvador Illa es podrà celebrar, com a molt aviat, el dimecres 7 d'agost. Aquests són els passos que s'han de seguir a la cambra catalana, presidida per Josep Rull, per elegir un nou president de la Generalitat.

Divendres: votació i comunicació a Rull

El divendres la militància d'ERC està cridada a les urnes per avalar o no el pacte amb el PSC que inclou el concert econòmic solidari. La votació, que serà presencial i telemàtica, s'allargarà fins a les 20 hores, i es preveu que el partit faci públics els resultats provisionals el mateix vespre. Si les bases tomben l'acord, ERC donarà per tancada la negociació amb el PSC i votarà en contra de qualsevol intent d'investidura d'Illa. Si les bases avalen l'entesa, el mateix vespre Illa podria comunicar a Rull la seva intenció de presentar-se a la investidura.

Dilluns: ronda de contactes

En el moment en què Rull conegui formalment la intenció del socialista, podria convocar per dilluns mateix la ronda de contactes amb els grups parlamentaris, pas previ a convocar un ple d'investidura. El president del Parlament podria fer-ho de forma telefònica, però ja ha avançat al seu entorn que prefereix que sigui presencial. Normalment, la ronda de contactes s'allarga dos dies, però si per agenda pot coincidir bé a tots els grups, Rull podria omplir-se la jornada de dilluns de reunions i enllestir-les totes en una jornada. En acabar el mateix dilluns, podria convocar la diputació permanent per a l'endemà.

Dimarts: diputació permanent

Si tot va amb la celeritat que es pretén, dimarts es reuniria la diputació permanent. És el màxim òrgan de la cambra que s'habilita entre períodes de sessions -durant les vacances d'estiu, de l'1 al 15 d'agost- i serà, per tant, l'encarregat d'acordar la data i fer la convocatòria del ple. Durant aquests quinze dies la cambra tindrà aturada l'activitat i la diputació permanent haurà d'aprovar per majoria el dia del debat. L'òrgan estarà presidit pel president Rull, mentre que les vicepresidències seran la primera per a Raquel Sans (ERC) i la segona per a David Pérez (PSC). Les secretaries les ocuparan la primera Jeannine Abella (Junts) i la segona Rosa Maria Ibarra (PSC). La diputació permanent està formada per vuit diputats del PSC, sis de Junts, tres d'ERC, dos del PP, dos de Vox, un dels Comuns, un de la CUP i Aliança Catalana que podrà assistir amb veu, però sense vot. Per fixar el ple, n'hi hauria prou amb el que els mateixos grups que preveuen votar a favor d'Illa -PSC, ERC i comuns- donin suport al dia del ple. 

Dimecres: ple

El ple podria celebrar-se, doncs, dia 7 d'agost. Tant es podria celebrar en un sol dia, com distribuir-ho en dos: discursos la primera jornada i votació la segona. Aquesta qüestió la decidirà la diputació permanent. La previsió seria que Illa surti investit en primera volta, amb la suma de 68 vots del PSC, ERC i comuns, majoria absoluta. Però si hi ha un ple d'investidura s'afegeix un element que pot desestabilitzar amb contundència el calendari previst: el retorn de l'expresident i líder de Junts Carles Puigdemont, que ja ha assegurat que serà a Catalunya durant la investidura "peti qui peti". El seu entorn dona per fet que si torna, serà detingut. En aquest escenari, caldrà veure si amb la detenció de Puigdemont el ple es manté pel dia 7 o si bé, davant de possibles protestes per un empresonament, els diputats d'ERC, Junts i CUP s'absenten al ple, provocant un canvi de data si no hi ha suficient quòrum. El termini màxim per investir un president abans de la convocatòria automàtica d'una repetició electoral és el 26 d'agost.