Salvador Illa es compromet a «complir íntegrament» els acords amb ERC i comuns

El primer secretari del PSC comunica al president del Parlament, Josep Rull, que compta amb els suports per ser investit i recorda que el pacte per un "finançament singular" no és "contra ningú" per rebaixar la inquietud dels barons del PSOE

Salvador Illa, amb Lluïsa Moret, aquest dissabte a la reunió de l'executiva del PSC
Salvador Illa, amb Lluïsa Moret, aquest dissabte a la reunió de l'executiva del PSC | Mariona Puig / ACN
03 d'agost de 2024, 11:54
Actualitzat: 14:29h

El PSC ha superat el patiment i ja enfoca l'hora de governar, un llarg trajecte que pot culminar la setmana que ve al Parlament amb el ple d'investidura. Després de l'aval de la militància d'ERC al pacte amb els socialistes -una consulta amb un resultat que indica la divisió entre els republicans-, Salvador Illa compta amb els suports necessaris per convertir-se en president de la Generalitat. Illa s'havia mantingut en un segon pla per no interferir en el debat intern dels seus socis parlamentaris -només Lluïsa Moret, la seva mà dreta, havia valorat l'entesa sobre el finançament que tants recels genera en els barons del PSOE-, un silenci trencat aquest dissabte en la reunió de la comissió executiva de la seva formació. El líder del PSC -que ja ha comunicay al president del Parlament, Josep Rull, que vol ser investit tan aviat com sigui possible- s'ha compromès públicament a "complir íntegrament" els acords amb ERC i els comuns, que preveu un "finançament singular" per a Catalunya. 

La intervenció en públic d'Illa havia generat expectativa, perquè és conegut que en el transcurs de la darrera setmana ha intentat temperar les inquietuds de dirigents territorials del PSOE a la vegada que evitava pronunciar-se l'abast del pacte lligat amb ERC, tancat abans de l'acord amb els comuns. Davant la direcció del partit i després de rebre un llarg aplaudiment, el primer secretari del PSC ha traslladat un missatge de tranquil·litat als seus socis parlamentaris. "El meu compromís és el de complir íntegrament els dos acords. Pot haver-hi inconvenients, dificultats i situacions sobrevingudes, però els acords dibuixen un horitzó que vincula el PSC i també em vincula a mi", ha expressat Illa, que ha dit sentir-se "molt satisfet, molt feliç i molt esperançat". 

El candidat a la presidència de la Generalitat també ha volgut calmar els dirigents del socialisme espanyol que en el transcurs d'aquesta setmana han expressat dubtes sobre les implicacions del pacte de finançament, de Madrid a Astúries passant per Castella-la Manxa. "No són acords contra ningú, són acords per millorar el nostre finançament, sense perjudicar ningú i mantenint els compromisos de solidaritat", ha afirmat Illa. "Mai ningú [durant les negociacions amb ERC i comuns] ens ha demanat prescindir del valor de la solidaritat", ha reblat, abans de manifestar que "Catalunya té dret a un finançament singular" que li permeti generar "prosperitat".

Amb un somriure i acompanyat de la plana major del partit, Illa també ha enviat un missatge a Carles Puigdemont, tot i que no l'ha citat en cap moment. Mentre el líder moral de Junts feia pública unacarta sobre el seu retorn i possible detenció, el cap de files del PSC ha comunicat que els acords d'investidura amb ERC i comuns són l'exemple que "ha guanyat la bona política" per davant dels "exercicis d'individualisme" i "fantasia". "La bona política és rigor i servei públic", ha afegit.

De fet, no s'ha estalviat elogis als partits que li oferiran suport a la investidura per com s'han desenvolupat les negociacions. S'ha referit a l'"ofici polític" de la formació de Marta Rovira i Jéssica Albiach, i n'ha destacat la "perseverança" i "discreció", sense negar que els pactes han requerit "cessions". En el cas del PSC, canvis de parer molt clars en la materialització del projecte del Hard Rock, la protecció dels espais naturals de l'aeroport del Prat i la materialització de la B-40, així com en la proposta per millorar el finançament.

Dirigint-se al conjunt dels catalans en el tram final del seu discurs a la seu del PSC, Illa ha subratllat que els pactes amb republicans i comuns permeten "donar compliment a la voluntat majoritària" dels catalans que es van expressar a les urnes el 12 de maig. Per Illa, aquest agost es pot fer possible un "horitzó col·lectiu d'esperança" que superi el perill de "bloqueig" del país.

Després de la compareixença del candidat socialista, la presidència del Parlament ha comunicat de forma oficial que Josep Rull contactarà en les pròximes hores amb els diferents grups parlamentaris per programar una ronda de consultes. La intenció del president de la cambra catalana, apunten fonts oficials, és que els contactes es produeixen aquest mateix dilluns 5 d'agost. Rull es reunirà en primer terme amb Illa i, després, ho farà amb la resta de formacions. La possibilitat que el debat d'investidura se celebri a partir del dimecres 7 d'agost guanya punts, encara amb l'interrogant de quines conseqüències comportaria el retorn i una eventual detenció de Puigdemont.