Rovira adverteix el PSC que la militància d'ERC ha emès un «sí vigilant» al pacte

Els republicans reconeixen la votació dividida, demanen "respectar els resultats" i confirmen que restaran a l'oposició després d'investir Illa

Pere Aragonès, Marta Rovira i Marta Vilalta, aquest divendres en roda de premsa després de la votació.
Pere Aragonès, Marta Rovira i Marta Vilalta, aquest divendres en roda de premsa després de la votació. | Hugo Fernández
02 d'agost de 2024, 20:22
Actualitzat: 20:36h

Un "sí vigilant". Així interpreta l'executiva d'ERC el resultat de la consulta sobre la investidura de Salvador Illa, que amb un ajustat 53,5% ha decidit que tiri endavant obrir una nova etapa a Catalunya amb una presidència del PSC. "El resultat és ajustat. La direcció l'entenem com un sí vigilant. No és un sí absolut. És un sí exigent, com ho és la militància d'ERC", ha dit la secretària general, Marta Rovira, en una intervenció posterior a la votació, acompanyada de la resta de membres de l'executiva del partit.

En plena fractura interna al partit, el desajustat resultat preocupa a l'executiva a l'hora de mantenir la cohesió interna. Rovira ha demanat a les bases "respectar el resultat" tant si "agrada més o menys". De fet, en la seva intervenció s'ha mostrat empàtica amb les bases que no han votat a favor, entenent la desconfiança cap al PSC i el seu grau de compliment dels acords. Per això ha insistit que aquest "sí vigilant" serà una fiscalització constant als socialistes. 

Així mateix, ha assegurat que ara que s'accelerarà la investidura amb la validació de l'acord, els republicans es confirmen en "l'oposició parlamentària". És el mateix que va dir la nit electoral del 12-M el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que les urnes havien decidit situar els republicans en una nova posició. En aquest sentit, Rovira ha cridat a aprofitar, des d'aquesta oposició, "tota la força política" per fer complir l'acord que té el finançament singular al centre. 

Més enllà del rol que s'obre al Parlament, ha assegurat que el partit "guanya" després de la consulta perquè està "viu" en unes condicions complexes. "Ens feia molta falta de cara al congrés del mes de novembre", ha apuntat la dirigent republicana. "Estem molt contents de l’exercici de participació que hem fet. Estem contents i orgullosos del partit que tenim", ha afegit.

PSC i ERC van anunciar el preacord el dilluns d'aquesta mateixa setmana. Com a punt principal del pacte hi ha l'acord per a un nou sistema de finançament que permetria que Catalunya recaptés i gestionés tots els impostos. A més, el pacte inclou una convenció nacional per a la resolució del conflicte polític, la regulació dels lloguers de temporada, d'habitacions i la creació de l'autoritat aeroportuària de Catalunya, entre altres qüestions.