La militància d'ERC ha dit sí a la investidura del socialista Salvador Illa, en una votació profundament dividida en la qual s'ha validat per la mínima el preacord amb el PSC amb el 53,5% dels vots a favor i una participació del 77%, que són 6.349 persones. Ni la desconfiança dels militants cap als socialistes, ni el mal moment que viu el partit pels retrocessos electorals, ni la fractura interna a ERC, ni el polèmic episodi dels cartells contra l'Alzheimer han pogut tombar una entesa, amb el finançament singular per Catalunya com a plat fort, batallada i defensada per la cúpula, en especial, per la secretària general, Marta Rovira. Amb aquest pacte avalat, s'obre una nova etapa en la política catalana en la qual s'enterra definitivament el procés independentista.
En concret, d'un cens de 8.262, 3.397 persones (el 53,5%) han votat a favor del preacord. En contra, 2.847 persones (44,8%). Així mateix, s'han emès 105 vots en blanc (1,7%). Amb aquest moviment, imprescindible perquè el candidat socialista pugui ser elegit president de la Generalitat, s'accelera ara el rellotge parlamentari i la investidura es podria celebrar a partir del dimecres de la setmana vinent, 7 d'agost. En les mans de la militància republicana hi era també el futur del candidat de Junts, Carles Puigdemont, que va prometre tornar de l'exili en el moment que existís una investidura, que aquest divendres ja es dibuixa en l'horitzó.
La votació de l'acord s'ha celebrat entre les 10 i les 19:00 hores d'aquest divendres de forma telemàtica, i també s'han posat a disposició punts presencials per ajudar els militants que ho requerissin. Han contestat aquesta pregunta: "Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la convenció nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?". Les respostes possibles eren "sí", "no" i "abstenció".
Quan només havia passat mitja hora de l'inici de la votació ja havien votat més de 1.500 persones, i a les dues del migdia la participació sobrepassava el 50%. Són xifres altes comparades amb votacions similars recents. L'últim cop que les bases van votar va ser el 3 de novembre de 2023, per decidir sobre la investidura de Pedro Sánchez. Només va participar el 43% de la militància, que va validar l'acord amb un 89% del suport. A la cúpula, no s'ha amagat preocupació durant la jornada per l'alta participació: la llegien com una forta mobilització dels "molestos" que votarien "no".
Rovira lleument reforçada, però amb una organització dividida
La mobilització no només s'ha produït durant la jornada de la votació, sinó també en les setmanes prèvies. A començaments de juny Rovira, encara des de l'exili, va convocar una desena d'assemblees territorials per posar el termòmetre a les bases, explicar el terreny de la negociació i escoltar les inquietuds. Ja el dilluns, quan ERC va anunciar el preacord amb el PSC, avalat per "pràcticament unanimitat" de l'executiva, el partit va iniciar una nova tongada d'assemblees territorials per debatre'l. Tant Rovira com la resta de la cúpula del partit, alcaldes, i part del Govern s'han deixat cos i ànima per defensar-lo, i la tasca ha donat els fruits esperats. En contra s'hi han manifestat dirigents com la diputada al Congrés Pilar Vallugera, el conseller nacional del partit, Joan Puig, l'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà, i alguns exdiputats. Després de la votació, l'expresident d'ERC Oriol Junqueras ha subratllat la importància de tenir en compte l'alt percentatge del "no" alhora de "ser molt exigents" amb el desplegament del pacte.
Amb la vista posada en el congrés d'ERC del 30 de novembre, la consulta es podria llegir com un termòmetre dels sectors que encapçalen Rovira i Junqueras. El cert, però, és que no hi ha obediència orgànica entre els partidaris del vot afirmatiu i del negatiu. Dit d'una altra manera: hi ha personalitats properes a la secretària general que han votat en contra de l'acord, i hi ha dirigents afins a l'expresident que hi estan clarament a favor. Tot i això, evident és que amb el resultat de la votació, Rovira en surt reforçada per l'aval de les bases a una negociació que ha liderat ella. Ara bé, aquest és un reforç limitat, ja que el resultat de la votació ha estat molt ajustat. Una votació tan dividida complica el repte de la direcció de mantenir la cohesió interna al partit.
Tot i el resultat favorable, ara falta un últim escull a superar, que és el vot de la diputada del Jovent Republicà, Mar Besses, imprescindible perquè la majoria de 68 diputats imprescindible perquè Illa surti elegit. En una assemblea dimecres per debatre el preacord, tal com va avançar Nació, la direcció de les joventuts va comunicar que no es descartava un trencament de la disciplina de vot i que, per tant, un cop resolta la consulta, convocaria un consell nacional per decidir-ho. Se celebrarà dilluns a les 19:00 hores, segons ha pogut saber Nació. Des d'un inici, les joventuts s'han manifestat molt crítiques amb pactes amb el PSC, i en una entrevista a Nació van advertir que no n'hi havia prou amb el finançament singular per una investidura.