Les assemblees territorials d'ERC constaten la divisió pel pacte amb el PSC

L'alta participació indica la rellevància interna de la consulta, mentre les garanties sobre el compliment i el fet de quedar-se fora del Govern malgrat la profunditat del pacte apareixen com a arguments clau en els debats

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, intervé a l'assemblea d'ERC Maresme que debat sobre l'acord amb el PSC
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, intervé a l'assemblea d'ERC Maresme que debat sobre l'acord amb el PSC | ERC
31 de juliol del 2024
Actualitzat el 01 d'agost a les 11:28h

La incertesa està instal·lada a ERC. Els dirigents de la formació, després de setmanes de negociacions que van culminar dilluns amb el preacord amb el PSC, no amaguen el  patiment davant la possibilitat que les bases tombin l'entesa per investir Salvador Illa. Feia anys que el partit no es trobava en una situació aixó. I davant d'això, la mobilització està sent absoluta. Ho demostra la carta d'una vintena d'alcaldes avançada per Nació. També les publicacions a favor del pacte a les xarxes socials, incloses de l'entorn de l'expresident del partit, Oriol Junqueras, que, en canvi, s'ha mogut en el terreny de l'ambigüitat i no ha deixat clar si defensa o no l'acord. Tot plegat, combinat amb els esforços de la cúpula i membres del Govern, que durant tota la jornada de dimarts van participar en 12 assemblees territorials a les quals van assistir més d'un miler de participants.

L'alta afluència -es van convocar d'un dia per l'altre- evidencia que hi ha dues posicions enfrontades, tot i que també s'entén perquè la militància més mobilitzada està activada. Segons més d'una desena de participants i dirigents presents a les trobades consultats per aquest diari, les bases i la direcció van fer un reconeixement positiu a l'acord. El debat, però, va raure en l'escepticisme cap al PSC i el PSOE pel grau -discutit- de compliment dels acords. En aquest sentit, és rellevant que aquest dimecres Junqueras hagi plantejat, precisament, la necessitat que el partit retiri el suport al PSC i el PSOE tant a la Generalitat com a la Moncloa si els compromisos no es compleixen.

Quin ha estat el calendari fins ara i com han sigut les assemblees des de dins? Després de l'acord anunciat dilluns, consistent en un sistema de finançament per Catalunya que sortiria del règim comú, la cúpula d'ERC ja va convocar una macroassemblea telemàtica per explicar el contingut de l'acord a les bases abans que a la premsa. Una deferència que s'explica en el sentit que el partit sap que tenir cura en un context de dificultats. A partir d'aquí es van convocar les 12 assemblees territorials, mentre que el dimecres i el dijous es destinen a assemblees sectorials i posicionaments públics de líders. La votació -presencial i telemàtica- serà divendres, entre les 10 i les 19, i els militants hauran de respondre aquesta pregunta: "Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la convenció nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?"

La majoria de les trobades territorials del dimarts van ser presencials i van comptar amb ponents de la primera línia política. Sense anar més lluny, en l'assemblea del Maresme i Baix Besòs va ser el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, el que va sortir a defensar l'acord, posant un especial èmfasi al finançament singular que ell mateix va encarregar elaborar durant el seu mandat, i que ha servit de base de treball per treballar amb els socialistes. En aquesta trobada, celebrada a Montgat, també hi eren com a representants de la direcció els membres de l'executiva Najat Driouech i Pau Morales.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha estat la líder de les negociacions, va participar en l'assemblea de la Catalunya Central, i al costat d'ella van defensar el pacte Laura Vilagrà i Adriana Delgado. Al Camp de Tarragona la principal veu encarregada de defensar el pacte va ser la portaveu del partit, Raquel Sans. "El to va ser molt constructiu. Es va fer el reconeixement que és un molt bon acord, va existir anàlisi", relata un participant de la trobada, si bé reconeix que es va fer difícil entreveure quin era el sentit del vot majoritari.

"La majoria estava d'acord amb el pacte. Van valorar que els acords eren bons. Però va existir molta desconfiança sobre que es duguin a terme", relata una participant, en aquest cas, de l'assemblea del Vallès Oriental i Occidental, on van ser Josep Maria Jové i Juli Fernández els encarregats de defensar l'entesa. Al Baix Llobregat i l'Hospitalet, amb intervenció destacada de Joan Tardà a favor de l'acord, van defensar el pacte Anna Simó i Marta Molina. Altres reunions que es van fer van ser a Girona, l'Ebre, Lleida i el Penedès.

Les dues úniques assemblees telemàtiques van ser les de l'Alt Pirineu i Aran -conjuntament amb Illes Balears i País Valencià- i la de Barcelona. En el cas de la capital catalana, on les intervencions que van reeixir més van ser a favor del 'no' al preacord, els defensors del pacte van ser els consellers Joan Ignasi Elena, Ester Capella, Tània Verge, i la líder a l'Ajuntament, Elisenda Alamany. Elena va advertir que un PSC no condicionat per ERC suposaria un perill pel català, i Capella va reivindicar els avenços per al benestar que pot suposar un nou finançament.

Al principi de la reunió barcelonina la majoria de veus es van posicionar en contra del pacte. "Els del no van ser els que més es van organitzar per parlar a l'inici. Però no aportaven cap alternativa i els seus arguments eren més en clau de partit que de país", relata una font present. Van posicionar-se en contra diverses veus del Col·lectiu Primer d'Octubre, minoritari dins la formació. Però també dirigents destacables van optar pel no, com la diputada al Congrés Pilar Vallugera, que va assegurar durant la seva intervenció que ERC corre el risc de perdre la credibilitat acordant amb el PSOE perquè "mai compleix". El regust que queda de les assemblees no és una mala valoració de l'acord, sinó una desconfiança cap als socialistes, en tendència creixent en l'últim cicle electoral, com es va demostrar als comicis del 2021, a les municipals, espanyoles i les catalanes del 12-M. 

A banda, a la votació se li suma el fet que les bases d'ERC no votaran pensant exclusivament en l'acord ni en el grau de compromís del PSC i PSOE, sinó amb altes dosis de malestar per les picabaralles que s'han deixat veure arran de la fractura interna entre junqueristes i roviristes, i pel polèmic episodi dels cartells contra l'Alzheimer, que ha posat encara més les emocions a flor de pell a unes bases molestes que també poden flirtejar amb un vot de càstig cap a la direcció. Divendres a les 19:15 es preveu el resultat que decidirà si Illa és president o bé si s'aplana el camí cap a una repetició electoral.