Rovira defensa el pacte amb el PSC: «No podem deixar que ens condicioni el dubte de la implementació dels acords»

La secretària general d'ERC, en un article a Nació, sosté que l'entesa suposa un "salt endavant importantíssim", perquè inclou "la clau de la caixa i la clau de la nació"; manté que la plena sobirania estarà més preparada si es recapten tots els impostos

Marta Rovira, en un acte a Vic.
Marta Rovira, en un acte a Vic. | Bernat Cedó
31 de juliol del 2024
Actualitzat el 01 d'agost a les 9:57h

Un dels arguments que fan dubtar sectors de la militància -i també dels quadres- d'ERC sobre l'acord amb el PSC per investir Salvador Illa és si es complirà l'entesa, que inclou la posada en marxa d'un model de finançament singular per a Catalunya. Marta Rovira, secretària general dels republicans, assegura aquest dimecres en un article a Nació que cal "afrontar cruïlles i contradiccions", i també "assumir riscos" per al país en aquest context. "No podem deixar que ens condicioni el dubte de la implementació dels acords. Perquè això ens paralitza i ens impedeix confiar en la nostra capacitat per avançar", remarca Rovira, que ha comandat les negociacions amb els socialistes.

"Què els explicarem als que vinguin després? Que vam tenir la Hisenda catalana a les nostres mans i vam decidir dir que no pels dubtes de la seva implementació?", es pregunta. "Sabem que aquest serà, sens dubte, un dels principals reptes, com ho és de molts dels acords als quals hem arribat els darrers anys i que ens han permès tenir una llei d’amnistia, parlar català al Congrés, iniciar el traspàs de Rodalies o gestionar l'ingrés mínim vital. Sabem que trobarem molts obstacles però estem preparades per anar-los superant, amb la nostra força determinant a Catalunya i també a Madrid, amb els verificadors internacionals que acompanyen la negociació", remarca la secretària general d'ERC.

Rovira, que va tornar fa dues setmanes de l'exili a Suïssa, assenyala que l'entesa suposa un "salt endavant importantíssim" en els objectius nacionals. "És plenament coherent amb el que som: independentistes i d’esquerres. Perquè els que ens ho hem jugat tot sabem que per fer més passos necessitarem la clau de la caixa. Sabem també que hem de reforçar els pilars de la nostra nació, fonamentalment la llengua, però també l’educació, la cohesió social, l’acció exterior de Catalunya", apunta la dirigent republicana, que indica que recaptar el 100% dels impostos farà que el país estigui més preparat per als seus objectius. Es tracta de tenir, diu, "la clau de la caixa i la clau de la nació".

Els alcaldes (i Junqueras) es mouen

També en un article publicat a Nació, 25 alcaldes d'ERC es posicionen a favor de l'entesa negociada amb el PSC. "Els termes de l'acord representen un avenç nacional i social molt important: el reconeixement del conflicte polític, el canvi de model de finançament cap a la sobirania fiscal i el concert econòmic, la defensa de la llengua catalana i les seleccions nacionals, així com la continuïtat de les polítiques públiques que representen un avenç social important endegades pel Govern d'ERC", sostenen els batlles, entre els quals hi ha Marc Aloy (Manresa), Aurora Carbonell (Sitges), Jaume Oliveras (El Masnou), Adam Tomàs (Amposta), Marc Giribet (Sant Andreu de la Barca) i Alba Pijuan (Tàrrega).

L'article també incideix en el fet que no hi ha una "majoria alternativa possible" a la tria d'Illa: "El posicionament de Junts i els comuns en l’anterior mandat va impedir i malbaratar la consolidació d’una majoria independentista o favorable a la sobirania nacional. El pressupost que no es va poder aprovar va ser una oportunitat perduda, perquè aquest responia a importants avenços, tant a nivell social com nacional". El text, que inclou dirigents propers tant a Rovira com a Oriol Junqueras, expresident del partit, assenyala que la proposta d'acord és "exclusivament" per una investidura, no per un "acord de governabilitat". "ERC està cridada a estar a l'oposició", remarca el text dels 25 alcaldes.

I Junqueras, què pensa sobre l'entesa? En dues publicacions a la xarxa social X, ha optat per evitar mullar-se sobre el contingut, tot i que ha elogiat la tasca de l'equip negociador, liderat per Rovira i amb dirigents afins a l'expresident, com ara Juli Fernández i Oriol López. "Entenc els dubtes expressats per part de molts companys i companyes sobre els acords i el seu compliment per part del PSOE i PSC. Per tant, en cas que la militància validi l’acord d’investidura proposat per l’executiva, l'eventual suport al govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat per part d’ERC s’haurà d’anar validant amb el desplegament de l’acord i retirar-se explícitament en cas d’incompliment", ha resumit Junqueras.

Davant l'ambigüitat de Junqueras, alguns dirigents coneguts per formar part del seu entorn, com López o Lluís Salvadó, han compartit el tuit de l'expresident d'ERC per aclarir que ells votaran a favor de l'entesa. "El pacte assolit en matèria fiscal és absolutament històric. Faré un sí amb clàusula suspensiva", ha escrit Salvadó, president del Port de Barcelona i encausat per l'1-O, en referència precisament a la possibilitat de retirar el suport als socialistes si no compleixen els acords, com ha sostingut Junqueras. Amb les cartes sobre la taula i les assemblees en ple debat sobre la conveniència de l'acord, la militància triarà aquest divendres quin rumb emprèn la investidura de Salvador Illa.