Puigdemont responsabilitza ERC del perill que la seva detenció sigui una «possibilitat real d'aquí a pocs dies»

L'expresident, que es reafirma en el seu compromís de tornar per al debat d'investidura, considera que el pròxim Govern no tindrà capacitat "real" de negociació amb la Moncloa per resoldre un conflicte que qualifica d'històric

Carles Puigdemont, a la Catalunya Nord
Carles Puigdemont, a la Catalunya Nord | Cedida
03 d'agost de 2024, 11:45
Actualitzat: 17:26h

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha trencat el seu silenci i en una carta publicada aquest dissabte al matí al seu compte d'X en un to especialment dur ha assegurat que la decisió de les bases d'ERC d'investir el candidat del PSC, Salvador Illa, fa que la seva detenció sigui una "possibilitat real d'aquí a molt pocs dies".

El líder moral de Junts ha afirmat que el Govern que sorgeixi del pacte d'investidura entre ERC i el PSC, serà "al·lèrgic" a la plena normalització del català i que no tindrà "capacitat real" de negociació amb la Moncloa per resoldre un conflicte que ha qualificat d'"històric". Puigdemont ha apuntat que abans de donar els vots als socialistes, calia explorar vies alternatives, inclosa la repetició electoral en noves condicions.

A més a més, en clara al·lusió a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que fa uns dies li requeria que no es deixés detenir, ha sentenciat que manté el seu compromís de tornar per al debat d’investidura. “Així com l’exili va ser una decisió política, tornar també ho és”, ha conclòs el líder moral de Junts.

Els dards contra la cúpula d'ERC no han acabat aquí i l'expresident també ha assenyalat que, "des del principi" ha estat "l'objectiu de moltes campanyes de desprestigi i atacs personals sense cap mena de consideració i rigor, d'una deshumanització completa i persistent". En aquest sentit, ha indicat que va ser víctima d'una campanya "ignominiosa" durant les eleccions del 2017. Concretament, quan va anunciar que tornaria si era investit president de la Generalitat.

"El ple en què se m'havia de votar va ser suspès a darrera hora i naturalment no vaig tornar. Vist el que hem conegut amb l'escàndol de les campanyes de guerra bruta organitzades per ERC, tinc pocs dubtes de com es va alimentar aquella campanya de desprestigi", ha defensat el juntaire.

Malgrat tot, si l'acaben arrestant, Puigdemont ha opinat que aquest no serà el veritable fet rellevant. Acció que, ha recordat, ja s’ha produït altres vegades fora d’Espanya. L'important, ha indicat, és el fet que "a Espanya les amnisties no s'amnistien, que hi ha jutges disposats a desobeir la llei i que el govern espanyol s’ho mira amb la indolència del resignat”. Aquestes han estat les seves paraules: "Hi ha jutges que s'han mofat de les corts espanyoles i de la democràcia. Així, Espanya no podrà ser mai un estat de dret".

En aquest context, ha descrit el marc de "cop d'estat híbrid" i ha etzibat que no vol convertir-se en objecte de negociació ni tampoc abonar cap decisió política que comporti renunciar a la lluita. Malgrat això, en cas que la seva detenció s'acabi produint, ha dit que serà "il·legal" i desobeirà les decisions adoptades per part del Grup de Treball de Detencions Arbitràries i el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides en el cas dels presos catalans.  

Puigdemont ha confirmat que la política catalana ha entrat en una nova etapa, que ha descrit com a “complexa” i “difícil. No obstant això, ha insinuat que podria liderar Junts quan es materialitzi el seu retorn i ha considerat que aquesta fase que tot just comença sol·licita que hi hagi organitzacions capaces de "retornar confiança i esperança a la gent que somia una nació lliure i prospera". Un fet que contrasta amb el compromís explicitat pel mateix Puigdemont d'abandonar la política si no recuperava la presidència de la Generalitat a les urnes.

L'expresident de la Generalitat ha clos la missiva amb un clam: "Que cap presó o cap amenaça ens torni a dividir i paralitzar". I ha demanat teixir una estratègia nacional, de país, "al servei de la defensa de Catalunya contra els qui la volen liquidar com a nació" abans de consensuar-ne una altra per a la independència.

Junts avisa de la seva força al Parlament i al Congrés: "Farem valer els vots"

Junts ha agafat el guant del seu líder moral i, en un comunicat emès poc després de la carta de Puigdemont, ha retret a ERC la seva decisió de donar suport a la investidura d'Illa alhora que ha avisat que són el partit decisiu de l'independentisme tant al Parlament com al Congrés: "Farem valer els nostres vots per continuar avançant cap a la independència".

Junts s'ha alçat com l'única força independentista amb "les mans lliures amb capacitat de govern i de condicionar decisions". D'aquesta manera s'ha expressat la formació després de reunir aquest dissabte la seva executiva de manera extraordinària, ampliada amb els grups del Parlament, el Congrés i el Senat.

El partit ha insistit que són la força referent de l'independentisme perquè així es va decidir a les eleccions del passat mes de maig, i actuarà com a tal "buscant la transversalitat i la centralitat perquè l'independentisme torni a estar en condicions de tornar a governar".


Per això, la formació s'ha considerat com l'única alternativa a l'hegemonia del PSC, després de la decisió d'Esquerra: "Lamentem que ERC hagi optat per la pitjor de les alternatives possibles" perquè, segons ha dit textualment, Illa representa el PSC més espanyolista de la història.

A més a més, Junts ha cridat l'independentisme "a reforçar la seva unitat en moments difícils" com el que ha opinat que està travessant. Així, ha assenyalat que el sobiranisme ha de "mantenir la fermesa i mostrar la seva determinació en tots els àmbits en què sigui necessari".