Rovira creu que Puigdemont «no s'hauria de deixar detenir»: «Quin sentit polític té?»

La dirigent d'ERC, l'endemà d'exposar les seves raons en un article a Nació, admet que el preacord "costa de digerir" però confia en la "maduresa política" del partit

Carles Puigdemont i Marta Rovira, en imatge d'arxiu
Carles Puigdemont i Marta Rovira, en imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
01 d'agost de 2024, 10:25
Actualitzat: 14:24h

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, creu que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont "no s'hauria de deixar detenir" en un hipotètic retorn coincidint amb la investidura de Salvador Illa. "Quin sentit polític té que el detinguin després de batallar tant des de l'exili perquè la detenció no es produís? Per què s'ha de deixar detenir? En què ha consistit la lluita a l'exili que hem fet plegats?", ha demanat Rovira en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, l'endemà de publicar un article a Nació on deixava clar els motius pels quals votaria a favor de l'acord amb el PSC.

La dirigent d'ERC ha dit que el que vol és que Puigdemont "torni en llibertat" tot i que ha remarcat que respectarà el que decideixi. Sobre la consulta per la investidura, Rovira ha admès que el preacord "costa de digerir" però confia en la "maduresa política" dels militants. Precisament, a l'article publicat a Nació, la líder republicana afirmava que cal "afrontar cruïlles i contradiccions", i també "assumir riscos" per al país en aquest context. "No podem deixar que ens condicioni el dubte de la implementació dels acords. Perquè això ens paralitza i ens impedeix confiar en la nostra capacitat per avançar", remarca Rovira, que ha comandat les negociacions amb els socialistes.

"Què els explicarem als que vinguin després? Que vam tenir la Hisenda catalana a les nostres mans i vam decidir dir que no pels dubtes de la seva implementació?", es pregunta. "Sabem que aquest serà, sens dubte, un dels principals reptes, com ho és de molts dels acords als quals hem arribat els darrers anys i que ens han permès tenir una llei d’amnistia, parlar català al Congrés, iniciar el traspàs de Rodalies o gestionar l'ingrés mínim vital. Sabem que trobarem molts obstacles però estem preparades per anar-los superant, amb la nostra força determinant a Catalunya i també a Madrid, amb els verificadors internacionals que acompanyen la negociació", remarca la secretària general d'ERC.