Puigdemont anuncia el retorn: «La detenció és una anomalia democràtica»

L'expresident justifica la decisió amb l'argument de "confrontar" la "repressió política" que implica no aplicar la llei d'amnistia; Junts, ANC, Òmnium, AMI, CDR i Consell de la República convoquen un acte de suport al costat del Parlament

07 d'agost de 2024, 10:57
Actualitzat: 15:57h

Carles Puigdemont ha anunciat el seu retorn a Catalunya. Després de gairebé set anys d'exili, l'expresident de la Generalitat ha mostrat la seva disposició a fer el trajecte de tornada al país en un vídeo difós a les xarxes socials, en paral·lel a l'anunci d'un acte de suport al costat del Parlament aquest dijous -a partir de les 9 del matí-, promogut per Junts, l'ANC, Òmnium, l'AMI, els CDR i el Consell de la República. En el missatge publicat, Puigdemont afirma que la seva detenció -que dona per segura, com ja apuntava en la carta pública de dissabte- serà la mostra de l'"anomalia democràtica" que hi ha l'Estat. El líder de Junts justifica la decisió del retorn, que coincidirà amb el ple d'investidura de Salvador Illa, amb l'argument de "confrontar" la "repressió política" que implica no aplicar la llei d'amnistia.

El darrer discurs de Puigdemont abans d'emprendre el viatge cap a Catalunya s'ha centrat en la denúncia de l'absència de "normalitat democràtica" que es manifesta, segons el seu relat, amb la impossibilitat d'assistir amb llibertat al debat del Parlament d'aquest dijous. Ha posat el focus en la decisió del Tribunal Suprem d'obstaculitzar l'aplicació de l'amnistia -com també deia Pere Aragonès en el seu comiat de Palau- i ha recordat que la "persecució" per haver promogut el referèndum de l'1 d'octubre es manté vigent. "Aquest desafiament s'ha de contestar i s'ha de confrontar", ha apuntat per alimentar una crida a la mobilització de les bases.

"He emprès el viatge de retorn des de l'exili", ha confirmat l'expresident de la Generalitat, sense concretar quin és calendari de la seva arribada ni tampoc el recorregut. Els Mossos d'Esquadra, que tenen funcions de policia judicial i l'encàrrec del jutge Pablo Llarena de detenir-lo, tenen preparat el dispositiu per executar l'ordre del Suprem. "Estic convençut que no hi ha altre camí cap a la normalitat democràtica que la fi de la repressió política, una fi que està contemplada en la lletra i l'esperit de la llei d'amnistia", ha reblat Puigdemont per justificar el moment triat per tornar, just abans que PSC, ERC i comuns elegeixin Illa com a 133è president de la Generalitat.

El líder de Junts també ha enviat un dardPedro Sánchez i Illa quan ha subratllat que la Moncloa i "el futur Govern de Catalunya" es prendran amb indiferència la persecució judicial que s'il·lustrarà aquest dijous. "Que jo pugui assistir al Parlament hauria de ser normal. Que, per fer-ho, arrisqui una detenció, que seria arbitrària i il·legal, és l'evidència de l'anomalia democràtica que tenim el deure de denunciar i combatre", ha sentenciat.

Després de la comunicació del retorn immediat, la CUP ha confirmat que assistirà a l'acte de rebuda convocat aquest dijous al Passeig Lluís Companys, ben a prop del Parlament, blindat per la policia catalana. La convocatòria l'ha promoguda Junts, conjuntament amb les entitats del sobiranisme civil. Fonts d'ERC han confirmat a Nació aquest dimecres que també seran a la convocatòria de l'Arc de Triomf. Els republicans consideren que la presència de Puigdemont a Catalunya és un "moment excepcional" i han confirmat que el seu grup parlamentari el rebrà a l'entrada del Parlament "com ha fet amb tots els exiliats". Els comuns també han transmès que desitgen "saludar" l'expresident en seu parlamentària.