Aragonès defensa un retorn de Puigdemont «en plena llibertat» però avisa de l'amenaça del Suprem

En l'última compareixença a Palau, el president fa un balanç satisfactori de l'obra del Govern i descriu l'acord amb el PSC pel finançament com "el salt més important en la sobirania de Catalunya des de la recuperació de la Generalitat"

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts al Palau de la Generalitat
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimarts al Palau de la Generalitat | Rubén Moreno / Govern
06 d'agost de 2024, 13:09
Actualitzat: 13:47h

Mentre el president del Parlament, Josep Rull, mantenia la ronda de consultes amb els grups parlamentaris per constatar que Salvador Illa disposa dels suports necessaris per sotmetre's a un debat d'investidura, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, completava la que pot ser l'última reunió del seu Govern. En la compareixença posterior, la darrera del dirigent d'ERC a Sant Jaume, Aragonès s'ha referit a la setmana decisiva que afronta la política catalana, marcada també per l'anunci del retorn de Carles Puigdemont. El dirigent republicà ha afirmat que desitja que el viatge de tornada del líder de Junts a Catalunya pugui ser "en plena llibertat", però ha avisat que la decisió sobre una eventual detenció depèn del Tribunal Suprem, que ha obstaculitzat l'aplicació de la llei d'amnistia.

"És el Suprem qui decideix", ha afirmat Aragonès, que ha evitat la polèmica sobre els retrets de Puigdemont cap al seu partit que tant han molestat ERC en les últimes hores. En una carta pública difosa dissabte, l'expresident va responsabilitzar ERC de la seva detenció. "És la seva decisió, no puc interferir-hi", s'ha limitat a afirmar el president català sobre el retorn del cap de files de Junts, en una resposta estudiada i calculada.

Aragonès ha evitat detallar si el Govern ha traslladat instruccions als Mossos d'Esquadra sobre com ha de procedir la policia catalana quan Puigdemont trepitgi territori català. Els Mossos exerceixen de policia judicial i tenen l'ordre de complir amb la detenció de l'expresident, d'acord amb la petició formulada pel magistrat Pablo Llarena. El president de la Generalitat també ha esquivat respondre si el ple d'investidura d'Illa s'hauria de suspendre en el cas de detenció, una sol·licitud que ja ha formulat Junts en la ronda de consultes amb Rull d'aquest dimarts. ERC admet que existeix la possibilitat que s'hagi d'ajornar el ple previst inicialment per dijous. Així ho ha explicat la seva secretària general adjunta, Marta Vilalta.

La darrera compareixença a Palau s'ha completat hores després que Jovent Republicà confirmés el vot favorable a Illa, una decisió previsible després que la militància d'ERC avalés dividida el suport al candidat del PSC. L'encara president de la Generalitat, que ha parlat acompanyat del Govern en ple, s'ha felicitat per l'acord assolit amb els socialistes, concretament pel pacte del "finançament singular". "L'acord sobre la sobirania fiscal és el salt més important en la sobirania de Catalunya des de la recuperació de la Generalitat", ha expressat per donar transcendència a l'entesa del "concert econòmic solidari". "És un salt endavant sense precedents", ha reblat.

Sense citar les crítiques que ha rebut ERC els últims dies pel pacte amb el PSC, el dirigent republicà ha insistit que la seva formació ha pres "en cada cruïlla" la decisió "que permetia que el país avancés". "El nostre horitzó és la independència. Que ningú no dubti que cada pas que hem fet, fem i farem va orientat a assolir aquest objectiu, tot i que el camí no és planer, recte ni fàcil", ha recalcat.

Defensa de la via de la negociació amb l'Estat

Aragonès, que ha detallat que la seva prioritat en les últimes setmanes ha estat "garantir el traspàs de poder" a la Generalitat, ha volgut destacar els fruits de l'aposta de la negociació amb l'Estat, que en els últims anys ha marcat l'estratègia d'ERC. S'ha referit a la rellevància dels indults, la derogació del delicte de sedició i l'aprovació de la llei d'amnistia. "Ha valgut la pena. Ens ha permès avançar, deixar enrere la repressió i augmentar les quotes d'autogovern", ha comentat, abans de recordar que l'amnistia patirà intents de boicot. Entre els guanys d'ERC en el diàleg amb l'Estat també ha subratllat el traspàs de Rodalies, l'ingrés mínim vital i els recursos per a la recerca científica.

En presència del seu executiu, Aragonès també ha volgut fer un balanç satisfactori de l'obra del Govern. A banda d'augurar que l'aposta per l'acord de claredat serà la proposta que "marcarà el camí" dels pròxims anys, ha descrit una legislatura marcada per la "recuperació de l'estat del benestar" -amb més recursos a la sanitat, l'educació i la policia-, els avenços en la gratuïtat de l'I2 a l'educació infantil i l'actualització de les ajudes socials, així com les mesures en polítiques feministes, i de defensa de la llengua i la cultura.  

Per tancar les reunions del Govern, el president de la Generalitat ha regalat el llibre Aforismes de Joan Fuster a tots els consellers, amb una dedicatòria personal a cada integrant del seu executiu. "Ho heu donat tot", ha afirmat al final de la intervenció pública per destacar l'agraïment als consellers.