Rull es reuneix amb tots els grups per posar data a la investidura d'Illa

El president del Parlament, que començarà les consultes amb el candidat socialista, preveu que el debat i la votació es fixin per al dia 8 d'agost, però el retorn de Puigdemont pot fer saltar pels aires el calendari

Josep Rull i Salvador Illa, durant la trobada d'aquest matí.
Josep Rull i Salvador Illa, durant la trobada d'aquest matí. | Hugo Fernández
06 d'agost de 2024, 08:16
Actualitzat: 10:04h

Matí d'encaixades de mans al Parlament. El president, Josep Rull, es reuneix aquest dimarts amb els representants de tots els grups parlamentaris, un pas previ imprescindible per a la convocatòria del ple d'investidura del socialista Salvador Illa, que es preveu per al dijous 8 d'agost. La ronda de contactes ha de servir perquè Rull constati que el socialista té la majoria necessària per ser elegit president, i així és després dels acords PSC-ERC i PSC-comuns segellats la setmana passada. Illa va traslladar dissabte a Rull que ja compta amb el suport dels 68 diputats necessaris, i així li reiterarà en la reunió que tots dos mantindran. Es preveu que a tocar de les dues del migdia Rull comparegui per explicar el resultat de les converses i el calendari.

Totes les reunions se celebraran al despatx d'audiències i s'allargaran, com a molt, 30 minuts. Després de la trobada amb Illa, serà el torn d'ERC, amb una delegació conformada per Josep Maria Jové i Marta Vilalta. A les 10:30 hores, Jéssica Albiach, dels comuns, es trobarà amb Rull. Albert Batet i Mònica Sales seran el tàndem de Junts. Alejandro Fernández (PP), Ignacio Garriga (Vox), Dani Cornellà (CUP) i Sílvia Orriols (Aliança Catalana( tancaran la marató de trobades. En la compareixença posterior, si res no es trunca, Rull explicarà que el PSC té el suport necessari perquè la investidura tiri endavant, i el més probable és que convoqui la diputació permanent per a l'endemà, que serà l'encarregada de fixar la data del ple, ja que en períodes entre sessions és aquest òrgan i no la mesa qui porta la gestió de la cambra. 

Segons fonts parlamentàries, l'objectiu és que la investidura es faci en una jornada. De fet, el pla inicial era celebrar-la el 7 d'agost, fent que la ronda de consultes fos aquest dilluns i la diputació permanent dimarts. Però el debat de les joventuts d'ERC sobre el vot de la seva diputada ho ha endarrerit tot un dia. Sigui com sigui, si s'acaba celebrant dia dijous, possiblement es liquidi en un sol dia. Habitualment, les sessions d'aquestes característiques duren unes vuit hores, entre la intervenció inicial del candidat a la presidència -sense límit de temps-, les rèpliques de tots els grups parlamentaris, i altre cop la rèplica del candidat. 

Però aquest no és un calendari sense fissures, perquè una de les claus més rellevants d'aquesta setmana és el retorn de Carles Puigdemont. Ja en la precampanya de les eleccions del 12-M, va prometre que tornaria a un ple d'investidura, tant si fos ell el candidat com si no. En aquell moment esperava que l'amnistia ja estigués plenament en vigor, però amb el pas dels mesos ha constatat que el Tribunal Suprem no li vol aplicar. Tot i la situació, ha assegurat que tornarà "peti qui peti", assumint una detenció. Fins i tot ha responsabilitzat ERC del possible empresonament, cosa que els republicans han titllat d'"ofensa", i han exigit una "rectificació"

Enmig de la batalla, encara no se sap, doncs, l'impacte que pot tenir el retorn. El ple d'investidura se celebrarà si Puigdemont és empresonat? Es dona per fet que els diputats de Junts no es presentarien a l'hemicicle, però què faran els d'ERC? Per la seva banda, Rull ha afirmat en diverses ocasions que si Puigdemont acaba aconseguint arribar dins del Parlament, ell té la intenció de defensar la inviolabilitat de la cambra si se l'intenta detenir. En aquesta línia, Rull vol impedir que la policia entri al Parlament a arrestar l'expresident. El Parlament té un protocol de seguretat que regula la presència policial a l'edifici i permet al president impedir-li l'accés.

Arxivat a