ERC exigeix una «rectificació» a Puigdemont per haver responsabilitzat el partit de la seva detenció

L'executiva dels republicans considera una "ofensa" que l'expresident de la Generalitat vinculi el seu possible empresonament amb el pacte per investir Illa i adverteix que Junts ha traspassat els "límits"

Pere Aragonès, Marta Rovira i Marta Vilalta.
Pere Aragonès, Marta Rovira i Marta Vilalta. | Marc Puig / ERC
05 d'agost de 2024, 12:17
Actualitzat: 13:13h

Malestar a les files d'ERC per les crítiques rebudes per part del candidat de Junts, Carles Puigdemont, que va assegurar en una carta el dissabte que la decisió de la militància republicana d'avalar el pacte per investir Salvador Illa "fa que la detenció sigui una possibilitat real d'aquí a molt pocs dies". "L'executiva del nostre partit exigeix una rectificació i una disculpa. ERC és una organització sobirana, radicalment democràtica i prendrà sempre les decisions polítiques comptant amb la seva militància, amb majoria i consens", han apuntat els republicans en un comunicat després d'haver reunit la cúpula aquest dilluns. 

Abans de la campanya electoral del 12-M, l'expresident de la Generalitat ja va assegurar que tornaria a Catalunya si hi havia un ple d'investidura, fos el seu o el de qualsevol altra candidat. Ara, davant la imminent convocatòria del ple al Parlament per investir Illa -dimarts el president Josep Rull inicia la ronda de contactes amb els grups parlamentaris- es preveu el seu retorn per aquesta setmana. Amb l'aprovació de la llei d'amnistia, Puigdemont hauria de poder tornar amb llibertat, però les resistències del Tribunal Suprem a aplicar la llei als líders del procés ho estan impedint. És per aquest motiu que si posa un peu en territori estatal, possiblement serà detingut. 

"És obvi que el partit i l’entorn polític de Puigdemont consideren que la decisió presa per les bases d’ERC divendres passat els és perjudicial per als seus interessos electorals. Entenem que aquesta decisió pugui ser objecte de crítica política, però no es poden superar determinats límits. Considerar que una hipotètica detenció del president Puigdemont seria culpa d’ERC és una ofensa", afegeix el partit liderat per Marta Rovira en l'escrit. Així mateix, recorda que els republicans han defensat "sempre" la lluita antirepressiva -des dels indults a la llei de l'amnistia- i consideren "vergonyós i ofensiu" que Junts faci sevir la repressió per "treure profit electoral".

El contundent missatge cap a Puigdemont no és l'única advertència que ha decidit enviar ERC després de la seva executiva. Els republicans també demanen a les organitzacions i entitats cíviques que "respectin la militància i el procés democràticament impecable". En les últimes hores, organitzacions com els CDRs o l'ANC han estat molt crítiques amb el pacte entre republicans i socialistes. "La història els jutjarà", va etzibar en un comunicat l'entitat presidida per Lluís Llach dilluns al vespre, poc després que acabés la votació de les bases republicanes.

Durant la mateixa reunió de la cúpula d'ERC, els republicans, que estan digerint uns resultats ajustats -el 'sí' al pacte es va imposar amb un ajustat 53,5% dels vots- també han aprofitat per "felicitar" les bases per la seva participació i han acordat "defensar" la militància. El contundent escrit contra Puigdemont és una de les mostres d'aquesta defensa.