Junts planteja a Rull suspendre el ple d'investidura si Puigdemont és detingut

Els juntaires adverteixen Sánchez que "si mira cap a un altre costat" en cas d'empresonament replantejaran l'acord de Madrid; també acusen ERC d'un "problema de comprensió lectora" vers la carta de l'expresident i es neguen a rectificar

Josep Rull i Salvador Illa, aquest dimarts al Parlament.
Josep Rull i Salvador Illa, aquest dimarts al Parlament. | Hugo Fernández
06 d'agost de 2024, 09:38
Actualitzat: 13:48h

Amb el ple d'investidura del socialista Salvador Illa a l'horitzó -possiblement se celebri el 8 d'agost- Carles Puigdemont prepara el seu retorn a Catalunya, com va prometre durant la campanya electoral del 12-M. Ara bé, el risc de detenció per les reticències del Tribunal Suprem a aplicar-li l'amnistia és molt elevat, i davant d'això Junts ja ha avançat que demanarà la suspensió del ple. "Si és detingut i no pot participar en el ple, demanarem que el ple no es produeixi, perquè no es pot celebrar amb normalitat si falta un diputat", ha explicat aquest dimarts el secretari general del partit, Jordi Turull, en una entrevista a TV3. Tot plegat, mentre Rull es troba immers en una ronda de consultes aquest matí per fixar data a la investidura. Després de les trobades, Junts no ha volgut aclarir si ha demanat formalment al president de la cambra aquesta suspensió. "No volem avançar escenaris", ha dit el president parlamentari, Albert Batet.

Durant l'entrevista, Turull no ha avançat què pensa fer el president del Parlament, Josep Rull, del seu mateix partit, però sí que ha assegurat que li demanaran aquesta suspensió. Al mateix temps, Rull ha afirmat en diverses ocasions que si Puigdemont acaba aconseguint arribar dins del Parlament, ell té la intenció de defensar la inviolabilitat de la cambra si se l'intenta detenir. En aquesta línia, Rull vol impedir que la policia entri al Parlament a arrestar l'expresident. El Parlament té un protocol de seguretat que regula la presència policial a l'edifici i permet al president impedir-li l'accés.

I què esperen els juntaires que faci ERC? "Allò que acordi amb el PSC, a qui ha decidit donar-li el poder absolut de Catalunya", ha etzibat el dirigent del partit. Els republicans de moment no han avançat quin és el seu full de ruta de cara a una detenció, però sí que tenen molt clar que en cas de suspendre's el ple, aquesta suspensió no pot allargar-se eternament fins a provocar una repetició electoral, com voldria Junts. 

El malestar entre Junts i ERC va augmentant així com passen els dies. L'últim episodi ha estat per una carta de Puigdemont responsabilitzant els republicans de la seva imminent detenció. Davant d'això, ERC va demanar dilluns una rectificació. "Si ERC té un problema de comprensió lectoral no és el problema de Junts", ha contestat Turull. Ha assegurat que Junts no fa responsable a ERC, sinó que Puigdemont només diu que l'acord entre republicans i socialistes possibilita un ple d'investidura al qual acudirà, per la qual cosa s'exposa al fet que el detinguin. Per això, Junts defensa que no s'ha de rectificar una cosa "que no s'ha dit". Així mateix, ha explicat que actualment no existeixen relacions entre tots dos partits més enllà del que es diuen "pels mitjans de comunicació". 

El partit "central" de l'independentisme

Més enllà del factor Puigdemont, el partit vol aprofitar el moment que passa ERC, després que la seva militància votés dividida el pacte amb el PSC, per seduir als republicans indignats per aquesta entesa. "Junts s'obrirà a totes les sensibilitats perquè tothom s'hi pugui sentir representat. Ha de ser la gran força central de l'independentisme", ha afegit el secretari general. 

La possible suspensió del ple d'investidura no seria l'única derivada que tindria la detenció de Puigdemont. Turull també l'ha vinculat amb l'estabilitat de la legislatura espanyola. "Si hi ha una detenció de Puigdemont i el PSOE mira cap a un altre costat, l'acord [d'investidura de Pedro Sánchez] s'haurà de replantejar", ha advertit. De moment, Junts ja ha fet anar de corcoll Sánchez en les últimes votacions, impedint la llei per garantir el repartiment de migrants o el primer tràmit per a la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat.

Una condemna a la "rebel·lió" del Suprem

Després de l'entrevista a Turull, els dirigents de Junts Albert Batet i Mònica Sales han fet la reunió amb el president del Parlament en el marc de la roda de contactes per fixar data per la investidura. En una compareixença posterior, Batet ha apuntat que esperen que "totes les forces democràtiques es posin d'acord per condemnar l'actitud de rebel·lió del Tribunal Suprem contra el poder legislatiu" si Puigdemont és detingut. No ha aclarit, però, quant de temps consideren que s'hauria de suspendre el ple d'investidura si es dona aquest escenari. 

Sobre la nova etapa de Junts en aquesta era postprocés, ha promès que exerciran el lideratge "com a primera força de l'oposició" i primera força "d'estricta obediència catalana". Ha explicat que en la reunió amb Rull, ha compartit el compromís de Junts de no pactar amb Illa perquè "governarà d'esquena" a una important part de Catalunya, la que "vol viure plenament en català, que paga més que ningú i rep del govern espanyol molt menys que la meitat, i la que vol decidir el seu futur sense que li peguin".

"Exercirem la responsabilitat de liderar l'alternativa que Catalunya necessita. Treballarem per enfortir la transversalitat i centralitat del nostre projecte polític amb l'objectiu de tenir la força suficient per revertir la desnacionalització que començarà a partir del primer Govern de la Generalitat íntegra i exclusivament format per una força política de clara dependència espanyola", ha reblat.