L'hora de la veritat: Illa acaricia la presidència, Puigdemont pronostica agitació

El candidat del PSC aspira a ser investit en un ple que pot començar dimecres després de comprometre's a "complir íntegrament" els acords amb ERC i comuns; el líder de Junts anticipa un retorn amb detenció en una carta dura amb republicans i socialistes

Salvador Illa i Jéssica Albiach, durant la signatura del pacte d'investidura
Salvador Illa i Jéssica Albiach, durant la signatura del pacte d'investidura | Mariona Puig / ACN
03 d'agost de 2024, 20:11
Actualitzat: 04 d'agost, 14:10h

L'escena s'ha produït aquest dissabte al matí al Casal Socialista Joan Raventós, a la seu del PSC del carrer Pallars, un parell de minuts abans que Salvador Illa iniciés la part pública del discurs pronunciat davant la comissió executiva del partit. Mentre el primer secretari conversava amb companys de la direcció, col·laboradors de l'aspirant a la presidència de la Generalitat consultaven d'urgència la carta que acabava de publicar Carles Puigdemont, en la qual projectava un retorn amb detenció i carregava contra el pacte entre ERC i els socialistes que desencallarà el bloqueig de la política catalana. Dos missatges en paral·lel: el d'Illa, acariciant la investidura amb els vots dels republicans i els comuns al sarró; i el de Puigdemont, anunciant agitació per a la setmana decisiva que s'albira. Arriba l'hora de la veritat al Parlament.

El camí d'Illa cap a la presidència es començarà a desbrossar -ara sí, de forma definitiva- a partir d'aquest dimarts, quan el president del Parlament, Josep Rull, dugui a terme la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, un cop informat per boca del candidat del PSC que compta amb els suports necessaris per superar el debat. Té els vots justos, 68 escons garantits, una xifra que acabarà de ratificar-se quan Jovent Republicà -que disposa de l'escó de Mar Besses- avali la decisió que ja ha pres la militància d'ERC. A la cúpula republicana no es preveuen sorpreses i les fonts socialistes consultades també per Nació no expressen dubtes sobre la solidesa del pacte subscrit. Tant és així que l'entorn d'Illa ja ha estat requerit pel Palau de la Generalitat per planificar la presa de possessió a la plaça de Sant Jaume, un cop s'hagi completat el debat al Parlament.

La discreció aplicada en les llargues negociacions a tres bandes del PSC amb ERC i comuns -"complexes, difícils i extenses", en paraules d'Illa- deixaran pas a l'escenificació parlamentària dels acords. La formació de Jéssica Albiach -que aquest dissabte a la tarda s'ha fet la fotografia amb el futur president i ha firmat el pacte a la biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà- posarà el focus en els avenços rubricats en matèria d'habitatge, congelació del Hard Rock al marge. I ERC, que planifica la signatura de l'entesa per dilluns amb protagonisme per als equips negociadors i sense Illa a la instantània, defensarà l'ambició de l'acord per a un "finançament singular" de Catalunya, també anomenat "concert econòmic solidari". 

Per greixar la relació amb els socis parlamentaris, el cap de files socialista ha volgut emfasitzar un primer missatge davant l'executiva del partit, intervenció feta només en català: es compromet a "complir íntegrament" els dos acords, declaració d'intencions feta després de destacar la "perseverança", el "rigor" i la "convicció" amb què s'han cuinat les enteses a tres bandes. Un enunciat de compromís farcit d'elogis que arriba després que Marta Rovira avisés que el dels republicans era un "sí vigilant", conscient que el compliment del pacte no serà senzill i, a més a més, divideix la militància. 

A la cúpula del PSC es dona per fet que ERC haurà de "collar" Illa periòdicament per transmetre al conjunt de l'independentisme que és exigent amb el desplegament del finançament -que requerirà l'aval de Junts al Congrés, així com el de la resta de forces que van fer president Pedro Sánchez-, i que els socialistes hauran de ser receptius als requeriments. Després, el desplegament tècnic del concert es discutirà en comissions bilaterals entre governs, que controlaran el PSOE i, ara, el PSC. 

El segon missatge d'Illa d'aquest dissabte tenia com a destinataris els barons socialistes que en els últims dies han mostrat inquietud per l'impacte que pot tenir el pacte per a un nou finançament, queixes i temors expressats amb major o menor bel·ligerància d'Astúries a Madrid, passant per Castella-la Manxa. "No són acords contra ningú, són acords per millorar el nostre finançament, sense perjudicar ningú i mantenint els compromisos de solidaritat", ha afirmat Illa. "Mai ningú ens ha demanat prescindir del valor de la solidaritat", ha reblat.

El futur president de la Generalitat, com el mateix Sánchez, prova de fer compatible l'ascens al poder a Catalunya amb la pau a Ferraz. L'amnistia només va fer aixecar de la cadira Emiliano García-Page. El salt cap al "finançament singular" -citat així per Illa aquest dissabte- incomoda més barons territorials del PSOE, així com socis parlamentaris al Congrés, de Compromís al BNG.  

El discurs edulcorat del primer secretari del PSC davant els companys de partit només s'ha enverinat per enviar un dard a Puigdemont, decidit a sacsejar el calendari de la investidura. Sense citar-lo, ha destacat que en l'última setmana "ha guanyat la bona política". "La política és un treball col·lectiu, no és un exercici d'individualisme. És un exercici de realisme, no de fantasia", ha recalcat. Frases que es produïen de manera superposada a la publicació a les xarxes socials de la carta de l'expresident de la Generalitat, molt dura amb el pacte entre republicans i socialistes, en la qual ha agitat l'espantall d'un retorn amb detenció.

Les "urpes" del líder de Junts

La missiva, de tres pàgines i assumida per la direcció de Junts, responsabilitza ERC del seu empresonament; acusa la direcció dels republicans de construir-li "campanyes de desprestigi"; defineix el futur Govern del PSC com a "al·lèrgic a la plena normalització de la llengua catalana"; branda en solitari els "èxits" de l'exili -sense sumar-hi altres dirigents sobiranistes-; i monopolitza l'aprovació de l'amnistia, que defineix com una "estratègia catalana" en contraposició a l'"estratègia espanyola" dels indults. Puigdemont entén que ha arribat el moment d'ensenyar "les urpes", sense concretar si la detenció que pronostica implicarà retirar el suport de manera definitiva a Sánchez al Congrés. Adverteix, això sí, que tindrà "conseqüències".

Al Casal Socialista Joan Raventós, integrants de l'executiva del PSC apuntaven a aquest diari que hi ha dirigents de Junts que, en privat, havien mostrat els últims dies el desig no satisfet de ser protagonistes de la negociació de la investidura, paper cedit a ERC. Un relat diferent del que projecta la cúpula del partit de Puigdemont, que lluny de fer el pas d'abandonar la política tot i no poder tornar a Palau, pretén mantenir la seva influència. La iniciativa la porta Illa i Puigdemont anticipa agitació. S'acosten els dies del desenllaç.