PSC i comuns signen l'acord per investir Illa a Cornellà

Salvador Illa i Jéssica Albiach segellen el pacte que permetrà als socialistes disposar de la majoria per a la investidura

Salvador Illa i Jéssica Albiach segellen el pacte d'investidura
Salvador Illa i Jéssica Albiach segellen el pacte d'investidura | PSC
Victor Rodrigo / Joan Serra Carné
03 d'agost de 2024, 18:17

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) i els comuns ja han signat l'acord d'investidura que permetria que Salvador Illa fos investit president de la Generalitat. En un acte celebrat al barri de Sant Ildefons de Cornellà, a la biblioteca situada a la plaça Carles Navales, totes dues formacions han segellat el pacte que permetria que el candidat socialista, després del també acord signat amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) aterrés a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Després de l'aval de la militància d'ERC al pacte amb els socialistes -una consulta amb un resultat que indica la divisió entre els republicans-, Illa ja compta amb els suports necessaris per convertir-se en president. Illa s'havia mantingut en un segon pla per no interferir en el debat intern dels seus socis parlamentaris -només Lluïsa Moret, la seva mà dreta, havia valorat l'entesa sobre el finançament que tants recels genera en els barons del PSOE-, un silenci trencat aquest dissabte en la reunió de la comissió executiva de la seva formació.

El primer secretari del PSC ha comunicat aquest mateix dissabte al president del parlament, Josep Rull, que ja té la majoria suficient per ser investit president de la Generalitat. Així ho ha anunciat el mateix Illa en una intervenció a la Comissió Executiva del partit just l'endemà que la militància d'ERC avalés el pacte amb els socialistes. Si l'agenda de tots els grups parlamentaris quadra per al dilluns, es convocaria una sessió de la Diputació Permanent com a molt d'hora per a l'endemà, el dimarts dia 6 d'agost. Un cop fet aquest pas, el ple d'investidura podria celebrar-se 24 hores més tard, el dimecres, tot i que els terminis podrien allargar-se més.

Illa s'havia mantingut en un segon pla per no interferir en el debat intern dels seus socis parlamentaris -només Lluïsa Moret, la seva mà dreta, havia valorat l'entesa sobre el finançament que tants recels genera en els barons del PSOE-, un silenci trencat aquest dissabte en la reunió de la comissió executiva de la seva formació. El líder del PSC -que ja ha comunicay al president del Parlament, Josep Rull, que vol ser investit tan aviat com sigui possible- s'ha compromès públicament a "complir íntegrament" els acords amb ERC i els comuns, que preveu un "finançament singular" per a Catalunya. 

Per part dels comuns, el pacte es va celebrar des de divendres. El mateix diputat David Cid celebrava que la militància d'ERC hagi avalat el pacte amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa, i creu que això "permet obrir una nova etapa a Catalunya" per avançar en "reptes del país" com l'habitatge, el "blindatge" dels serveis públics o un "finançament just". Albiach i el seu grup parlamentari ja havien advertit que la carpeta de l'habitatge seria primordial en les negociacions postelectorals i que els avenços en aquesta matèria ajudarien a calibrar fins a quin punt seria possible una entesa "progressista", que els comuns sempre han defensat com a única via per evitar noves eleccions.

El xoc pel Hard Rock

Una altra de les carpetes calentes era el xoc pel Hard Rock, un projecte prioritari per Illa i que va provocar que els comuns tombessin els pressupostos del 2024 de Pere Aragonès, amb la consegüent convocatòria de l'avançament electoral. De moment, ERC i el PSC ja han pactat en el seu acord apujar l'impost al joc en aquest cas a un 55%, quan en l'actualitat era d'un 10%. Aquesta era una mesura que l'equip d'Albiach havia plantejat en l'anterior legislatura.