Els Mossos enllesteixen el dispositiu per blindar el Parlament i detenir Puigdemont

La intenció de la policia catalana, que ha de complir ordres judicials, és que Puigdemont no accedeixi al recinte del Parc de la Ciutadella per entrar a la cambra parlamentària i complir, així, amb l'encàrrec de la detenció

El dipositiu per al ple d'investidura al passeig Lluís Companys
El dipositiu per al ple d'investidura al passeig Lluís Companys | Hugo Fernández Alcaraz
07 d'agost de 2024, 09:45
Actualitzat: 20:44h

Els Mossos d'Esquadra ultimaran la nit d'aquest dimecres a dijous el dispositiu per blindar el Parlament, amb la intenció de garantir la seguretat del ple d'investidura, pas previ a complir l'ordre de detenir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La intenció de la policia catalana, que ha d'executar les instruccions del jutge Pablo Llarena -magistrat del Tribunal Suprem-, és que el líder de Junts no accedeixi al recinte del parc de la Ciutadella per entrar després a la cambra parlamentària, com així pretén. Els Mossos preferirien detenir Puigdemont just en el moment que completi el trajecte entre l'acte convocat al passeig Lluís Companys i la Ciutadella. Del parc, del tot blindat, només hi haurà oberta la porta del carrer Marquès de l'Argentera, per on podran passar el personal acreditat. 

Els Mossos, en funcions de policia judicial, estan obligats a detenir Puigdemont per l'ordre de detenció que pesa contra ell per la causa per malversació al Tribunal Suprem, instruïda per Llarena. A més a més, el Parlament és un edifici custodiat per la policia catalana, fet que encara fa més probable que siguin els seus i les seves agents qui l'arrestin. Malgrat això, també podria fer-ho la Guàrdia Civil, que gestiona el control de ports i aeroports. La seva localització, però, no és feina fàcil perquè no hi ha control fronterer amb França, per exemple, i les poques accions que s'hi duen a terme acostumen a ser poc efectives.

El cap de la Comissaria d'Informació dels Mossos ja es va posar en contacte amb l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, dies enrere per intentar esclarir el seu pla de retorn i arribar a acordar una detenció en què, tal com ha informat l'entorn del mateix Puigdemont, ha rebutjat col·laborar.

Més filtres al Parlament i la Ciutadella tancada

Amb tot plegat, el desplegament dels Mossos serà diferent de qualsevol altra investidura, tot i que moltes de les accions que s'estan fent en les últimes hores són habituals en altres sessions d'aquesta mena. De fet, aquest dimecres al matí ja és visible que s'ha incrementat la presència policial al voltant de la cambra catalana, amb més desenes de tanques i filtres per controlar els accessos i els moviments de possibles manifestants. També s'han fet altres tasques habituals, com revisar el clavegueram.

Ara bé, la dimensió serà diferent no només per la possible detenció del Puigdemont, sinó també per les protestes a favor i en contra que ja hi ha convocades. D'una banda, la de Vox, i de l'altra, la de Junts amb entitats sobiranistes, que preparen una rebuda al juntaire al passeig Lluís Companys, a les 9 hores del matí. A més a més, també es preveu tancar el parc de la Ciutadella i restringir l’accés a qualsevol persona no acreditada. Allà també hi haurà efectius d’antiavalots en previsió de les manifestacions.