El fiscal general aguanta al càrrec amb el suport de la majoria de la cúpula de la Fiscalia

Els fiscals del procés lideren el grup que demana la dimissió de García Ortiz després de la imputació del Suprem per revelació de secrets

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu | Europa Press
17 d'octubre de 2024, 13:39
Actualitzat: 18:43h

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, s'ha refermat en la decisió de no plegar i compta amb el suport majoritari de la cúpula fiscal perquè continuï en el càrrec malgrat la imputació del Tribunal Suprem en relació amb la presumpta revelació de secrets. Només vuit fiscals, liderats pels fiscals del procés, han demanat la dimissió de García Ortiz després del moviment de la sala penal, inèdit en democràcia i que obre una crisi institucional sense precedents.

El Suprem veu indicis de revelació de secrets per part de García Ortiz, que hauria filtrat un correu electrònic de l'advocat de la parella d'Isabel Díaz Ayuso i la Fiscalia de Madrid en la causa que l'investiga per frau fiscal i falsedat documental. El fiscal general nega que ell o el seu entorn hagin filtrat res. Quan va transcendir l'obertura de la causa, García Ortiz va convocar per aquest matí la reunió de la junta de fiscals de sala per donar explicacions i traslladar la decisió de no dimitir.

La reunió s'ha allargat més de dues hores i mitja i el fiscal general ha aconseguit el suport de la majoria de la junta de fiscals de sala. García Ortiz ha estat el primer de prendre la paraula i ha defensat la decisió de continuar al càrrec, ha assegurat que no ha comès cap delicte i que no va filtrar cap correu electrònic. Fiscals veterans com María José Segarra, exfiscal general; Alejandro Luzón, fiscal en cap anticorrupció, i Pablo Crespo, fiscal del Tribunal Constitucional, li han donat suport.

Fonts fiscals consultades per Nació apunten que els fiscals de l'1-O -Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno- han aconsellat al fiscal general que dimiteixi. I amb ells, quatre fiscals més s'han posicionat en aquest sentit. Fa mesos que García Ortiz està enfrontat amb els fiscals del procés, que es negaven a demanar l'amnistia per a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras fins que van ser apartats del seu càrrec i substituïts per fiscals favorables al perdó dels dirigents independentistes.

A la tarda, el fiscal general ha traslladat la decisió al Consell Fiscal, principal òrgan assessor del ministeri públic. La majoria conservadora li ha demanat la dimissió. Els vocals que formen part de l'Associació de Fiscals -majoritària i conservadora- i de l'Associació Professional i Independent de Fiscals han insistit que el fiscal general ha de dimitir per preservar la imatge i la imparcialitat de la institució. Mentre el PP ja veu a tocar la caiguda de Pedro Sánchez per la imputació del fiscal general, el govern espanyol tanca files amb ell.

Arxivat a