El fiscal general de l'Estat ordena als fiscals del procés aplicar l'amnistia a tots els delictes

Álvaro García Ortiz esmena el posicionament dels fiscals de l'1-O, que no volen perdonar l'amnistia, i reclama que s'aixequi l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz | Marta Vidal / ACN
14 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:13h

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha ordenat als fiscals del procés que demanin l'aplicació de la llei d'amnistia a tots els delictes, també la malversació, segons han avançat diversos mitjans i ha confirmat Nació. També demana que s'aixequi l'ordre de detenció que pesa sobre Carles Puigdemont i la resta d'exiliats per l'1-O, i critica el posicionament dels fiscals de l'1-O, que qualifica d'"extravagant" i "insuficient". Els fiscals del Suprem consideren que no es pot amnistiar la malversació de Puigdemont i Oriol Junqueras, ni aixecar les ordres de detenció.

Amb la posició del fiscal general s'obre un nou conflicte a la Fiscalia, com ja va passar amb Tsunami Democràtic. La setmana que ve, dimarts, hi ha prevista una reunió de la junta de fiscals de sala per unificar el criteri de la Fiscalia, i prevaldrà el posicionament de García Ortiz. Els fiscals del procés ja han dit que no signaran cap escrit que vagi en contra de la seva tesi, per això tot apunta que el seu superior els haurà de substituir. 

En el seu escrit, el fiscal general ordena directament a Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno que es posicionin a favor de l'aplicació completa de l'amnistia. Els retreu que, en el seu informe, confonen l'ànim de lucre que requereix la malversació amb l'enriquiment personal de caràcter patrimonial dels fets que la llei d'amnistia no considera que es puguin perdonar. El perjudici patrimonial de l'administració, diu García Ortiz, no és el mateix que un enriquiment personal de caràcter patrimonial, que és el requisit per no aplicar l'amnistia.

D'altra banda, el fiscal general també assenyala que els diners destinats a l'1-O no van produir un perjudici als interessos financers de la Unió Europea. És la posició contrària a la dels fiscals del procés, que intenten explotar aquest punt per excloure Puigdemont i Junqueras de l'amnistia. Ara, Cadena, Zaragoza, Madrigal i Moreno han de dir per escrit si acaten l'ordre de García Ortiz o bé s'hi oposen, cosa que implicaria la celebració de la reunió de la junta de fiscals de sala. El ministeri fiscal ha xifrat en 486 les persones que s'han de beneficiar de l'amnistia.

Arxivat a