La Generalitat i l'Estat ultimen una reunió pel traspàs de Rodalies en plena negociació de la investidura

El Departament de Territori i el Ministeri de Transports busquen data per celebrar una trobada per fer balanç sobre el grau de compliment de l'acord abans de finals de juliol

Una usuària de Rodalies, a la estació de plaça Catalunya
Una usuària de Rodalies, a la estació de plaça Catalunya | Hugo Fernández Alcaraz
16 de juliol del 2024
Actualitzat a les 16:05h

Els governs català i espanyol busquen data per fer una trobada abans de finals de juliol per definir en quin punt es troba el traspàs de Rodalies, segons ha pogut saber Nació de fonts coneixedores de les converses. El Departament de Territori i el Ministeri de Transports fa més d'una setmana que en parlen, amb l'objectiu de fer balanç de grau de desplegament de l'acord després de la darrera reunió entre la consellera Ester Capella i el ministre Óscar Puente al mes de febrer. La cita arribarà en plenes negociacions de la investidura de Salvador Illa.

No serà una trobada d'alt nivell, ni es preveuen grans anuncis. Serà més aviat per deixar-ho tot actualitzat abans de l'estiu a l'espera de veure què passa amb les negociacions. La part catalana sap que si finalment ERC arriba a un pacte amb el PSC, qui haurà de pilotar el desplegament de l'acord serà el govern d'Illa, però no vol que això sigui excusa deixar-ho aturat. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, advertia dissabte en una entrevista amb aquest diari que els acords subscrits s'han de complir, i que sense això és molt difícil poder donar suport a una investidura socialista.

Així s'ha fet entendre tant al govern espanyol com al PSC. El desplegament de l'acord de Rodalies és complex, però avança. La comissió política es va constituir al febrer i en pengen sis grups de treball tècnic, que aborden el traspàs de l'operadora, els serveis ferroviaris, el pla de Rodalies, el traspàs de la infraestructura, la qüestió econòmica i l'àmbit jurídic i administratiu. Els equips es van crear formalment el març i han estat treballant amb normalitat aquests darrers mesos, malgrat la incertesa política amb les eleccions catalanes.

Una de les qüestions centrals de l'acord entre ERC i el PSOE pel traspàs de Rodalies és la creació de l'empresa mixta -Rodalies de Catalunya-, formada de manera paritària per l'Estat i la Generalitat. En aquests últims mesos s'ha estat treballant en els estatuts que han de regular aquesta companyia, que substituirà Renfe a Catalunya i estarà presidida per la part catalana, amb vot de qualitat. Les dues parts es van donar sis mesos des de la constitució dels grups de treball, que acaben a la tardor. L'Estat podrà vetar les decisions estratègiques, que necessitaran majories qualificades.

La trobada sobre el traspàs, pendent de quadrar agendes de les dues parts, es farà en plenes negociacions per investir Illa. ERC ha posat quatre carpetes sobre la taula que inclouen l'autodeterminació, el finançament, la defensa del català i les polítiques socials, però els republicans també han fet del traspàs de Rodalies un dels cavalls de batalla d'aquesta legislatura. L'acord preveu, abans d'acabar l'any, tenir fet un estudi sobre les infraestructures a traspassar -per començar, tres línies- i la transferència dels recursos econòmics associats al dèficit d'explotació.