El govern espanyol regularà els lloguers de curta durada abans de finals d'any amb un registre únic

L'executiu, com va anunciar Pedro Sánchez aquest dilluns a Barcelona, també aprova una altra pròrroga de 200 milions d'euros destinats a les comunitats autònomes per al bonus socials de lloguer per a joves

Isabel Rodríguez, Pilar Alegría i Carlos Cuerpo, aquest dimarts.
Isabel Rodríguez, Pilar Alegría i Carlos Cuerpo, aquest dimarts. | Europa Press
15 d'octubre de 2024, 13:37
Actualitzat: 13:37h

El govern espanyol ha aprovat avui el reglament que regularà els lloguers de curta durada, els lloguers turístics i els lloguers d'habitació, que havien restat al marge de la llei estatal d'habitatge. Ho farà a través d'un reglament que fixarà un registre únic, una finestreta única digital de lloguers. Tots els habitatges que no passin per aquest registre no es podran comercialitzar en plataformes.

El Registre de la Propietat haurà de certificar que els allotjaments compleixen la normativa vigent, inclosos els estatuts de les comunitats de veïns que prohibeixen la instal·lació de lloguers d'aquests tipus al seu edifici. 

La mesura la va anunciar aquest dilluns Pedro Sánchez, en una intervenció feta des de Barcelona. La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha assegurat avui després del consell d eministres que la regulació "serà una realitat abans de finals d'any". 

L'executiu pretén així, ha explicat la ministra, protegir del frau i posar més habitatges al servei d'un parc públic. Rodríguez ha anunciat també una dotació de 200 milions d'euros per als bonus de lloguer jove a repartir entre les comunitats autònomes en el que és ja la tercera edició d'aquests ajuts.  Implica una subvenció de fins a 250 euros al mes per a  persones entre 18 i 35 anys i es pot percebre durant un màxim de 24 mensualitats.

"Volem donar resposta al patiment de la gent -ha dit la ministra-, l'únic que ens preocupa és el preu del lloguer". A la pregunta de qui impedirà la comercialització irregular dels immobles, ha afirmat que "hi ha alcaldes valents com el de Barcelona" i que l'executiu facilitarà les competències municipals i autonòmiques. Hi haurà un termini de 15 dies per saber si es compleixen les normatives. 

La ministra ha assegurat que un dels objectius de les mesures que estàa doptant l'executiu és que l'habitatge no ultrapassi el 30% de la despesa dels joves. La finestreta única es connectarà amb el mateix mecanisme establert a escala europea i que es vol posar en marxa el maig del 2026.

 

Arxivat a