El Govern lamenta el Sant Joan «tràgic» però reclama evitar l'alarmisme per no alimentar l'extrema dreta

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, anuncia que el conseller d'Interior assistirà a la junta de seguretat de Girona convocada per aquest dijous després del doble crim comès amb un subfusell durant la revetlla

Minut de silenci per les víctimes del barri del Font de la Pólvora de Girona durant la revetlla.
Minut de silenci per les víctimes del barri del Font de la Pólvora de Girona durant la revetlla. | Europa Press
25 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:56h

Ha estat una revetlla de Sant Joan "tràgica" perquè han mort tres persones de manera violenta -dues a Girona, al barri de la Font de la Pólvora, i una a Barcelona-, però cal evitar l'alarmisme per no alimentar les "perillosíssimes infàmies" de l'extrema dreta. Aquest és el missatge que ha enviat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Plaja ha volgut destacar que no hi ha relació entre els dos crims -els ha qualificat d'extremadament greus- i ha defensat la necessitat de parlar de seguretat i d'obrir els debats sobre seguretat que "facin falta", i al mateix temps ha remarcat que cal "fugir" de discursos "alarmistes, populistes, racistes i demagogs".

Pel que fa a mesures concretes, Plaja ha anunciat que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, assistirà a la junta de seguretat local convocada per l'Ajuntament de Girona per aquest dijous. Elena, de fet, ha estat en contacte amb l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, des que es va produir els fets la nit del 23 de juny. Es tracta d'una cadena d'esdeveniments que no va acabar amb la mort de les dues persones: també hi va haver aldarulls a l'hospital on es van portar les víctimes -els Mossos es van veure obligats a intervenir-, i també hi ha hagut destrosses en un domicili vinculat a un dels implicats en els fets. La portaveu ha indicat que esperen que l'autor passi a disposició judicial i que la policia l'està buscant.

"El primer que s'ha de fer és estar al costat de les víctimes. Són moments exageradament complexos", ha ressaltat Plaja, que ha demanat fer "esforços" a "peu de carrer" per millorar la situació de barris com la Font de la Pólvora. La portaveu del Govern, referint-se al debat general sobre la seguretat que han obert els fets de la nit de Sant Joan, també ha posat de manifest l'increment del tràfic de haixix a Catalunya -els Mossos assenyalen que cada dia s'intervenen plantacions-, amb tot el que això comporta. El director de la policia, Pere Ferrer, ha indicat unes hores abans que el fet que el presumpte autor del crim de Girona tingui un subfusell vincula, d'una manera o altra, el crim al tràfic de droga.

Ferrer també ha estat contundent a l'hora de veure un clima de "crispació" que comporta, per exemple, que el presumpte autor disposés d'un kalàixnikov a casa. En paral·lel, el màxim responsable dels Mossos ha deixat clar que el cas del tiroteig a la capital gironina "està sota secret de sumari" i ha afirmat que "trobaran" el culpable "i el duran davant la justícia". Ara bé, quan ha analitzat de manera global la situació de seguretat del país, Ferrer ha criticat el model de consum d'alcohol i drogues en macrofestes, que poden acabar "derivant" en problemes violents. A Barcelona, una persona va morir degollada quan intentava impedir un robatori a Barcelona durant la revetlla.

Albert Batlle, tercer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament i responsable de l'àrea de seguretat, ha remarcat que el dispositiu de la revetlla estava "absolutament dimensionat", i ha carregat contra Junts per demanar la seva dimissió. "Hem de fer política de seguretat però no política amb la seguretat", ha ressaltat Batlle, que ha recordat que fa uns mesos se'l va criticar per carregar contra la presumpta "cultura de la navalla" que hi ha a Catalunya. "No crec que la portin per pelar la poma", ha destacat el responsable de seguretat de Barcelona, un dels puntals de Jaume Collboni en el govern municipal de la ciutat. L'autor dels fets, per cert, va ser detingut la mateixa nit de Sant Joan.