El Govern tria nou director del pla pilot de la renda bàsica universal per redissenyar-la

Guillem Vidal assumeix el càrrec després del cessament de l'anterior cap i l'anunci de canvis en l'oficina que l'impulsa avançats per Nació

Salvador Illa, en una imatge d'arxiu
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
30 de setembre de 2024, 09:54
Actualitzat: 13:34h

Guillem Vidal serà el nou director de l'oficina per al pla pilot per implementar la renda bàsica universal, segons ha sabut l'ACN. El seu nomenament es publica aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), i després que Nació avancés el cessament de l'anterior cap i un redisseny de la prestació. Substitueix en el càrrec Sergi Raventós, que ocupava el càrrec des del setembre del 2021.

L'oficina per al pla pilot per implementar la renda bàsica universal estava adscrita fins ara al Departament de Presidència, però el nou executiu del PSC va decidir que depengués del Departament de Drets Socials i Inclusió. El manteniment de l'oficina, de fet, forma part de l'acord d'investidura entre socialistes i ERC, tot i que el PSC s'havia mostrat contrari a aquest projecte en el passat.

De fet, en la seva compareixença fa deu dies al Parlament, la consellera Mònica Martínez Bravo, va expressar "dubtes" sobre el disseny del pla pilot de la renda bàsica universal de l'anterior govern. Martínez Bravo va reconèixer que el pla pilot no s'implementaria "segurament" en aquesta legislatura, però va apuntar que l'oficina es manté per revisar "qüestions importants" sobre el disseny de la mesura.

El pla pilot que havia dissenyat el govern de Pere Aragonès preveia que prop de 5.000 persones cobressin una prestació mensual durant dos anys a partir de finals del 2022, però la manca de suports va impedir que es pogués executar.

Qui és Guillem Vidal?

Nascut a Barcelona el 1989, Vidal és doctor en Ciències Socials i Polítiques per l'Institut Universitari Europeu (Florència) i llicenciat en Economia per la Universitat d'Utrecht (Holanda). Ha dedicat la major part de la seva trajectòria professional a investigar sobre les causes i conseqüències de la desigualtat i la seva relació amb el mercat laboral i la digitalització, així com a dissenyar propostes en l'àmbit de les polítiques públiques.

Vidal també compta amb un màster en Relacions Internacionals i ha desenvolupat la seva activitat investigadora en diverses universitats i centres de recerca de la Unió Europea, l'administració general de l'Estat i la Comissió Europea, on, fins ara, ocupava un càrrec com a investigador al Centre Comú de Recerca (JRC, per les seves sigles en anglès).