El Govern de Salvador Illa no veu clar el disseny del Pla pilot de la renda bàsica universal. La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ja va expressar el 19 de setembre al Parlament que tenia "dubtes" sobre la dimensió d'una iniciativa nascuda durant el mandat de Pere Aragonès i que figura en el pacte d'investidura firmat pel PSC i ERC, entesa que preveia mantenir l'oficina creada i "actualitzar" els treballs fets fins al moment. I la consellera ha actuat d'acord amb el discurs fet a la cambra catalana. Ha destituït el cap de l'oficina, el sociòleg Sergi Raventós -amb àmplia experiència en l'estudi de la implementació la prestació-, un cessament que serà oficial en els pròxims dies, segons les diverses fonts consultades per Nació. El Pla pilot de la renda bàsica universal s'aturarà per redissenyar-lo.
Els socialistes s'han mostrat reticents en els darrers anys a donar ple suport a l'assaig per desplegar una ajuda de caràcter universal. El gener de 2023, el mateix Illa ja va demanar que la iniciativa quedés al marge dels pressupostos que havia de negociar amb l'executiu d'ERC. Tot i els avenços fets en el marc del pla pilot -l'oficina compta estructura especialitzada i un consell assessor-, la prestació encara no s'ha posat en marxa. Segons el disseny actual, es preveu atendre unitats familiars senceres amb una assignació de 800 euros per a adults i 300 euros per a menors de 18 anys durant 24 mesos.
L'aplicació a més "gran escala" hauria de ser el següent pas, però no succeirà aquesta legislatura, tal com va afirmar la consellera en la intervenció parlamentària del setembre, després de les preguntes que ERC i la CUP van verbalitzar a la comissió. De fet, el mateix dia que Martínez Bravo va expressar distància amb la formulació del pla pilot al Parlament, la cúpula de la conselleria -amb Raúl Moreno com a secretari general- va comunicar a Raventós que no continuaria al capdavant de l'oficina. El relleu sembra dubtes sobre com s'articularà l'oficina a partir d'ara. Hi treballen tres perfils tècnics i una figura administrativa, contractes que vencen a finals de novembre.
El decret d'estructura ja va reubicar l'oficina del pla pilot dins del Govern. En l'anterior legislatura, la carpeta de la renda bàsica universal depenia del Palau de la Generalitat -estava inserida en el paraigua de la conselleria de Presidència-, però en el nou mandat ha passat a mans de Drets Socials i Inclusió. Per tant, sota la responsabilitat de la nova consellera, abans secretària general d'Inclusió al ministeri, on governava el disseny i gestió de l'ingrés mínim vital, competències ara traspassades a la Generalitat.
Equilibris entre atendre el pacte i fer canvis
En la negociació per a la investidura d'Illa, ERC va pretendre conservar un paquet de polítiques públiques iniciades amb el Govern d'Aragonès. Entre les exigències formulades pels republicans al PSC hi figurava el pla pilot de la renda bàsica universal. L'acord subscrit -i validat per les bases del partit amb divisió- preveia que l'oficina responsable del disseny de la prestació "continuarà la seva tasca de difusió" i l'executiu socialista "actualitzarà" la iniciativa. Termes amplis completats amb la voluntat, expressada també en el text del pacte, d'"adaptar" l'ajuda "al context social, econòmic i jurídic del moment" en què s'implementi.
El Departament de Drets Socials i Inclusió ha detallat a Nació que el Govern complirà els acords signats. "Això inclou mantenir l'oficina i fer el pla pilot de la renda bàsica universal", apunten portaveus de la conselleria, que detallen la intenció de "revisar" el disseny actual per "ajustar algunes qüestions" que assegurin la millora de l'assaig de la prestació. L'executiu d'Illa pretén que l'"evidència científica que es generi" amb el pla pilot "sigui mesurada a la inversió" que s'hi destini. De moment, el Govern aposta per una fase de reflexió, tal com ha indicat a aquest diari. No hi ha data, però, de quan es prendran noves decisions.