GRÀFIC Com ha canviat Catalunya en les últimes legislatures?

Evolució econòmica i social dels darrers quinze anys (2000-2014) | Augmenta el deute públic, l'atur i la desigualtat | Baixen els salaris i la inversió en R+D

Evolució de l'atur a Catalunya, l'Estat i la UE
Evolució de l'atur a Catalunya, l'Estat i la UE | Laura Aragó
14 de desembre del 2015
Actualitzat el 15 de desembre a la 13:21h
És campanya electoral, època de promeses i de repassar objectius complerts.
Als debats televisius, les entrevistes en premsa i els mítings en grans auditoris les dades prenen vida en boca de la classe política que intenta guanyar de nou la confiança de la ciutadania.

Sense anar més lluny, l'executiu de Mariano Rajoy ha defensat en diverses ocasions haver creat 550.000 llocs de treball. Tot i així les dades estadístiques no són tant positives. Un grapat de visites Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT)- són suficients per confirmar o desmentir la multitud d'afirmacions que entonen els candidats durant la campanya electoral.

Per veure com ha evolucionat Catalunya a nivell econòmic i social i en quina posició es troba respecte el conjunt de l'estat espanyol i de Unió Europea, navega pel gràfic.

Concretament, la taxa d'atur és superior a la que hi havia quan els populars van arribar al poder l'any 2011. De fet, a l'estat espanyol el 24% de les persones en edat activa, no troben feina. És especialment rellevant el cas de l'atur juvenil que va arribar al 50,2% l'any 2012.

Més enllà de d'aquesta qüestió, durant la darrera legislatura també ha augmentat el deute públic, que ha passat de representar un 69% del producte interior brut (PIB) l'any 2011 a un 97%, i l'índex de desigualtat, que ha assolit el seu màxim històric de 6,7 l'any 2014.

A l'altra cara de la balança s'hi troba el salari anual mitjà brut, que s'ha mantingut pràcticament estàtic des de l'any 2008. En aquest període ha pujat 800 euros, un import molt baix tenint en compte que del 2007 al 2008 va augmentar 1.300 euros. 
 
Arxivat a