Herrero confessa al TSJC: reconeix el fraccionament de contractes i diu que Borràs ho sabia

L'acusat valida els correus electrònics intercanviats i explica que es feien pressupostos "comparsa" per facilitar les adjudicacions a la Institució de les Lletres Catalanes

Isaías Herrero, en el judici al judici pels contractes a les Lletres Catalanes
Isaías Herrero, en el judici al judici pels contractes a les Lletres Catalanes | Europa Press
Oriol March / Bernat Surroca
20 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:44h
Jornada clau aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Isaías Herrero i Andreu Pujol, dos dels acusats pels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), han declarat aquest matí davant del tribunal. Laura Borràs ho farà al final, tot i que per qüestions de tràmit, ha dit davant del jutge que ni reconeix els fets ni ha comès cap delicte. La part central de la sessió, però, ha estat protagonitzada per Herrero, condemnat per narcotràfic en una causa prèvia i suposat beneficiari dels contractes adjudicats per Borràs. Al seu torn, el tercer acusat, Pujol, que tenia coneixement de què s'estava fent, també ha reconegut els fets i ha incriminat l'aleshores directora de la Institució.

La declaració clau ha estat la d'Herrero. Guiat per la Fiscalia i sense un discurs gaire estructurat, ha reconegut els fets i ha explicat que es feien pressupostos "comparsa" per facilitar les adjudicacions, i que tot plegat es feia amb el coneixement de Laura Borràs, que aleshores era la directora de les Lletres Catalanes. "Ella ho sabia", ha dit davant del tribunal. També ha reconegut els correus electrònics que incriminen la dirigent independentista.

A preguntes del ministeri públic, l'acusat ha detallat el seu telèfon i el correu electrònic, i ha dit que coneix Laura Borràs des de 2008 per uns premis literaris on va participar com a concursant i ella era membre del jurat. A partir d'aquí van començar una relació vinculada a la literatura digital i va participar del màster que Borràs feia a la Universitat de Barcelona. L'any 2013, ha explicat l'acusat, Borràs li va dir que li encarregaria l'elaboració del portal web de la Institució de les Lletres Catalanes. "Em va encarregar desenvolupar un portal, també l'aplicatiu 'Què Llegeixes' i altres qüestions relacionades amb commemoracions literàries", ha explicat Herrero. "Amb Borràs teníem una mena contracte que s'anava renovant any a any", ha detallat, i ha explicat que es feien contracte d'obra i serveis que no podien superar els 18.000 euros, per tant, que eren contractes menors. 

"S'havien d'aportar tres pressupostos; fèiem dos pressupostos que havien d'anar acompanyats d'un tercer pressupost que era el que sabíem que s'acceptaria. Els altres dos, els pressupostos comparsa, sabíem que no s'acceptarien", ha detallat. A preguntes de la fiscal Assumpta Pujol, que ha rebut diversos advertiments del tribunal per fer preguntes massa enfocades, Herrero ha dit que Borràs sabia que es duia a terme aquesta pràctica. Ara com ara, l'acusat s'enfronta a una pena de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental, i una multa de 72.000 euros. Tot apunta que la Fiscalia, amb qui l'acusat hauria arribat a un pacte per incriminar la dirigent independentista, rebaixarà la pena demanada al final del judici, després de la confessió.
 

Reconeix els correus electrònics

La Fiscalia ha exhibit els correus electrònics entre Borràs i Herrero, i l'acusat ha detallat que ell li deia quin pressupost havia de tirar endavant. "Era una conversa amb Borràs", ha explicat. L'acusat ha reconegut els correus i ha explicat en, en un d'ells, es mostrava incòmode perquè hi havia una funcionària que no estava convençuda de la manera com s'estava gestionant la qüestió dels contractes. Ha reconegut també un intercanvi de correus amb Borràs en què parlen sobre com fer diversos pressupostos. Herrero ha explicat que ella es va oferir a fer un pressupost, però ell li va respondre que els faria ell mateix, però que Borràs li digués a quins noms ho havia de fer.

"Ella em va dir a quins noms ho havia de posar", ha explicat, guiat per les preguntes de la fiscal. "Borràs em fa facilitar dades per fer els pressupostos", ha afegit, i ha dit que es posaven d'acord per decidir qui seria l'adjudicatari. El contacte es feia per correu electrònic: des del compte d'Herrero li enviava la informació al compte de Gmail de Borràs. Utilitzaven l'expressió "ok" per fixar quin pressupost havia de ser el beneficiari. Gonzalo Boye, advocat de Borràs, que vol tombar els correus electrònics que consten a la causa, ha demanat revisar-los durant la declaració. La defensa confia en un informe pericial, que s'exhibirà més endavant al judici, que demostri que els correus es van obtenir de manera il·legal. 

De la mà de la Fiscalia, l'acusat ha anat validant un a un els 18 contractes menors -per valor total de més de 300.000 euros- i pressupostos aportats, dos dels quals eren "comparsa" i un era el vàlid, segons la Fiscalia. Herrero ha explicat que els diversos conceptes que consten als contractes menors són els mateixos. La fiscal Pujol ha volgut demostrar que hi ha fraccionament i que tots els contractes obeïen a un mateix objectiu -elaborar una pàgina web- i que Herrero tenia un "contracte de treball" com a informàtic de la Institució de les Lletres Catalanes, concepte "nou" per a les defenses, tal com ha verbalitzat Boye "Els conceptes i contractes eren per justificar el que li havien de pagar com a informàtic", ha explicat la fiscal Pujol.
 

Els contactes entre Herrero i Pujol

En tot cas, Herrero ha dit que Borràs li donava "instruccions" sobre com fer els diversos pressupostos per a cada contracte menor. L'acusat ha explicat que va buscar diverses persones que fessin aquests pressupostos, entre els quals l'altre acusat, Andreu Pujol, però també cooperatives i altres companyies. A preguntes de la Fiscalia, Herrero ha explicat que coneix Pujol "de tota la vida". "Li vaig explicar que necessitava persones per fer pressupostos i ser adjudicataris, i ell hi va estar d'acord", ha dit, i ha detallat que Pujol va acceptar fer alguns pressupostos, però no tots. "En alguns casos vaig posar el seu nom sense demanar-li permís", ha reconegut.

En tot cas, Pujol va cobrar diverses factures relacionades amb la ILC i Herrero li donava "instruccions" sobre com fer-ho. Al final, Pujol feia arribar els diners a Herrero, que acabava cobrant de manera indirecta els contractes a la ILC. "Jo era l'adjudicatari de tots els contractes", ha resumit. Herrero reconegut també que va parlar de "trapis i marrons" amb la "jefa" Borràs, i ha explicat que, de manera col·loquial, això feia referència als contractes i als pressupostos que són objecte de judici. 
 

La defensa de Borràs qüestiona la "credibilitat" d'Herrero

Herrero s'ha negat a respondre a les preguntes de la defensa de Laura Borràs, que, tot i així, ha pogut fer les preguntes per tal d'interpretar el "silenci parcial". La defensa ha volgut qüestionar la "credibilitat" de l'acusat insinuant que existeix un pacte amb la Fiscalia -que vulnera el dret de defensa- i recordant el seu passat de politoxicòman. Barrientos ha hagut de tallar en més d'una ocasió l'advocada Isabel Elbal, que ha volgut posar sobre la taula els antecedents penals d'Herrero i el fet d'haver consumit drogues, tot plegat amb l'objectiu de minar la credibilitat de l'acusat. L'advocada ha plantejat fins i tot que Herrero mantenia converses amb Borràs en què explicava que estava sota els efectes de les drogues. Finalment, el tribunal ha retirat la paraula a la defensa pel fet d'estar preguntant sobre qüestions que no formen part del procediment.

L'acusat sí que ha respost les preguntes de la seva defensa, Marina Roig. Herrero ha detallat el seu passat de drogaddicte. "Soc addicte i he passat per diversos tractaments. Per la meva necessitat de consumir vaig cometre delictes i obtenia diners falsos per aconseguir droga. Vaig ser condemnat i vaig acceptar la meva responsabilitat, igual que ho faig ara per aquesta causa", ha relatat Herrero. Arran de la seva situació personal, Herrero va delegar a gestió de les seves feines a la ILC en una amiga, per acabar de resoldre el que quedava pendent. Això ja era a principis de 2018 i aquesta feina pendent no es va cobrar. 
 

Barrientos no suspèn el judici

Al principi de la sessió, el tribunal ha desestimat totes les qüestions prèvies que hi havia pendents i ha descartat suspendre el judici per vulneració del dret de defensa. La defensa de Borràs va basar bona part de la seva intervenció a l'inici de la vista oral a denunciar vulneracions de drets i concretament del dret de defensa, arran del pacte d'última hora entre Herrero i Pujol i la Fiscalia. En una interlocutòria de 17 pàgines, el jutge Barrientos les ha tombades totes i també la que fa referència al dret de defensa, però s'ha reservat la possibilitat d'admetre'n alguna en sentència. El judici, doncs, continuarà fins al final. Els testimonis començaran a declarar aquest dimarts.