Iceta crida a la desobediència

El primer secretari defensa davant del consell nacional del PSC que es mantingui el "no" a Rajoy | El líder dels socialistes catalans avisa que el desacatament pot marcar un abans i un després en la relació amb el PSOE

25 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:15h
"La comissió executiva us proposa que mantinguem el vot negatiu a Rajoy". Amb aquesta afirmació davant del consell nacional del PSC, el màxim òrgan del partit entre congressos, el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha fet una crida a la desobediència. Un desacatament que, ha advertit, pot passar factura en la relació amb el PSOE i marcar un abans i un després. La unanimitat per no aixecar el veto al líder del PP per canviar-lo per una abstenció s'ha vist clara en les intervencions dels dirigents siguin quines siguin les conseqüències.

"S'han alçat veus representatives del PSOE que assenyalen que aquesta contradicció pot portar a revisar la nostra relació federal amb el PSOE. Alguns parlen fins i tot de trencar-la", ha advertit Iceta. Tot i això, ha argumentat que els socialistes catalans no poden acceptar de cap de les maneres aixecar el veto a Mariano Rajoy, com sí ha aprovat fer el PSOE apostant per l'abstenció. Ha repetit els motius: no comparteixen les seves polítiques econòmiques i socials, el veuen invalidat per combatre la corrupció i l'assenyalen com el màxim responsable de la manca de diàleg amb Catalunya i, per tant, del "xoc de trens".

Iceta ha explicat davant del consell nacional del seu partit com va intentar que el PSOE respectés la discrepància tot deixant clar que el PSC vol mantenir el vincle federal amb els socialistes espanyols. Ha insistit que ell personalment no és partidari de revisar el protocol de relacions segellat l'any 1978 però ha admès que és possible que des de Ferraz es vulgui ara obrir aquest meló. "Això s'hauria de produir en un congrés", ha precisat.

En tot cas, el líder del PSC ha deixar clar que aquest no és un simple problema reglamentari, sinó polític. "Nosaltres no volem renunciar a tenir un projecte federal de modernització d'Espanya", ha proclamat.

Si el trencament de la disciplina de vot en el debat d'investidura té conseqüències, Iceta ha demanat que espera que tot el socialisme sàpiga posar-se d'acord en quines han de ser. "Espero que passi el que passi puguem seguir compartint amb el PSOE un projecte federal per a Espanya. No m'agradaria donar aquesta satisfacció ni als immobilistes ni als independentistes. I menys ara", ha etzibat Iceta.

Una vintena de membres del consell nacional del PSC han demanat la paraula abans de la votació. Segons fonts presents a la reunió, alguns dels dirigents ha demanat que sigui directament el PSC qui demani la revisió del protocol per preservar la seva "personalitat pròpia".